Doğa yasası dediğimiz şeyleri biz tanımladık ve belirli koşullarda geçerli olmayabiliyorlar. Ama hiçbir sorun yok, yaslar her zaman her koşulda çalışıyor ve her atom bu kurallara uyuyor olsun, bu bile bu bir Tanrı'yı kanıtlamaz.
Öncelikle şunu sormak gerekiyor. Tanrı neden kendini böyle kanıtlamaya çalışsın? Aynı evrende bambaşka kanunlarla hareket ettiremiyor mu? Böyle yapmak istediğini nereden biliyoruz?
Şimdi gelelim asıl konuya. Örneğin bir topu yere attığınızda yere düşeceğini bilmiyor. "Neden top yere düşüyor?" sorusuna cevap vermeye çalıştığımızda "uzay-zamanın bükülmesi" cevabına da neden sorusunu sorarak gelen "neden" soruları silsilesinde geriye gittikçe "Evren'in temel dokusu, belirli olayları zorunlu kılıyor." cevabına geliyor. Eğer Evren'in başlangıcının nasıl olduğunu anlarsak, yasaların da neden ve nasıl bu şekilde olduğunu anlayacağız. O zamana kadar geçerli ve bilimsel tek cevap var. Bilmiyoruz.
Şimdi doğa yasalarının nasıl oluştuğunu anlamak için Büyük Patlama'yı ve evrenin başlangıcını anlamamız gerektiğini öğrendik. Büyük Patlama'yı Tanrı'nın yaptığını söyleyebilir miyiz? Elbette. Peki başka görüş var mı, sadece bu sonuç mu çıkar? Hayır. Birçok farklı görüş olabilir. Tanrı'ya inanıyorsanız sebepler zincirinin başındaki Tanrı da sonsuz (ezeli ve ebedi). Yani yine sonsuzluğa inanıyorsunuz. Siz Tanrı'ya sonsuz dersiniz, başkası da Büyük Patlama'nın sonsuz bir döngü olduğunu söyler yani maddesel forma sonsuz der ve Tanrı yok der. Bu da başka bir felsefi görüş. "Başka görüşler olabilir ama ben bu bu duruma inanıyorum." denilebilir, kişiye kalmış bir durum. Ama "Bundan Tanrı çıkıyor." gibi kesin bir yargı ile konuşmak cımbızlama safsatası olur.
Yani Tanrı'yı kanıtlayan bir durum değil. "Yasa varsa koyucu vardır." argümanı da kanıtlamaz aynı sebepten ötürü. "Devletin yasası var, o yasayı koyan var demek ki Tanrı var." diyerek zaten yasanın koyucusu olduğunu bildiğimiz bir durumdan bilmediğimiz bir duruma çıkarım yapmak, aynı durumun evren için de olduğunu söylemek hatalı bir yaklaşım olur.
Bu konu ile ilgili sorulan önceki sorular:
https://evrimagaci.org/q/7472
https://evrimagaci.org/q/8961
253 görüntülenme