Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Furkan Şahin
Üye 17 Eylül
1

Bir aralar Ali Nesin'in bir kitabını okumuştum ve kavrayamadığım bir işlem var. Bu konuda Kim bana yardım edebilir?

Kitapta cumhurbaşkanlığı gibi seçimlerde 1 kişinin oyunun matematiksel hesabını yapmış ve 1 oyun kimin cumhurbaşkanı seçileceğini,aralarında fazla fark bulunsa bile,nasıl değiştirebileceğini göstermişti.Sorun şu ki o işlemlerin mantığını kavrayamadım,kitabı bulamıyorum.Mantığı kavrayabilmiş bir varsa bana işlemin mantığını anlatabilir mi? Lütfen
263 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 19 Eylül

Merhaba, aradığınız bu mu?

(alinesin.org sayfasından alınmıştır)

Bu Ne Biçim Seçim

Tüm Reklamları Kapat

T

homas Hare adlı bir İngiliz 1860’larda güzel bir seçim sistemi bulmuş [21]. Demek ki İngilizler o zamanlar bir yandan sömürüyor, öte yandan demokrasi üzerine araştırma yapıyorlarmış. Hare’in seçim sistemini bir örnekle anlatalım.

Diyelim 3 aday var: Ayşe Hanım, Bülent Bey ve Cevdet Bey. Her seçmen, seçim pusulasına adayların adlarını beğenisine göre sıralar. İlk sıraya en sevdiği adayın adını, ikinci sıraya ikinci sevdiği adayın adını, üçüncü sıraya da en sevmediği adayın adını yazar. Örneğin, Bay ve Bayan X’in en beğendikleri aday Ayşe Hanım’dı. Bülent Bey’i de seviyorlardı ama Ayşe Hanım’ı sevdikleri kadar değil. Cevdet Bey’iyse hiç mi hiç tutmuyorlardı. Karıkoca oy pusulalarına,

1) Ayşe Hanım

Tüm Reklamları Kapat

2) Bülent Bey

3) Cevdet Bey

diye yazacaklardı. Seçim kurulu kolaylık olsun diye seçmenlerin oy pusulalarına adayların baş harfini yazmalarını istemişti. Yani, Bay ve Bayan X, oy pusulalarına ABC (Ayşe–Bülent–Cevdet) yazacaklardı.

Seçim sistemine göre oyların yüzde ellisinden fazlasında birinci sırada görünen aday seçimi kazanacaktı. Demokrasi de zaten bu değil mi? Eğer hiçbir aday salt çoğunluğun birinci seçimi olmamışsa, en az oyda birinci sırada yer alan aday elenecek, geriye kalan iki adayın birbirlerine göre olan sıralanmasına bakılacaktı: Hangisi daha çok oyda öbürüne göre daha iyi sıralanmışsa o aday seçimi kazanacaktı. Bu sistem bugün (1987’de) hâlâ İrlanda’da, Avustralya’da ve Güney Afrika’da uygulanıyormuş.

En çok sevilmeyen adayın elenmesinden daha doğal ne olabilir? Ve en çok sevilen aday elendikten sonra en az sevilmeyen adayın seçimi kazanması gerekmez mi?

Kusursuz bir seçim sistemi diye işte buna derim ben.

Bay ve Bayan X, yukarda da dediğim gibi, oy pusulalarına ABC yazacaklardı. Ne var ki, yolda arabaları su kaynatmıştı ve oy verememişlerdi. İki oydan ne çıkar diye düşünüp dert edinmediler. Oysa demokraside her oy önemlidir. Bu değişmez ilkeyi birazdan anlayacaklardı.

Ertesi gün gazetelerde seçimi Bülent Bey’in kazandığı yazıyordu. Bay ve Bayan X, Cevdet Bey’in seçimi kaybetmesine sevinmişlerdi ama, Ayşe Hanım’ın kazanamamasına da üzülmüşlerdi. Belki de arabaları su kaynatmamış olsaydı, iki ABC oyuyla Ayşe Hanım seçimi kazanabilecekti. Ayşe Hanım seçimi iki oyla kaybetmişse çok üzüleceklerdi. Kim olsa üzülür.

