Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Bir çalışmada örneklemi belirlerken olasılığa dayalı örnekleme yöntemlerinden hangisini/hangilerini kullanırsınız.? Neden?

''Akademisyenlerinin Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma” konu başlıklı bir çalışma yapmaktasınız. Çalışmada anket tekniği kullanılarak veri elde edilmesi kararlaştırılmıştır.Tercih etmediğiniz diğer olasılığa dayalı örnekleme yöntemlerini de seçmeme nedenlerinizi belirtiniz.
507 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hasan Dağtekin
Sosyal Bilimler Uzmanı

Öncelikle söylediğiniz konu benim de tez yayınladığım Sosyal Bilimler alanından bir konudur. Daha da spesifikleştirirsek kesin yakın oranla Business Administration yüksek lisansında yapılan bir araştırmanın konusu olduğunu söyleyebilir ki bu benim bölümümdür.

Öncelikle akademisyenlerin örgütsel bağlılık düzeylerini araştıran bu araştırma için herhangi bir unvan kısıtından bahsetmemişsiniz. Şu durumda araştırmanın evreni en alt unvandan en üst unvan olan Prof. unvanına kadar tüm akademisyenleri kapsar. TDK tanımına göre akademisyen "öğretim elemanı, üyesi" anlamına geldiğinden derslere girme hakkı bulunmayan Arş. Gör. unvanlı kişileri bu evrene dahil etmemeniz gerekir. Aynı şekilde üniversitede derse girmek suretiyle eğitim vermeyen veya vermeye yetkisi bulunmayan hiç kimseyi evrene dahil etmemelisiniz.

Araştırmanın evrenini oluştururken dünyadaki tüm akademisyenleri mi, Türkiye'deki tüm üniversitelerdeki akademisyenleri mi, belirli bir şehirdeki akademisyenleri mi yoksa belirli bir üniversitedeki akademisyenleri mi yoksa bir üniversitenin belli bir fakültesinde görev yapan akademisyenleri mi evren olarak baz alacağınız hususu örneklem seçimi için en önemli noktalardan biridir.

Tüm Reklamları Kapat

Ben soruyu tek bir üniversitedeki tüm akademisyenleri evren seçmişsiniz gibi cevaplamayı uygun görüyorum. Şayet sizin evreniniz daha geniş veya daha darsa, bu cevabım üzerinden yola çıkarak kendi evreninize uyarlamanız kolaylaşacaktır.

Diyelim ki bu araştırmanın evrenini EVRIM ÜNİVERSİTESİ oluşturuyor olsun. Ve bu üniversitede 10 adet fakülte olsun. Bu fakültelerin de her birinin içinde üçer dörder bölüm olsun. Her bir bölümde de görev yapan 10 akademisyen olsun(bu rakamlar tamamen faraziyedir).

Bu bilgiler ışığında üniversitemiz içinde toplamda 400 tane akademisyen çalışıyor olsun. Demek ki bu araştırmanın evrenini 400 kişi oluşturuyor. Bu durumda regresyon ve faktör analizlerinin düzgün biçimde yapılabilmesi için bu evrenden en az 80 civarı örneklem elde etmek gerektiğini kabaca söyleyebiliriz. Daha geniş evrenler için anketinizdeki soru sayısı ve farklı faktörler devreye girer. Bu konuda bir istatistikçiden yardım alınız.

Sonuç olarak 400 kişilik evrenden 100 adet örneklem toplamayı hedef koyduğumuzu varsayalım.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durumda dikkat etmemiz gereken maddeler:

1) Tüm fakültelerden örnek toplamak

2) Mümkünse tüm bölümlerden örnek toplamak

3) Tüm unvanlardan örnek toplamak

4) Unvanlardan, bölümlerden veya fakültelerden herhangi birinin, çalışmanın sonuçlarını domine edebilecek kadar fazla örneğe sahip olmamasına dikkat etmek. (113 örneklemin 86 sının prof. olması gibi)

İşbu durumlar ekseninde basit tesadüfi örneklem seçiminin kullanılamayacağı aşikardır. Zira rastgele seçilen örneklerin belli bir unvanda veya fakültede yoğunlaşma riski mevcuttur.

Sistematik örneklem seçimi de bu çalışmayan uyan bir seçim türü değildir.

Tabakalı örneklem seçimi veya küme örneklem seçimi teknikleri bu çalışma için uygundur.

Fakülte, unvan ve bölüm olmak üzere üç adet kümemiz mevcut. Bu kümeler kendi içinde tabakalara ayrılıyor. Örneğin fakülte kümesi 10 tabakadan oluşuyor. Unvan kümesi unvan sayısı kadar tabakadan oluşuyor. Bu tabakaların her birinin kendi içinden basit tesadüfi örneklem yoluyla birey seçilebilir. Ve çalışmaya devam edilebilir.

Kasıtlı veya kasıtsız olmak üzere tabakalardan bazılarından örnek toplanmamış olması ciddi sorun teşkil etmez. Örneğin 10 fakültenin 9 undan örnek topladıysanız birinden toplamamış olmanız çok ciddi bir sorun değildir. Örneklerin mümkün oldukça geniş yelpazedeki tabakalardan toplanması faydalıdır. Hepsinden toplandıktan sonra hala toplanmaya devam edilmek istenirse basit tesadüfi yöntemle devam edilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Söz konusu akademisyenlere cinsiyet, yaş veya herhangi bir demografik kısıt getirilmesi durumunda anlattığım sistem değişebilir veya farklılık gösterebilir.

İyi çalışmalar.

175 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close