Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Serdar Atilir
Üye 7 Haziran 2019
2

Bir bardak sıvının içinde 1 bir nesne, mesela limon çekirdeği, varsa, neden bardağı çevirerek bu nesneyi dudağınızdan uzaklaştıramazsınız.?

Ya da bardağı çevirme hızıyla mı alâkalı bunu yapmak? Bu durumun fizik açısından açıklaması nedir acaba?
751 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Halim Aşkan
Akademisyen 7 Haziran 2019

Sanırım bu hem hız hem de suyun viskozitesi ile ilgili bir durumdur. Suyun viskozitesi düşük olduğundan sınır tabakası oldukça incedir. Bardağı hızlı bir şekilde döndürdüğünüzde sadece sınır tabakasındaki akış etkilenecek ve bardakla birlikte hareket edecektir (Ayrıca bardağın iç yüzeyindeki pürüzsüzlük de sınır tabakasının kalınlığını düşürmektedir). Sınır tabakasının dışında kalan bölgedeki akış eylemsizlik prensibinden dolayı neredeyse sabit kalacaktır. Bahsini ettiğiniz nesne bardağın çeperine çok çok yakın değil ise (yani sınır tabakası içinde değil ise) muhtemelen hareketsiz kalacaktır. Bu nesneyi hareket ettirmek için su tabakalarının bir biri üzerinde kaymayacak bir hızda (yavaş bir hızla) bardak döndürülmelidir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Doğu Can Şahin
Makine Mühendisliği Öğrencisi 7 Haziran 2019

Sıvılar veya daha genel olmak gerekirse akışkanlar, herhangi bir kesme gerilmesi (teğetsel etki eden kuvvet sonucu oluşan gerilme)(gerilme: birim alana etkiyen kuvvet) altında sürekli olarak deforme olurlar. Bu maddeye akışkan karakterini veren temel özelliktir. Bu yüzden sıvı veya gaz halindeki madde bulunduğu kabın hacmini alır. Maddenin akışkan karakterini onun viskozite (akmazlık) değeri belirler. Viskozite, bir maddenin ,az önce bahsettiğim, sürekli gerçekleşen deformasyona karşı gösterdiği direncin bir ölçüsüdür. Yani kısaca, akmaya karşı akışkanın gösterdiği direnç. Newton'un Viskozite Kanunu'na göre (basitçe) akışkan taneciklerinin birbirine uyguladığı kesme gerilmesi, hızın dikey yöndeki değişimi ile viskozitenin çarpımına eşittir. Peki bu ne demek ?  Çok basitçe, bardağı çevirdiğimizde oluşturduğumuz kuvvet direkt olarak bardağın duvarlarındaki akışkan parçacıklarına iletilir ve kuvvetin bardağın duvarlarından sıvının içine doğru aktarılması viskozite ile orantılıdır (çevirme hızımız sabit). Eğer akmaya daha dirençli bir akışkan kullanırsak, mesela bal, içeriye aktardığımız kuvvet daha büyük olacaktır ve bu daha içteki akışkanı ve onunla birlikte içindeki nesnenin de hareket etmesini sağlayacaktır. Yani ne kadar akışkan bir madde kullanırsak nesneyi hareket ettirmemiz zorlaşacaktır fakat eğer bardağı yeterince hızlı veya yeterince uzun süre döndürse idik objeyi hareket ettirmeyi başarabilirdik.

135 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close