Bay ve Bayan X gazetede oy dökümüne baktılar:

ABC oyu kullananlar:

Tüm Reklamları Kapat

417 seçmen

ACB oyu kullananlar:

82 seçmen

Tüm Reklamları Kapat

BAC oyu kullananlar:

143 seçmen

BCA oyu kullananlar:

357 seçmen

Tüm Reklamları Kapat

CAB oyu kullananlar:

285 seçmen

CBA oyu kullananlar:

324 seçmen

Toplam:

1608 seçmen

Bu tablodan da şu ortaya çıkıyordu:

A’nın birinci geldiği oylar:

417 + 82 = 499

B’nin birinci geldiği oylar:

Tüm Reklamları Kapat

143 + 357 = 500

C’nin birinci geldiği oylar:

285 + 324 = 609

Adaylardan hiçbiri oyların en az yüzde ellisinde (yani en az 804 oyda) birinci sırada bulunmadığından, seçim sistemine göre, en az birinci sırada bulunan adayın elenmesi gerekiyordu. Ayşe Hanım yalnızca 499 oyda birinci sırada gösterildiğinden Ayşe Hanım elenmişti. Geriye kalan Bülent ve Cevdet Beyler’in birbirlerine göre olan sıralamalarına bakılacaktı. Hangisi daha çok oyda öbürüne göre daha iyi sıralanmışsa, seçimi o aday kazanacaktı. Bay ve Bayan X önce Bülent Bey’in Cevdet Bey’e yeğlendiği oyları saydılar, yani ABC, BAC, BCA oylarını topladılar:

Tüm Reklamları Kapat

417 + 143 + 357 = 917.

Sonra da Cevdet Bey’in Bülent Bey’e yeğlendiği oyları, yani ACB, CAB, CBA oylarını saydılar:

82 + 285 + 324 = 691.

Seçimi Bülent Bey kazanmıştı. Hile yoktu.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak Bay ve Bayan X’in içine bir kuşku düştü. Oy kullanabilselerdi ne olacaktı? İki tane ABC oyuyla birlikte, Ayşe Hanım’ın birinci sırada gösterildiği oylar 499’dan 501’e çıkacak ve böylece Ayşe Hanım değil, 500 oyda birinci sırada gösterilen Bülent Bey elenecekti. Bay ve Bayan X, ellerine kalem kâğıt alıp, oy kullandıklarını varsayarak yeni bir tablo çıkardılar. Bunun için yukardaki tabloya iki tane ABC oyu eklemek yetiyordu. İşte varsayımsal tablo:

ABC oyu kullananlar:

419 seçmen

ACB oyu kullananlar:

Tüm Reklamları Kapat

82 seçmen

BAC oyu kullananlar:

143 seçmen

BCA oyu kullananlar:

Tüm Reklamları Kapat

357 seçmen

CAB oyu kullananlar:

285 seçmen

CBA oyu kullananlar:

Tüm Reklamları Kapat

324 seçmen

Toplam:

1610 seçmen

Bu varsayımda en az birinci sırada yer alan Bülent Bey elenecek ve geriye kalan iki adayın birbirlerine göre olan sıralamalarına bakılacaktı. Ayşe Hanım’ı, Cevdet Bey’e yeğleyen seçmenlerin sayısı, yani ABC, ACB ve BAC oy pusulalarının toplamı

Tüm Reklamları Kapat

419 + 82 + 143 = 644

idi. Cevdet Bey’i Ayşe Hanım’a yeğleyenlerin sayısı, yani BCA, CAB, CBA oylarının toplamı

357 + 285 + 324 = 966

idi. Dolayısıyla seçimi Cevdet Bey kazanacaktı. Bay ve Bayan X’in tuhafına gitti bu. Oy kullanabilselerdi, en sevmedikleri aday olan Cevdet Bey seçimi kazanacaktı! Hesapları bir kez daha gözden geçirdiler. Yanlış yoktu!

