Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Bir cisim ışık hızına yaklaştığında zaman onun için daha yavaş akarken cisimde fiziksel olarak hangi olay gerçekleşir?

Mesela atomlarının içindeki elektronlar mı daha yavaş döner?
479 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Soner Albayrak
Fizik Doktora Öğrencisi

Bir nesnedeki zamanın akışı o nesneye göre durgun olan her gözlemciye göre aynı akar.

Örneğin benim ve 10 arkadaşımın ellerinde özdeş hidrojen atomları olsun. Ve biz 10 arkadaş birbirimize göre farklı yönlerde farklı hızlarda hareket ediyor olalım. Hızlarımız ne olursa olsun, her birimiz kendi elindeki hidrojen atomunun elektronunun aynı döndüğünü görecektir (hoş kuantum fiziğine girecek olursak elektron dönüyor demek de yanlış da şimdilik kuantumu unutalım, konuyla ilgisi yok).

Tüm Reklamları Kapat

Her bir arkadaşımın kendi atomunda zamanın aynı geçtiğini görmesi Newton fiziğinde de Einstein fiziğinde de aynı. Farklılık şu: Newton fiziğine göre, ben arkadaşlarımın ellerindeki hidrojen atomuna baktığımda o atomların benim elimdekinden bir farkı olmadığını gözlemlerim. Einstein fiziğindeyse arkadaşlarımın ellerindeki atomlarda elektronların kendi atomumdaki elektrondan çok daha yavaş hareket ettiğini görürüm.

Olayın özü bundan ibaret.

113 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kaan Kanara
Kaan Kanara
60K UP
Kaan

Modern fizikte kütlesi olan herhangi bir cismin ışık hızına ulaşmasını imkansız olduğu görüşü vardır. Yani bir cisim kütlesini kaybetmeden ışık hızına ulaşamayacağı görüşü vardır. Ama, Albert Einstein bir cismin ışık hızına ulaştığında bir üst evrene geçeceğini düşünmektedir. Bahsedilen üst evrenin de bizim evrenimiz gibi bir maksimum hız sınırı olduğu düşünülmektedir. O hızı geçince başka bir üst evrene geçeceğimiz düşünülür. Hızlı hareket eden bir nesne hareket yönünde bakıldığında aynı boyutta, daha yavaş hareket eden bir nesneye göre daha kısa görünüyor. Bu etki nesne ışık hızına yaklaştığında daha fark edilir oluyor. Eğer ki ışığın geçmeye çalıştığı cismin fonon yapısı ışığın kendi fiziksel özellikleriyle uyumlu değilse, onu emmeye çalışır; ancak ememez ve hemen geri bırakır. Fakat bu kısa etkileşim, ışığın grup hızında düşmeye neden olur. Tam olarak bu sebeple ışık yoğun ortamdan geçerken yavaşlar. Yani aslında faz hızı değişmemektedir; ancak ışık dalgası grubunun ortamla etkileşimi ona ufak bir gecikme katmaktadır. Ortam yoğunlaştıkça, bu etkileşimin yoğunluğu da artar ve ışığın hızı daha da düşer. :)

135 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Türk
Mehmet Türk
44K UP
Akademisyen

Zaman dediğimiz, bizim için aynı akadr. Ancak başkası için değişir. Şöyle ki, biz bir saniyeyi, Sezyum'un bir iztopunun bilmemkaç milyar kez titreşmesi için geçen zaman olarak tanımlıyoruz. Işık hızına yakın hızda giden kişi için de Sezyum'un aynı izotopu aynı sayıda titreştiğinde geçen süre 1 saniyedir. Yani değişen bir şey yok. Ancak biz, blunduumuz yerden bakınca, o izotopun daha yavaş titreştiğini görüyoruz. Bize göre zaman yavaşlıyor. Ancak onun için değişen bir şey yok. Dolayısıyla moleküler hareketliği de bize göre yavaş, ama ona göre aynı.

145 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close