Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Begüm Özdal
Begüm Özdal
4,785 UP
Üye
5

Bipolar bozukluğu olan insanlar zeki midir?

9,838 görüntülenme
Bipolar bozukluğu olan insanlar zeki midir?
Bipolar bozukluğu olan insanlar zeki midir?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Mehmet Kesici
Yazılımcı, Araştırmacı

Yapılan birçok akademik araştırmada, Bipolar bozukluğu olan her insanın yüksek zeka sahibi insanlar olmadığı fakat yüksek zeka sahibi insanların bu tarz psikiyatrik bozukluklara daha yatkın olduğu gözlemlenmiştir.

Özetle; her bipolar veya benzeri psikiyatrik bozukluğu olan bireye yüksek zeka sahibi demek yanlış olabilir.[1][2]

Tüm Reklamları Kapat

454 görüntülenme

Kaynaklar

  1. C. R. Gale, et al. (2013). Is Bipolar Disorder More Common In Highly Intelligent People? A Cohort Study Of A Million Men. Molecular Psychiatry, sf: 190-194. doi: 10.1038/mp.2012.26. | Arşiv Bağlantısı
  2. S. Zammit, et al. (2004). A Longitudinal Study Of Premorbid Iq Score And Risk Of Developing Schizophrenia,Bipolar Disorder, Severe Depression, And Other Nonaffective Psychoses. Archives of General Psychiatry, sf: 354-360. doi: 10.1001/archpsyc.61.4.354. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Akademik veya güvenilir kaynak sunulmamış.
0
Atanur Yıldız
Atanur Yıldız
4,075 UP
Pratisyen Doktor (Emekli)

Bipolar hastalığı olan kişilerin mesleklerine ve başarılarına bakınca gerçekten de üstün bir zekâya sahip oldukları anlaşılıyor.

Mesela 1957-1960 yılları arasında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı ve 1973-1980 yılları arasında Türkiye’nin 6. Cumhurbaşkanı olan merhum Fahri Korutürk bir bipolar idi.

Yine bizden, ünlü bir sanatçı Nurseli İdiz de bipolar hastalıkla mücadele ediyor. Benim tanıdığım birçok çok başarılı bipolar doktor ve öğretmen var. Tedavilerine bağlı kalarak mesleklerini büyük bir özen ve başarıyla sürdürmektedirler.

Tüm Reklamları Kapat

Ünlü yabancı bipolarlar ise; çok ünlü iki Amerikan Hollywood film yıldızı Marilyn Monroe ve Mel Gibson, ünlü ressam Van Gogh, klasik müziğin unutulmaz sanatçısı Beethoven, İngilizlerin başarılı şarkıcısı Lilly Alen ilk akla gelenler…

Daha böyle yüzlerce, binlerce ünlü bipolar sanatçı ve yazar var.

Bunca çok, zeki ve başarılı insana musallat olan, bu dünyayı onlara dar eden başka bir hastalık yoktur… Mesela bunlardan biri, güzeller güzeli efsane sanatçı Marilyn Monroe bu hastalığa daha fazla dayanamayarak geride milyonlarca hayran bırakıp maalesef 36 yaşında intihar edip hayatına son vermiştir…

Toprağı bol olsun…

Tüm Reklamları Kapat

Bunlar sadece bizim bildiklerimiz, basına yansıyanlar…

Buradan tüm bipolar hastalara esenlikler diliyorum.

Selam olsun onlara…[1]

641 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Ünlülerin Psikolojik Rahatsızlıkları. Alındığı Tarih: 13 Mart 2022. Alındığı Yer: hurriyet.com.tr | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı

Bipolar Bozukluğu olan insanların daha zeki olduğu inancı yanlıştır. Bir çalışma, yüksek zekâlı bireylerin ortalama nüfustan daha fazla ruh sağlığı bozukluğuna sahip olmadığına dair sağlam kanıtlar sunmaktadır. Hatta yüksek zeka, genel anksiyete ve TSSB için koruyucu bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır.[1]

Yüksek zeka ve bipolar bozukluk arasındaki potansiyel ilişkiye dair ek destek, biyografik ve anekdotsal kanıtlardan gelmekte ve öncelikle yaratıcılık ve bipolar bozukluk arasındaki ilişkiye odaklanmaktadır.[2]Bipolar bozukluk ve yaratıcılık arasında bir bağlantı kurulmasına rağmen, yaratıcılık ve zeka arasında önemli bir ilişki olduğunu gösteren doğrulayıcı bir kanıt yoktur.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. C. M. Williams, et al. (2022). High Intelligence Is Not A Risk Factor For Mental Health Disorders. medRxiv, sf: 2022.05.26.22275621. doi: 10.1101/2022.05.26.22275621. | Arşiv Bağlantısı
  2. F. Post. (1994). Creativity And Psychopathology A Study Of 291 World-Famous Men. The British Journal of Psychiatry, sf: 22-34. doi: 10.1192/bjp.165.1.22. | Arşiv Bağlantısı
  3. E. Jauk, et al. (2013). The Relationship Between Intelligence And Creativity: New Support For The Threshold Hypothesis By Means Of Empirical Breakpoint Detection. Elsevier BV, sf: 212-221. doi: 10.1016/j.intell.2013.03.003. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close