bilginin yine bilgi tarafından işlenmesi sürecinin(ön tanımlı bilgiler bütünü);
üst katmanlardaki; yine bilginin bilgi tarafından işlendiği ve mevcudun değerlendirme-izleme-müdahale-kısmiSeçim süreçlerini kapsayan geribeslemeli sürekli döngü(loop) . sonrasında sihir gerçekleşir ve tataa işte bilinç(mi?).
bu döngü gerçekten çok yorucu bir iş süreci olduğundan döngünün arada durdurulup(tanıdık bir ifade; uyku), mevcut bilginin sıralama(indexleme(: ) işlemlerinin yapılması gerçekten verimli olacaktır, bu arada "rüya" kelimesi tanım olarak kullanılabilir (aynı bizdeki gibi).
Aslında üzerine sayfalarca yazılacak bir soru ancak bence bilinç bilmenin bir tık üstü, yani farkında olma durumudur. Tam uymasa da şöyle de bir örnek vermek istedim: Hepimiz küresel ısınma konusunda iyi kötü bilgiye sahibiz ama kaçımız bu konu hakkında gerçekten bilinçliyiz ?
Bu konuyu hep düşünüyorum ve gerçekten bunu düşünmek insana çok farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Bilinç deyince "farkında olmak" bence çok güzel bir tabir. Diğer canlılarda bir bilinç yani "farkındalık" yok. Onlarla aramızdaki farka bakarsak insan geçmiş ve gelecek hakkında düşünebilir. Bir hayvan gelecek hakkında düşünmez hatta geçmişle tam bir bağlantısı vardır da diyemeyiz. Ancak insanlar geçmişi anlamlandırmalarıyla paralel olarak gelecek hakkında bir tasvir oluştururlar. Yani "önceden vardım şu anda da varım ve bu varlığım devam edecek" şeklindeki bir düşünce insanda bilinci yani zamansal ve mekansal olarak varolabilme farkındalığını oluşturuyor. Bu sebeple bilinç denilen şey zamandan bağımsız bir şey de olabilir. Çünkü zamanla -yani şimdiyle- kısıtlanmış bir şeyin geleceği anlamlandırması biraz zor gibi. Ancak bilinci sadece zamanlar arasında bir köprü olarak tanımlamak onu tam olarak ifade etmeyecektir.
Bilinç sadece beyinde bulunan bir olgu da olamaz. Bunun sebebi de kendine dışarıdan bakabilmeni sağlayan bu yeteneğin atomların birleşmesiyle oluşacak kadar basit gözükmemesi. Bence bu konuda insana "evreka" yaşatan en güzel etkinlik bir kamerayla kendini çekip sonra onu bu düşüncelerle izlemek. Veya bir drone ile eşzamanlı olarak kendine dışarıdan bakmak. Eğer paranız yoksa da ayna karşısında kaş göz oynatmak. Bu etkinliklerle "Ben şuanda gördüğüm varlığım ancak ben tam olarak o değilim" şeklinde düşünceler oluşuyor insanda. Bu düşünceler insana bilinci anlamlandırmada yardımcı olabilir. Kısaca bilinci herkes öznel olarak anlamlandırabilir ve bu şekilde cevaplamak en zevkli olanı. Sorunuz öznel olduğu için öznel olarak cevaplamaya çalıştım benim düşünce yapım metafiziği de içine aldığı için farklı fikirdeki insanlar bu cevabımı doğru bulmayabilir. Bana bu konuyu tekrardan düşündürdüğünüz için teşekkür ederim.