Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Bir Cisimin İçindeki Denek Kendi Perspektifinde Lorentz Daralmasını Kendisi Üzerinde Gözlemleyebilir mi?

Işık hızına yakın hızda hareket eden bir cismin içinde bulunan bir kişi, Lorentz daralmasını kendi perspektifinden gözlemleyebilir mi? Cismin içindeki kişi, kendi referans çerçevesinde cisimde herhangi bir küçülme fark eder mi, yoksa bu daralma yalnızca dışarıdaki bir gözlemci tarafından mı gözlemlenir? Teorik olarak açıklaması nedir?
328 görüntülenme
Bir Cisimin  İçindeki Denek Kendi Perspektifinde Lorentz Daralmasını Kendisi Üzerinde Gözlemleyebilir mi?
Bir Cisimin İçindeki Denek Kendi Perspektifinde Lorentz Daralmasını Kendisi Üzerinde Gözlemleyebilir mi?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Burtay Mutlu
Burtay Mutlu
4,480 UP
Meraklı bir fizik okuyucusuyum.

Hayır kendi üzerindeki daralmayı gözlemleyemez.

Buna karşılık, bu daralma çerçevesinden kendi ortamı dışındaki gözlemcileri daralmaya maruz kalmış olarak saptar.

Bunun en önemli örneği, dünya dan 0,6 C hızında uzaklaşan bir yolcunun (L:1,25), hareketin göreliliği esasında, kendisini sabit ve dünyayı uzaklaşıyor olarak görürken, dünyadaki saatleri kendi saatinden daha yavaş (L:0,8)olarak tespit etmesidir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Bunun teorik bir açıklaması bilimsel anlamda yok. Zaten daralmanın sadece hareketin olduğu doğrusal vektör üzerindeki uzamsal boyutta gerçekleştiği, diğer dik uzamsal boyutun bundan etkilenmediği düşünülüyor.[2]

Bunun Niçin? kısmına girersek, bu konuda bir çalışma bilmiyorum. (Zaten hesaplanabildiği için, gözardı edilmiş olabilir)

Bu nedenle varsayımsal olarak, varsa daralmanın Planck ölçekleri düzeyinde olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ancak evrensel temel birim Planck Ölçeklerini temel birim olarak kabul ettiğimizde, ışığın 1 Planck Mesafesini katetme süresi de 1 Planck Zamanı olarak kalıyor.

Benzetme ile; Elinizde sürekli titreşen bir nesne olsun. Bu titreşimin bir periyodu da sizin tüm ölçüm araçlarınıza temel olsun. Yani, 1 titreşim periyot süresi "temel zaman biriminiz" ve bu titreşimin tepe-dip noktaları arasındaki mesafe de "temel uzunluk biriminiz" olsun.

Tüm Reklamları Kapat

Bir süreyi ölçerken, nesnenin kaç defa titreştiği sayısını kullanırken, mesafeyi de titreşimin ne kadar dalgaboyuna karşılık geldiği bilgisi ile buluruz. (Aslında sicim teorisinin temel yaklaşımı da diyebiliriz.)

Hız altında iken obje zaman genleşmesiyle uyumlu olarak aynı sayıda titreşecektir.Yani durağan iken 1 dakika içinde 500 defa titreşiyorsa, hız altındaki ortamda 1 dakika içinde de gene 500 defa titreşecektir. Ve mesafe ölçümü de 1 periyoda bağımlı olduğundan, 1 periyotluk dalga boyu gene temel uzunluk birimi olacaktır. Böylece yolcu hiç bir değişimi farketmez.

Diğer yandan, hız nedeniyle objenin titreşim dalga boyu değişmiştir ve kısalmıştır. Bunu dışarıdaki sabit gözlemci ancak, kendi ortamı ile kıyaslayarak tespit edebilecektir.

Bir diğer nokta ise yolcu, bu etki altında iken dışarıya yaptığı gözlemleri aynı zaman genişlemesi ve boyut darlaması şartları altında değerlendirecektir. Yani, dışarıdaki durağan gözlemcinin süresinin, kendisine göre daha uzun olduğunu görecektir.

Bence, burada çözüm Zaman'ın artan enerji yoğunluğunda kırılması (bükülmesi)dır. Benzetme ile, su altında deniz gözlüğü ile etrafa baktığınızda her şey size daha genişlemiş (büyük) görülür. Buna karşılık, balıkta gözlükte hava olan kısımdaki yüzümüzü daha küçülmüş olarak görür.

Benzer fizik ilkesi burada da (birim başına enerji) yoğunluk farklarından dolayı çalışıyor olmalı.

Kaynaklar

  1. compadre. Einstein Light: Time Dilation And Length Contraction In Special Relativity. Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Compadre | Arşiv Bağlantısı
  2. Kuark. Lorentz Daralması- Uzunluk Büzülmesi. Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Kuark | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close