Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mücahid Köse
Üye 1 Aralık 2023
9

Bir bilim insanının başarısı ve güvenilirliği nasıl ölçülür, anlaşılır?

Akademik atıf sayısı, bilim insanlarının başarısını ve güvenilirliğini değerlendirmek için yeterince güçlü bir ölçüt müdür?
351 görüntülenme
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Bilgisayar Mühendisi 1 gün önce

Bazen bir bilim insanının başarısını anlamak, upuzun bir bostanda en iyi karpuzu aramaya benzetilebilir. Diyelim ki, tarlada kocaman, parlak kırmızı renkli karpuzlar var. Kimisi çok iri, kimisi küçük ama leziz olabilir. Akademik atıf sayısı da işte bu karpuzların boyutuna bakmaya benziyor: büyük bir sayı gördüğümüzde "Epey iriymiş, kesin lezzetlidir" diyoruz. Ama sadece iriliğe bakmak bazen yanıltıcı olabiliyor; çünkü kimi karpuz içi boş, tatsız da çıkabiliyor. Kesin yaşamışsınızdır. Bazıları kendi akrabaları tarafından sulanarak şişirilmiş olabiliyor (yani self-citation ve dostlar arasında karşılıklı atıf çemberleri). Bu yüzden "en iyi karpuz" arayışı için sadece tek bir ölçüte bakmak aslında yetersiz kalıyor.

Teknik tarafta, örneğin h-indeksi dediğimiz bir metrik var. Bu, "en az kez atıf almış makalen var mı?" sorusunu soruyor. Yani

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu da bazen büyük karpuzun çekirdeksiz olması sorunu gibi eksiklikler barındırıyor. Bazı alanlarda teoriye dayalı çalışmalar görece daha az atıf alabiliyor ve bazı alanlarda deneysel çalışmalar atıf patlaması yapabiliyor. Bir de bu işin 'hyperauthorship' dediğimiz, onlarca kişilik araştırma gruplarının aynı makalede yer aldığı durumları var; bir kişi "bu çalışma benim eserim" diye iddia edince, orada epey "benim karpuzum da var" karmaşası çıkıyor.[1] Burada devreye C-Score gibi karma metrikler giriyor. Hatta bazen altmetrics ile Twitter, blog, haber siteleri gibi yerlerdeki yansımalar ölçülüyor ve araştırmanın popülerlik düzeyine bakılıyor. Yani karpuzun internetteki itibarına da bakıyoruz bir nevi.

Tüm bunlar yetmiyor gibi bazen "bu bilim insanının gerçekten topluma katkısı var mı?" diye bakmak da elzem oluyor. Misal biri matematikte öyle bir denklem çözmüş olur ki, kimseler kolay kolay atıf yapmaz; ama o ufak denklemin kullanıldığı bir nükleer füzyon projesi dünyayı kurtarabilir. (Hatırlayın, Gauss'un nice formüllerine o dönemde anlam verilemedi ama şimdi her yerde kullanılıyor.) Dolayısıyla ödüller, patentler, uzman görüşleri, tarihsel etkiler gibi niteliksel değerlendirmeler de çok önemli. "Karpuzu tadıp, kabuklarından faydalı gübre yaptık mı, yoksa sadece sergiye mi koyduk?" sorusu yine burada devreye giriyor.

Yani özeti bilim insanlarının başarısı ve güvenilirliği tek bir sayıya indirgenemez; eğer öyle olsaydı, "En büyük karpuz=En iyi karpuz" der, mezuniyet törenlerinde boyutuna göre karpuz dağıtırdık.

Kaynaklar

  1. M. Fire, et al. (2019). Over-Optimization Of Academic Publishing Metrics: Observing Goodhart's Law In Action. Oxford University Press (OUP). doi: 10.1093/gigascience/giz053. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
10
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close