Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Berna Celep
Üye 15 Ocak 2021
5

Bir alıcının olabildiğince çok sanat eseri ile karşılaşması (izlemesi, dinlemesi vb.) gereğinin önemini açıklayınız?

1,213 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bahri Ayzabar
Bahri Ayzabar
22K UP
Öğrenci 17 Ocak 2021

Sanat eserleriyle karşılaşmanın birçok yönden faydası vardır. Fakat sanat eserlerine gelmeden önce onu yapan kişiye, yani sanatçıya bir bakalım. Herkes sanatçı olamaz, bunun nedeni sanatçıların belli özelliklerinin olmasıdır. Sanatçı ;

*Yaratıcı bir kişidir ve üstün duyarlılıklara sahiptir.

*Meraklıdır, çevredeki olayları takip eder ve kendine göre analiz eder.

Tüm Reklamları Kapat

*Doğayı sadece gözleriyle degil, duyguları, düşleri, özlemleri ve kültürü ile görür

*Eserleri ve iç dünyası içerisinde bir uyum içerisindedir.

Bütün bu özelliklere sahip bir insan, yetenekli olduğu konuda eşi benzeri olmayan bir eser meydana getirir. Meydana getirdiği eser çok değerlidir çünkü onun tarafından yaratılmıştır ve tektir. Bir alıcı bu eserle karşılaştığında daha önce hiç görmediği bir şeyle karşılaşır. Bundan dolayı sanat eserleri ile karşılaşma insana başkalarının deneyimlerinden yararlanma fırsatı, geniş bir bakış açısı, farklı yollardan düşünebilme yeteneği, daha iyi bir hayal gücü sağlar ve aynı zamanda karşılaşılan şey estetik bir ürün olduğundan, kişinin estetik anlayışını da geliştirir. Eğer sanat eseriyle karşılaşan kişi bir sanatçıysa ya da sanatçı olma adayıysa bir eserle karşılaşmanın verdiği hayal gücü ile kendi eserlerini geliştirebilir, kendine esin kaynağı edinebilir. Bir diğer faydasına gelirsek; bazı sanat eserleri (özellikle müzik türünde olanlar) insanların duygularında büyük etkilere sahiptir. Bazen kötü ruh hallerinden çıkmak için, bazen mutluluğuna mutluluk katmak için, bazen motivasyon için, bazen yas tutmak için bile insanlar bu sanat eserlerine yönelirler. Günlük hayatın kargaşasından uzaklaşmak, dinlenmek için veya eğlenmek için kullanırlar sanat eserlerini.

Ayrıca minik araştırmalarım sonucunda müziğin hafızayı diri tutmaya yardımcı olduğu, resim yapmanın özgüveni geliştirdiği, edebiyatın saymakla bitmeyen faydaları olduğunu öğrendim.

Çok detaylı ve derin bir araştırma yapmadım ama olabildiğince çok sanat eseri ile karşılaşmanın, burada yazamayacağım kadar önemli faydalar sağladığını söyleyebilirim. Kendimizi geliştirmek için sanat eserlerinin çok gerekli şeyler olduğunu düşünüyorum. Sorun için de teşekkür ederim, çok şey öğrenmemi sağladı. Kaynaklardan okuyarak daha detaylı bilgi edinebilirsin.

397 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Hasip Pektaş. Yaratıcı Kişi Olarak Sanatçı. (1 Ocak 1987). Alındığı Tarih: 17 Ocak 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Prof.Dr. Mustafa Ergün. Estetik Sanat Felsefesi. (17 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 17 Ocak 2021. Alındığı Yer: KarnavalSanat | Arşiv Bağlantısı
  3. İdil Arasan Doğan. Müzik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?. (9 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 17 Ocak 2021. Alındığı Yer: Uplifers | Arşiv Bağlantısı
  4. Asım Bezirci. Edebiyat Neye Yarar?. (9 Kasım 2008). Alındığı Tarih: 17 Ocak 2021. Alındığı Yer: Cafrande | Arşiv Bağlantısı
  5. Burcu Erkal Salman ve Milliyet Gazetesi, et al. Resim Yapmak, Insana Sayısız Fayda Sağlar. (21 Nisan 2016). Alındığı Tarih: 17 Ocak 2021. Alındığı Yer: Milliyet | Arşiv Bağlantısı
  6. Mutlu Erbay. (2014). Kültür Ve Toplum Üzerinden Sanat Ve Bilim Arasindaki İlişki. ART-SANAT Dergisi, sf: 12. | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close