Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Serhat İbin
Serhat İbin
34K UP
Üye
20

Bilincimizi kütlesiz olarak kabul edersek şu anki bilincimizi geçmişteki kendimize gönderebilir miyiz ?

Teoride zamanda geri gitmenin yolu ışığın hızını geçmektir.Ve fiziksel olarak gidememizin sebebi de "kütlesi olan bir maddenin ışık hızını geçmesi imkansızdır" kuralıdır.Peki Steins;Gate deki gibi bilincimizi ışık hızından daha hızlı hareket ettirebilseydik bilincimizi geçmişe gönderebilir miydik?
1,343 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Yotta Yubato
Yotta Yubato
4,316 UP
Lise Öğrencisi

Geçmişe sadece kütleli parçacıkları değil, bilgiyi bile göndermek hâlâ spekülatif bir düşünce gibi duruyor, ayrıca fotonlar da kütlesiz ancak onları henüz geçmişe gönderemiyoruz. Bu konuda normal zamanda yolculuk paradoksları ve sorunları yine kendini gösteriyor. Ayrıca sadece bilincimizi (ki tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz) göndermek muhtemelen istediğimiz gibi bir yolculuğa çıkmamızı sağlamaz, hafızamız (ki hafızamızı biraz daha somut olarak inceleyebiliyoruz sanırım) burada kalıyor çünkü. (Bunun dışında belki bilincimiz "tek başına" her hangi bir şeye karşılık gelmiyor olabilir / bir şeylerin ortak sonucu olabilir). Steins;Gate'de sanırım zamanda yolculuk için atom altı ölçekte, dönen karadelikler kullanılıyordu ve madde(muz xd) da gönderilebiliyordu, muhtemelen visual novelinde daha iyi açıklıyordur.

290 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alperen Yuncu
Alperen Yuncu
35K UP
Fizik doktora öğrencisi

Bu soruyu iki noktada incelemek gerekiyor.

Birincisi bilinç kavramı. Bilinç nedir? sorusunun net bir cevabı yok. Bilinç, kütleli veya kütlesiz, bir nesne midir? Yoksa beynimizin karamaşık yapısından kaynaklanan soyut bir kavram mıdır? (Burdan kastım mesela devlet gibi bir şey. Devlet diye fiziksel bir nesne yok ama  insanların organizasyonlarından doğan soyut bir olgudur.) Ve yahut bilinç diye bir şey yok bu tamamen bizim yanılsamamız mıdır? Bu soruların cevabı olmamakla birlikte bu konuda pek bir fikrimiz bile yok sadece felsefi düzeyde tartışmalar mevcut. Henüz bilinç kavramının elle tutulur bir tanımı bile mevcut değilken bu konu hakkında yorum yapmak en fazla spekülasyon olur.

Tüm Reklamları Kapat

İkincisi ise bilincin ne olduğundan bağımsız bir şekilde, soruda aslında yanlış olan bir önkabul var o da:"Teoride zamanda geri gitmenin yolu ışığın hızını geçmektir." cümlesi. Bu özellikle popüler bilimde çok yaygın olan ve gerçeklikle alakası olmayan bir argüman. Özel göreliliğe göre hiçbir şey ışık hızından hızlı hareket edemez. Kütlesiz parçacıklar (Bugünkü bilgimiz dahilinde kütlesiz olan sadece foton ve gluon var.) ışık hızında hareket eder. Kütleli parçacıklar ise asla ışık hızına ulaşamaz çünkü ne kadar hızlı olurlarsa olsunlar ışık hızına ulaşmaları için sonsuz enerji gerekir. Yani hiçbir şart altında hiçbir şey ışık hızını geçemez. (Burda kasıt ışığın boşluktaki hızıdır. Madde içinde ışık daha yavaş ilerler ve madde için bazı özel durumlarda çok hızlı giden bazı parçacıklar ışıktan hızlı ilerleyebilir fakat yine de mevzu-u bahis hızlar ışığın boşluktaki hızından küçüktür.) Hatta buna her türlü bilgi de dahildir. Nedensellik ilkesi bilginin ışık hızından hızlı iletilmesinin imkansız olduğunu söyler. Işık hızının geçilmesi durumunda (ki bahsettiğim gibi imkansız) geçmişe gitme gibi bir durum söz konusu değildir. Bu tamamen konuya hakim olmayan kişilerin farklı hızlarda zamanın farklı hızda akmasına dayanarak kurdukları bir bilim-kurgu fantazisinden ibarettir. Özel göreliliğe göre bir referans çerçevesinden bakıldığında daha hızlı hareket eden çerçevelerde zamanın daha yavaş aktığını gözlemleriz (öbür yandan o çerçevedekiler de bizi hızla hareket ediyormuş gibi göreceğinden onlara göre de bizde zaman yavaş akmakta olacaktır; yani her şey göreceli :D ) Fakat hiçbir eylemsiz çerçeve başka bir çerçeveyi ışık hızında hareket ediyor olarak gözlemleyemez. Ama sanki bu mümkünmüş gibi hesaba dışdeğerbiçilirse (extrapolation) sanki ışık hızında zaman duruyormuş gibi bir algı oluşur ama bu zaten tanım gereği imkansızdır. Konuya yeterince hakim olmayan kişiler ise bunu ışık hızını geçersek zamanda yolculuk edebilir gibi algılaması sonucu bu şehir efsanesi kulaktan kulağa yayılmıştır.

189 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kabadayı
Tıp Fatültesi Öğrencisi

bunun için öncelikle bilincimizi bir madde olarak kabul etmemiz gerekmez miydi. ayrıca zamanda geriye gitmenin yolunun da ışığın hızını geçmek olduğunu da düşünmüyorum zaman bir bütündür eğer zamandan bağımsız bir boyuttan zamana bakabilirsen ancak ileri ve geri gidebilirsin ama o boyuta geçtiğinde de zaten zamana ya da diğer boyuta artık etki edemezsin sadece bilmekle kalırsın. bunlar bana göre olan kısmı bilimsel değildir.

176 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alper Şenel
Beyaz Yakalı

Merhaba,

Öncelikle "bilinç" denilen şeyin kesin bir tanımı olması gereklidir diye düşünüyorum. Sizin ve benim bilinç dediğimiz şeyler aynı olmayabilir, kabullerimiz aynı olmayabilir. Bir "elma" dan bahsediyor olsaydık, ortak dili konuşabilirdik. 

Tüm Reklamları Kapat

124 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close