Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Bir cama iki adet topu karşı karşıya gelecek şekilde aynı hız ve açı ile atarsak ne olur? Cam kırılmaz mı ya da cam ne tarafa kırılır?

Aklımı kurcalıyordu bütün gündür 😅
602 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Soruyu Soranın Seçtiği Cevap
Burak Sarıarslan
Bağımsız Araştırmacı

Kütleleri, şekilleri, hedefe olan uzaklıkları, yere göre konumları ve belirttiğiniz parametreler bire bir birbiriyle aynı olursa cam hedefe doğru atıldığında (elbetteki camın cinsine, kalınlığına ve sağlamlığına bağlı olarak değişmekle birlikte) cam hedef kırılır ve ortamda camın belli bir yüzeyine etki eden herhangi bir kuvvet yoksa cam olduğu yere doğru kırılacaktır. Yani herhangi bir yöne doğru savrulmaz.

Eğerki camımız 2 topunda kendine uygulayacağı basınç kuvvetini kaldırabilecek sağlamlıktaysa gönderilen topların enerjilerinin bir kısmı camda sönümlenirken geri kalan kısımlar tekrar cisimlere iletilecek ve (ortam sürtünmesi göz önüne alınmazsa) cisimler tekrar zıt yöne doğru harekete geçecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Taha Cinkara
Taha Cinkara
7K UP
Gastronomi bölümü lisans/ Şef

İki topu aynı hız ve açı ile karşı karşıya fırlattığınızda, camın ne yöne kırılacağına dair kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Bunun nedeni, camın kırılma noktasının tam olarak nerede olacağı ve nasıl bir yapıya sahip olduğu gibi faktörlerin etkisi altında olmasıdır.Ancak genellikle, iki topun çarpışması sonucu oluşan şok dalgaları camın merkezinden uzaklaşarak yayılır. Bu dalgalar, camın kenarlarına doğru hareket eder ve eğer yeterince güçlü olurlarsa, camın kırılmasına neden olabilirler. Bu kırılma genellikle camın çevresinde çatlakların oluşması ile başlar ve sonra çatlaklar kenarlara doğru yayılarak camın kırılmasına yol açar.Ancak bu senaryoda, camın ne yöne kırılacağı tamamen rastgele olacaktır ve hangi topun camı kırdığına dair de bir tahminde bulunmak mümkün değildir. Ayrıca camın kalınlığı, malzeme yapısı ve diğer faktörler de kırılma şekli üzerinde etkili olabilir.

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Yunus BİLECE
Yunus BİLECE
11K UP
Öğrenci

Bir cama iki adet topu karşı karşıya gelecek şekilde aynı hız ve açı ile atarsak ne olur? Cam kırılmaz mı ya da cam ne tarafa kırılır?

İkisinin darbesi birbirini sönümlemez eğer kafanda kurduğun şey buysa. Cama uyguladıkları basınç cama yayılır ve camın içine doğru yayılan bu darbeyi alan rastgele bir alan (Böyle bir olayı bütün değişkenleri ,camın mukavemeti topların taşıdığı kinetik enerji ortamla ilgili bazı sabitler filen ,ile hesaplarsan darbenin nasıl dağılacağı hakkında bir fikrin olur buradan da eğer kırılacaksa nerede kırılacağını filen de bulabilirsin) eğer bu basıncı alıp şeklini koruyabilecek mukavemete sahip değilse cam kırılır. Camın arkasına elastik bir şey koyarsan ve bazı şeyleri çok çok iyi hesaplarsan belki darbeyi bir yerlerde elastik nesneye doğru soğurabilirsin. Ama senin dediğin seneryoda iki topta kinetik enerjilerini cama aktaracak ve cam eğer bu kinetik enerjiyi kırılmadan bir yerlere iletebilecek mukavemete sahip değilse parçalanacak.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Yunus BİLECE
Yunus BİLECE
11K UP
Öğrenci

Bir önceki cevapta birbirini sönümlemez demişim onu biraz daha açayım eğer bir cisme +x vektörü yönünde ve -x vektörü yönünde yani birbirine karşı şekilde şöyle "F ->0<- F şeklinde kuvvet uygularsan bu kuvvetler birbirlerini sönümler ve cisim dengede kalır burası tamam ama bu kuvvetlerin oluşturduğu basınç hala cismin yapısına zarar verir ve orada (bu ideal bir durum değil cismin yapısı değişiyor cismi içeriye filen göçertebilir bu kuvvetler onu sabit tutuyorlar ama hala enerji veriyorlar yani cisim mesela 10 cm uzunluğunda olsun onu 2cm kısalttıklarını düşün kuvvetlerin kendi doğrultusunda burada cismin mukavemetini kullanılarak yapılan bir hesaplama var cisme ne kadar enerji sokulduğunu hesaplıyor.) Demek istediğim şey şu cismi bir bütün olarak verdiğin kuvvet ile bir yerde tutarak onu dengeye sokabilirsin ama bu demek değildir ki bu cisme uyguladığın kuvveti ortaya çıkarmak için kullandığın enerjide orada kayboldu. Bu enerji kaybolmadı cisme geçti ve cismin içinde kinetik ve potansiyel enerji olarak var(esneklik,ısı kaynaklı daha çok, enerji bu şekilde daha fazla depolanır çoğu durumda) . Bu verilen enerji de cismi parçalara ayıran o enerji. Kuvvet dediğimiz şey enerji taşıyan bir kanal gibi düşünebiliriz (düşünmesek daha iyi ama bazen böyle düşünmek işe yarıyor.)

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close