Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Bir cama iki adet topu karşı karşıya gelecek şekilde aynı hız ve açı ile atarsak ne olur? Cam kırılmaz mı ya da cam ne tarafa kırılır?

Aklımı kurcalıyordu bütün gündür 😅
716 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Yakup Burak Sarıarslan
Bağımsız Araştırmacı

Kütleleri, şekilleri, hedefe olan uzaklıkları, yere göre konumları ve belirttiğiniz parametreler bire bir birbiriyle aynı olursa cam hedefe doğru atıldığında (elbetteki camın cinsine, kalınlığına ve sağlamlığına bağlı olarak değişmekle birlikte) cam hedef kırılır ve ortamda camın belli bir yüzeyine etki eden herhangi bir kuvvet yoksa cam olduğu yere doğru kırılacaktır. Yani herhangi bir yöne doğru savrulmaz.

Eğerki camımız 2 topunda kendine uygulayacağı basınç kuvvetini kaldırabilecek sağlamlıktaysa gönderilen topların enerjilerinin bir kısmı camda sönümlenirken geri kalan kısımlar tekrar cisimlere iletilecek ve (ortam sürtünmesi göz önüne alınmazsa) cisimler tekrar zıt yöne doğru harekete geçecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Taha Cinkara
Gastronomi bölümü lisans/ Şef

İki topu aynı hız ve açı ile karşı karşıya fırlattığınızda, camın ne yöne kırılacağına dair kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Bunun nedeni, camın kırılma noktasının tam olarak nerede olacağı ve nasıl bir yapıya sahip olduğu gibi faktörlerin etkisi altında olmasıdır.Ancak genellikle, iki topun çarpışması sonucu oluşan şok dalgaları camın merkezinden uzaklaşarak yayılır. Bu dalgalar, camın kenarlarına doğru hareket eder ve eğer yeterince güçlü olurlarsa, camın kırılmasına neden olabilirler. Bu kırılma genellikle camın çevresinde çatlakların oluşması ile başlar ve sonra çatlaklar kenarlara doğru yayılarak camın kırılmasına yol açar.Ancak bu senaryoda, camın ne yöne kırılacağı tamamen rastgele olacaktır ve hangi topun camı kırdığına dair de bir tahminde bulunmak mümkün değildir. Ayrıca camın kalınlığı, malzeme yapısı ve diğer faktörler de kırılma şekli üzerinde etkili olabilir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yunus Bilece
Yunus Bilece
32K UP
Öğrenci

Bir cama iki adet topu karşı karşıya gelecek şekilde aynı hız ve açı ile atarsak ne olur? Cam kırılmaz mı ya da cam ne tarafa kırılır?

İkisinin darbesi birbirini sönümlemez eğer kafanda kurduğun şey buysa. Cama uyguladıkları basınç cama yayılır ve camın içine doğru yayılan bu darbeyi alan rastgele bir alan (Böyle bir olayı bütün değişkenleri ,camın mukavemeti topların taşıdığı kinetik enerji ortamla ilgili bazı sabitler filen ,ile hesaplarsan darbenin nasıl dağılacağı hakkında bir fikrin olur buradan da eğer kırılacaksa nerede kırılacağını filen de bulabilirsin) eğer bu basıncı alıp şeklini koruyabilecek mukavemete sahip değilse cam kırılır. Camın arkasına elastik bir şey koyarsan ve bazı şeyleri çok çok iyi hesaplarsan belki darbeyi bir yerlerde elastik nesneye doğru soğurabilirsin. Ama senin dediğin seneryoda iki topta kinetik enerjilerini cama aktaracak ve cam eğer bu kinetik enerjiyi kırılmadan bir yerlere iletebilecek mukavemete sahip değilse parçalanacak.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yunus Bilece
Yunus Bilece
32K UP
Öğrenci

Bir önceki cevapta birbirini sönümlemez demişim onu biraz daha açayım eğer bir cisme +x vektörü yönünde ve -x vektörü yönünde yani birbirine karşı şekilde şöyle "F ->0<- F şeklinde kuvvet uygularsan bu kuvvetler birbirlerini sönümler ve cisim dengede kalır burası tamam ama bu kuvvetlerin oluşturduğu basınç hala cismin yapısına zarar verir ve orada (bu ideal bir durum değil cismin yapısı değişiyor cismi içeriye filen göçertebilir bu kuvvetler onu sabit tutuyorlar ama hala enerji veriyorlar yani cisim mesela 10 cm uzunluğunda olsun onu 2cm kısalttıklarını düşün kuvvetlerin kendi doğrultusunda burada cismin mukavemetini kullanılarak yapılan bir hesaplama var cisme ne kadar enerji sokulduğunu hesaplıyor.) Demek istediğim şey şu cismi bir bütün olarak verdiğin kuvvet ile bir yerde tutarak onu dengeye sokabilirsin ama bu demek değildir ki bu cisme uyguladığın kuvveti ortaya çıkarmak için kullandığın enerjide orada kayboldu. Bu enerji kaybolmadı cisme geçti ve cismin içinde kinetik ve potansiyel enerji olarak var(esneklik,ısı kaynaklı daha çok, enerji bu şekilde daha fazla depolanır çoğu durumda) . Bu verilen enerji de cismi parçalara ayıran o enerji. Kuvvet dediğimiz şey enerji taşıyan bir kanal gibi düşünebiliriz (düşünmesek daha iyi ama bazen böyle düşünmek işe yarıyor.)

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close