Bilinçdışı - bilinçaltında düşünce oluşmaz. Düşünce, bilince ait bir faaliyet biçimi.
Bilinçdışı, yaşanan olayları ANLAM olarak kaydeder, bunun yaşam için önemini belirler. Kelime yoktur, zaman yoktur bilinçdışında. Bu nedenle yaşanmış olayların anlam kodları, bilinçdışı için tepki üretmeye devam eden durumlardır. Çocukluk travmalarının yetişkinlikte devam etme olmasının nedeni de bu zamansızlık durumu. Yaşamsal tehlike olduğu durum, bilinçdışı için tepki verilmeye devam edilmesi gereken bir durumdur. Olayın geçmesi, artık tehlikenin kalmaması, bilinç için geçerli rasyonel bir durumdur.
Peki biz bilinçdışını yönetebilir miyiz...
Aslında cevap evet. Ama nasıl?
Bilişsel terapiler zaten bilinçaltının olumsuz kodlarını düzeltmeyi amaçlar. Şöyle ki, hipnotik etkide kişinin deneyimleri bilinçdışı tarafından okunur hale gelir. Bu nedenle terapist, geçmişte yaşanmış travmatik durumun tüm detaylarını ve kişinin hissettiklerini ona sorarak ANLATTIRIR. Aslında bu terapiyi kişi kendi de yapabilir. Olumsuz kodla ilgili detaylı analiz, hissedilenler ve sonrasında yaşadıkları ve şu anda hissettiklerini tek başına KELİMELERLE ifade etmelidir. Derinleşme çalışmasıyla yapılan KONUŞMA, bilinçaltındaki olumsuz kodun değişmesinde etkili olacaktır.
Ancak unutmamak gerekir ki, BENlik algısında bilinç %1-5, bilinçdışı % 95-99 oranındadır. Yani biz bilinçaltını tamamen yönetemeyiz, sadece rasyonel değişikliklerin, bilinçaltında hatalı yorumlarını değiştirebiliriz. Ötesi için daha fazla bilinç gelişimi yaşamamız gerekir. Daha doğrusu HEDONİST yaşamdan çıkmış olmamız gerekir.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Https://Www.researchgate.net/Profile/Kadir_Ozdel2/Publication/287217485_Dunden_Bugune_Bilissel_Davranisci_Terapiler_Teori_Ve_Uygulama/Links/56746C5F08Ae0Ad265Ba792B.pdf. (17 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 17 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı