Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bekir Kadak
Bekir Kadak
2,362 UP
Üye
2

bir bilgiyi en iyi öğrenme yöntemi nedir?

486 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi

Merhaba.Bu sorunun cevabını cognitive psikologlar şöyle yanıtlandırıyorlar: "Test is the best".Yani bir konuyu ya da bilgiyi öğrenebilmek için öncelikle o konuyla ilgili bilgimizin sınanması gerekir.Çünkü beynimizin çalışma esasına göre bir bilgi ancak işe yarıyorsa değerlidir.Bugün kaçımız taşı taşa sürterek ateş çıkarabiliyoruz? Ama bin yıllar önce bunu biliyorduk.Dolayısıyla işimize yarayacak olan bilginin öncelikli olarak hatırlanması gerekiyor.Bu da ancak uygulama ile olur.Yine Konfüçyüs'ün "Yaparsam bilirim" sözünü de hatırlatmakta yarar görüyorum.

Daha biyolojik,bilimsel bilgi isterseniz de ana mekanizmayı anlatalım: Beynimiz bildiğiniz üzere nöronların işlev görmesi ile çalışıyor.Ve nöronların hızları tabii bu anlamda önemli rol oynuyor.Sinaptik boşluklarda aktarılan bilgi nöronlar ile yoluna devam eder.Ancak yeni öğrneilmiş bir bilgiyi analoji kurarsak eğer,toprak yola benzetebiliriz.Toprak yolda arabalarımız yavaş ilerler.Bu da öğrnenme ve hatırlama zorluğu demek.Ancak,bir bilgi ne kadar tekrar edilirse ilgili bilgiyi taşıyan nöron daha hızlı hareket eder.Bu da tabii miyelin kılıfın (Miyelin kılıf, merkezi ve çevresel sinir sistemlerindeki sinir hücrelerinde uyartıların hızını artıran, uyartı eşiğini düşüren, bunları sinir hücresinin çapıyla doğru orantıyla yapan, lipit ve proteinden oluşan bir dokudur.) aktivitesi ile doğru orantılı.Bunu da bir asfalt yol olarak düşünebilirsiniz.Bu yüzdendir ki örneğin piyanoyu çalmayı yeni öğrnene bir kişi çok zorlanırken, zaten çalabilen bir kişinin gözü kapalı esnek bir şekilde piyanoyu güzel çalıyor.Daha anlatacak çok şey var da sınava geç kaldım :(

Tüm Reklamları Kapat

231 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Barbara Oakley. Learnıng How To Learn. (6 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 6 Aralık 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close