Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Bilinçaltımızı kontrol edebilir miyiz?

1,695 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Bir çok otöre göre benliğin %5-1'i bilinç, %95-99'u bilinçdışı dır. İlk canlıdan beri gelen, yaşamda kalmayla ilgili dev bir miras olan bilinçdışı, bu tecrübe ağını kullanarak bireyi yaşamda tutmak için (bilincin kavramları dışı yöntemlerle) korumakta, uyarmakta, yönlendirmektedir. Biz bir çok faaliyetimizi -bilinç- ile yaptığımızı zannederiz. Aslında fizik evrenle olan temas, alışverişi sağlayan bilinç, aracın direksiyonu gibi düşünülebilir kabaca. Sürücü bilinçdışıdır. Biz faaliyetlerimizi -yönettiğimizi- düşündüğümüz için, aynı mantıkla bilinçdışını da bilinçle yönetebilme üzerine düşünebiliyoruz. Oysa bilinç kendi başına pek bir şey yapmıyor gibi görünmekte. Bir çok deney, karar verme mekanizmalarının -belirlenmiş- sonuçları uygulayan bir bilince işaret etmekte. Canlılık - yaşamda kalma ikileminde en önemli katalizör, bilinçdışının koordinasyonudur. Bilince ait kriterlerin yetişkinlik kavramına göre bilinçdışı maksimum 4 yaşında bir çocuk gibidir. Ancak -bilince ait- yetişkinlik referansı üzerinden bir okumadır bu. Canlılık tarihi boyunca oluşup gelişmiş bir arka plan yazılımı olarak bakarsak, bilinç gibi yüzeysel bir yazılım ile bilinçdışını anlamak imkansıza yakın gibidir. Bilinçdışında -zaman- kavramı yoktur. -Kelime- yoktur. Bilince ait örgütlenmiş yapılanma ile karşılaştırılamaz yapısı. Temel olan bilinçdışı olduğu için, bilinç gibi bir aracı ile temel bir yazılımı kontrol etme istemi, insan türünün henüz kendini anlama konusunda yetersizliğini ortaya koymakta. Bilinç ve mantık somutluk üzerinden ilerlemek istediği için, bilinçdışının işleyişi, bilincin mantığından bağımsız yöntemleri gibi -mantıksız-(!) faaliyetleri kendi kriterlerine indirgemeden anlayamamakta. İnsanın taraflı, indirgenmiş, yüzeysel mantık kurgusu, bilinçdışının ilk canlıdan beri var olagelen algı yorumlama kapasitesi açısından yorumlanmalı. Bilinci referans almak (bir çok açıdan buna mecburuz) her ne kadar vazgeçilmez, aksi düşünülemez bir yöntem olsa da, bilinçdışını anlamak için farklı yöntemler kullanmak da bir o kadar vazgeçilmez gibi görünmekte.

260 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bilinçaltı dolaylı şekilde yönlendirilebilir. Bunun en bilinen örneği bir düşünce tohumu ekmektir. Birşeyi sorgulayın düşünün. (Ancak bunu özellikle imgeleme ile yapmaya çalışın). Sorgulayın düşünün derken de kendinize sorular sorun ve cevaplarını düşünün. Sonra bırakın. Beynin çağrışımlı işleyişi sayesinde bir süre sonra bazı tetikleyici iç veya dış unsurlar sayesinde bilinçaltınızın sorduğunuz sorulara yeni türde cevaplar getirdiğine şahit olacaksınız. Ve bunları da bilinçaltının yüksek potansiyel ve kapasite ile yaptığını ve normalde erişemeyeceğiniz veya erişmeniz zor olan şekilde düşünceler getirerek yaptığına şahit olacaksınız.

Ayrıca bilinçaltının güçlü imgelemelere her zaman bir şekilde yer vermesi veya tepki vermesi olasıdır. (Rüyalar da dahil olmak üzere) Bu şekilde bilinçaltınıza veri sokmuş olursunuz. Beyne kodlanan bilgi (bellek) dahi kontrolümüz dışında bilgi depolanmasını içerir. Bu bilgi biz çağırana kadar hazır haldedir. Bilinç onu geri çağırınca nöral ağlara kodlanmış bilgi canlanır ve aktif olur. Bilinçaltı işte bellekteki gibi beynimizin kontrol dışındaki alanını içerir. Tabiri caizse Biz sadece arabayı kullanırız ve sürücüyüz. Araba kullanımımıza hazır haldedir. Onu süreriz, arabanın yolda gidişine katkımız hangi yoldan gideceğimizi belirlemek ve kontrol etmektir. Gerisi bizim dışımızdaki süreçlere olur biter. Kolumuzu kaldırmak istediğimizde olan sinirsel faaliyetler ciltler dolusu ansiklopedi olur. Ancak bizim tek dilediğimiz şey kolumuzu kaldırmak isteğidir ve gerisi bizim dışımızda gerçekleşir. Bizim sahip olduğumuz şey bu nedenle aslında sadece dilemektir.

Tüm Reklamları Kapat

337 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close