Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Bir bilgiyi nasıl biliyoruz ya da şüphemizi nasıl gideriyoruz?

Misal deneyime strandart insan her seferinde ulaşamaz yani herkes astro fizik bilemez yada evrimsel çalışma yürütemez makalenin doğru olduğuna nasıl inanıp güvenebilirsiniz? Septizm dem nasıl kurtulabiliriz günlük hayatta ? Methedil şüphe en mantıklısı ama deney her zaman yapamam ben bilim adamları yapıyor ama nasıl inanayım onlara ?
273 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tugberk Kaynak
Araştırmacı

Merhabalar

Sorunuz yanılmıyorsam bilim açısından sorulduğu için ben de bilim açısından bir cevapta bulunacağım. Eğer sorunuza bilimsel bilgi açısından yaklaşırsak diyebiliriz ki "Hiçbir şeyi tam olarak bilemeyiz." . Bilim, sistematik şekilde kimi problemleri sonuca ulaştırır ancak yinede sonucu hakkında kesin yorum yapmaz. Elde edilen her bilgi teorik veya deneysel demeden yeniden test edilmeye açıktır. Dolayısıyla bilim zaten şüphecidir ve bu karakteri olmadan kolay kolay deney yapamaz, teoriler geliştiremez. Bilim Tarihi açısından bakıldığında da en büyük keşifler kesin bilinen bilgilere şüpheyle yaklaşım sonucu doğmuştur. Örneğin, kiliseler son derece Aristotelien bir mantıkla insanı Evrenin merkezine konumlandırırken, Kopernikus, bu görüş kendini tatmin etmediği için Kilisenin öğretisine son derece şüpheci bir yaklaşımla gezegenlerin yörüngelerini izlemeye koyulup daha doğru bir sonuca ulaşmıştır. Benzer şekilde jeolog Charles Lyell, yine Kilisenin "Dünyanın yaşı 10.000 yıldır" gibi açıklamalarını, jeolojik olayları açıklamak için yetersiz bulmuş ve yine şüpheyle yaklaştığı bir öğretinin yanlış olduğu sonucuna varmıştır. Elde ettikleri bilgiler kesinlikle Kilise öğretisine nazaran daha doğrudur ancak yine de kesin değildir. Bilim de zaten her zaman bugünki bildiklerimiz üzerinden konuşur, bunların doğrulukları üzerine yorum yapmaz. Haliyle bilgiyi arttırmaya yönelik her girişimde, aşırıya kaçmayan Semptizmin bir zararı yoktur. Elbetteki aşırıya dayanan Semptizm bir zaman sonra çeşitli sorunlara yol açacaktır. Ancak bu problemin ortadan kaldırılması, uygulaması felsefeden apayrı bir alanın psikolojinin ve psikiyatrinin alanıdır.

Peki gelelim, deney kısmına. Deneyi ben yapmıyorum bilim insanlarına nasıl inanabilirim? Bilim insanlarına inanmanız gerekmez. Bilimin ulaştığı her sonuca da yine şüpheyle yaklaşabilirsiniz ancak bilimin farklılığı burada anlam kazanır. Bir bilim insanı yaptığı deneyin raporunda bu deneyi nasıl yaptığını, hangi bilgilerden yararlandığını ve hatta bu deneyin nelere yol açabileceğini ve hangi bilinen bilgileri değiştirebileceğini paylaşır. Elde ettiği bulgular elbetteki gerek teorik gerek deneysel yoldan test edilmeye açıktır. Kendiniz de benzer bir çalışmayla aynı bulgulara ulaşabilirsiniz bu mümkündür.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak bilimin elde ettiği bilgilerin doğruluğundan şüphe duyulmasında hiçbir sakınca yoktur. Bilim dinamik bir süreçtir ve alt yapısı en sağlam bilgisi için bile net yorum yapmaz. Ancak şüphenizi gidermek istiyorsanız bilim, bilgilerini sadece sunmakla kalmaz bu bilgilere nasıl ulaştığını da paylaşır.

119 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close