Açıkçası vücudumuzdaki hücreleri yenilemek tam olarak ölümsüzlük anlamına gelmemektedir. Esasında hücreler kendilerini yenilemek adına kopyaladıkları sırasında her seferinde telomerleri kısalır. Aslında kopyalama sırasında bu kayıp oldukça az olsa da sürekli olarak kopyalanma işleminin devam etmesi neticesinde yıllar içersinde hücreler kendilerini yeniden kopyalayamaz hale gelirler. Yani hücrelerimiz kendilerini yenileyerek sağlıklı kalmalarını istiyorsak öncelikle telomerlerin kopyalama sırasında sağlam kaldığından emin olmamız gerekiyor.
Vücut hücrelerimizde bir şekilde bu kısalmayı engelleyebilirsek bile bir başka problem beyin hücrelerimizde yatmaktadır. Zira beyin hücreleri kendilerini yenilerken nöronlar arasındaki bağlantıların bazı sorunlarla karşılaşma ihtimali vardır. Kim olduğumuz neler bildiğimiz gibi şeylerin korunup korunmayacağı bir muamma.
Yine de teorik olarak ölümsüz olan bazı deniz canlıları vardır, nedense bana hücrelerini yenileyerek ölümsüz olma fikri Theseus’un Gemisi paradoksunu çağrıştırıyor. Uzun bir yolculuğa çıkan geminin yolculuk boyunca hasar gören parçaları değiştirilir, değiştire değiştire yolculuğun sonuna gelindiğinde artık yola çıkan gemiden hiçbir parça orijinal kalmaz. Zamanla geminin tüm parçaları değiştirilmiştir şimdi sorunumuza gelecek olursak bu gemi halen daha Thesus’un gemisi midir?