Tüm Reklamları Kapat

Bay ve Bayan X yukardaki varsayımsal tabloya uzun uzun baktıklarında, ACB oyu verenlerden iki kişinin oylarını CAB oyuna dönüştürdüklerinde (Bülent Bey’in yerini değiştirmeden) Ayşe Hanım’ın eleneceğinı ve o zaman da seçimi Cevdet Bey’in değil de Bülent Bey’in kazanacağını dehşete düşerek gördüler. Oysa oylarını değiştiren bu iki kişi Bülent Bey’in yerini değiştirmemişlerdi, değiştirmedikleri gibi Cevdet Bey’i birinci yapmışlar, ve böylece Cevdet Bey’in seçimi kaybetmesine neden olmuşlardı!

Bay ve Bayan X’in şaşkınlıkları bu kadarla da kalmadı. İki aday olsaydı seçimi kimin kazanacağını merak ettiler. Önce Ayşe Hanım’la Bülent Bey’i yarıştırdılar. Gazetedeki oy dökümüne bakarak hesapladılar. Cevdet Bey seçime girmemiş olsaydı, ABC, ACB ve CAB oyları AB oylarına dönüşecekti ve AB oylarının sayısı,

417 + 82 + 285 = 784

olacaktı. BA oylarının sayısıysa,

Tüm Reklamları Kapat

143 + 357 + 324 = 824

olacağından, seçimi Bülent Bey kazanacaktı.

Eğer Ayşe Hanım seçime girmeseydi, Bülent Bey, Cevdet Bey’i de 917’ye karşı 691 oyla yenecekti.

Bay ve Bayan X, seçimi kazanan Bülent Bey’in teketek seçimde hem Ayşe Hanım’ı, hem de Cevdet Bey’i yenmesini doğal karşıladılar. Ama oy vermiş olsalardı, hem en az sevdikleri aday, hem de teketek seçimde herkese yenilecek aday seçimi kazanacaktı.

Tüm Reklamları Kapat

Bay ve Bayan X hesaplarını sürdürdüler. Oturdukları ülkede iki seçim bölgesi vardı: Doğu ve Batı. Seçim bölgelerine göre oy dağılımı şöyleydi:

Oy Pusulası

Doğu Yakası

Batı Yakası

Tüm Reklamları Kapat

Toplam

ABC

160

257

Tüm Reklamları Kapat

417

ACB

0

82

Tüm Reklamları Kapat

82

BAC

143

0

Tüm Reklamları Kapat

143

BCA

0

357

Tüm Reklamları Kapat

357

CAB

0

285

Tüm Reklamları Kapat

285

CBA

285

39

Tüm Reklamları Kapat

324

Toplam

588

1020

Tüm Reklamları Kapat

1608

Doğu yakasında hiçbir aday oyların yarısından fazlasında birinci gözükmediğinden, en az oy alan (143 oy) Bülent Bey elenecekti. Geriye kalan iki aday karşılaştırıldığında, Ayşe Hanım Cevdet Bey’i 303’e 285 yenecekti.

Batı yakasında da hiçbir aday çoğunluğu elde edememiş. Demek ki en az oyda birinci sırada gösterilen (285 + 39 = 324 oyda) Cevdet Bey elenecekti. Geriye kalan iki aday karşılaştırıldığında Ayşe Hanım’ın Bülent Bey’i 624’e 396 yendiği görülüyor.

Demek ki, hem Doğu, hem de Batı yakasında Ayşe Hanım seçimi kazanıyor. Öte yandan, Ayşe Hanım ülke çapındaki seçimde ilk elenen aday oluyor! Ayrıca, her iki yakada da seçimi kazanan Ayşe Hanım teketek seçimde her iki adaya da yeniliyor!

Bay ve Bayan X demokrasinin cilveleri karşısında suspus kaldılar. Başlarını sallaya sallaya ve cıkcıklaya cıkcıklaya doğru yatmaya gittiler.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close