Böyle bir kitabın bir işe yarayacağını zannetmiyorum. Terminoloji sözlükleri geçmişte kullanışlıydı. Yaşadığımız çağda internetten istediğin sözlüğe ve pek çok ansiklopediye erişimin bulunmakta. Doğrudan öğrenmek istediğin konularla ilgili okuma-dinleme yaparken aklına takılan terimleri internetten araştırıp bulman daha çok işe yarar. Önden terminolojiyi öğrenmek pek bir şey ifade etmeyecektir.
Bağlamını bilmeden ezberlediğin terimleri ve anlamlarını kolayca unutursun. Hem her bilim dalı veya disiplinin terminolojisi bir birinden farklı olabilir. Özellikle çocuk yaşta çok gereksiz.
Bir kaç öneride bulunabilirim. ChatGBT bilimsel terimlerin anlamları gibi basit sorular için google'dan daha kullanışlıdır.
Örnek;
Takson nedir?
ChatGPT
Takson, biyolojide organizmaların sınıflandırılmasında kullanılan bir terimdir. Biyolojide, canlı organizmaların sınıflandırılması ve adlandırılması için taksonomi adı verilen bir bilim dalı bulunmaktadır. Taksonomi, organizmaları belirli kriterlere göre gruplandırmak ve bu gruplara isimler vermekle ilgilenir.
Taksonlar, organizmaların birbirlerine olan benzerliklerine dayanarak oluşturulur. Organizmalar, taksonomik hiyerarşi adı verilen bir yapı içinde sınıflandırılır. Bu hiyerarşide, en üst seviyede geniş kapsamlı gruplar bulunurken, alt seviyelerde daha özelleşmiş gruplar yer alır.
Taksonlar genellikle şu şekilde sıralanır:
Alan (Domain)
Üst Alem (Superkingdom)
Alem (Kingdom)
Şube (Phylum)
Sınıf (Class)
Takım (Order)
Familya (Family)
Cins (Genus)
Tür (Species)
Her takson altında bir veya daha fazla takson bulunabilir. Örneğin, cinsin altında bir veya daha fazla tür bulunur. Bu şekilde, organizmaların sınıflandırılması basamak basamak yapılır ve her taksona özel bir isim verilir.
Taksonomi, biyolojide organizmaların tanımlanması, adlandırılması ve sınıflandırılması için önemli bir araçtır ve bilimsel araştırmalarda kullanılan önemli bir yöntemdir.
Vikipedi makaleleri okurken bir kaç değerlendirme kriteri bulunur. Örneğin https://tr.wikipedia.org/wiki/Evrim Evrim maddesinin sağ üst köşesindeki sarı yıldız bu makalenin düzgün yazıldığını gösterir. Makalelerin giriş kısımlarında makalenin iyi kaynakçalandırılmadığına dair uyarılar olabilir. Ancak genellikle pozitif bilimler gibi pek tartışmalı olmayan konularda Türkçe Vikipedi bile iyi iş çıkarmaktadır. Dil bilgine göre Britanica gibi yabancı ansiklopedilere de erişebilirsin. İslam, İslam tarihi gibi konularda da İsam(İslam Ansiklopedisi) işlevseldir.