Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
16

Binlerce, hatta milyonlarca yıl önce çıkan yangınlar nasıl sönüyordu?

Mesela amazon ormanlarinda cikan bir yangin, tum ormani yok etmeden 'dogal' sartlar ile bitebilir mi?
1,183 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İhsan Doğu
İhsan Doğu
40K UP
Öğrenci

  470 milyon yıl önce orta Ordovisiyen dönemine ait olan mikrofosiller karasal temelli bitkilerin yayılmaya başlayarak oksijen seviyelerin artmasına sebep olması ile ilk yangının oluştuğunu göstermiştir.[1] İlk olarak Galler'de kömürleşmiş olarak bulunan geç Silüryen dönemine 420 milyon yıl önceye tarihlenen kömürleşmiş Rhyniophytoid bitkilerinin fosilleri yangınını kaydetmiştir.

  Farklı dönemlerde oksijen seviyelerindeki değişimler orman yangınlarının seviyesini ve yoğunluğunu değiştirmiştir. Örnek olarak Orta ve geç Devoniyen dönemlerinde oksijen seviyelerindeki düşüşle birlikte kömür bolluğu azalmıştır. Bu da orman yangınlarının az olduğuna işaret etmektedir.[3]

Tüm Reklamları Kapat

  Çok eski jeolojik dönemlerde gerçekleşen yangınların ne kadar alana yayıldığı ve ne kadar sürdüğü bilinemese de şimdi halen yaşanmakta olan doğal orman yangınları bize bazı fikirler verebilir. Doğal yangınlar ekosistemi bir nevi yeniler ve tazeler. Özellikle; kır, savan, maki ve iğne yapraklı ormanlarda meydana gelen yangınlara maruz kalan canlılar ekosistemine ve türüne bağlı olarak farklı adaptasyonlar geliştirmiştir ve bu sayede hayatta kalırlar. Öncelikle toprakta tohumları olan bitkiler yeniden yeşerir bunlar genellikle otsu bitkilerdir, zamanla daha yavaş büyüyen gölgeye dayanıklı odunsu bitkiler büyür ve böylece ekosistem tekrar canlanmaya başlar. Ardından toprak altına sığınmış olan bazı eklembacaklılar ve amfibiler çıkmaya başlar ve onlarla beslenen yangından kaçmış olan daha büyük canlılar da gelmeye başlar.[3][4]

  Kuraklık, şimşek ve volkanlar sebebiyle sıçan orman yangınları çok büyük alanlara yayılsa da sonunda söndüğünde  (modern insan dünyasında  insan müdahalesi olan alanlara ulaşmazsa) genellikle söndüğünde yenilenmiş bir ekosistem oluşumunun ilk adımını atar.[4]

483 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. The Microfossil Record Of Early Land Plants.. (3 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 3 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Forest Fire In The Fossil Record. (3 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 3 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Wildfire. (3 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 3 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Fire Ecology. (3 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 3 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Fossil Record Of Fire. (3 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 3 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close