Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Burak Semerci
Üye 3 Ağustos 2023 1 Cevap
1

Bilimsel terimleri nasıl öğrenebilirim?

Ben bilime ilgi duyan bir çocuğum ve çoğu terimi bilmiyorum ve öğrenmek istiyorum. Bana anlayabileceğim türden bir kitap önerebilir misiniz?
200 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Joseph Joestar
Tarih Sever Üye 3 Ağustos 2023

Böyle bir kitabın bir işe yarayacağını zannetmiyorum. Terminoloji sözlükleri geçmişte kullanışlıydı. Yaşadığımız çağda internetten istediğin sözlüğe ve pek çok ansiklopediye erişimin bulunmakta. Doğrudan öğrenmek istediğin konularla ilgili okuma-dinleme yaparken aklına takılan terimleri internetten araştırıp bulman daha çok işe yarar. Önden terminolojiyi öğrenmek pek bir şey ifade etmeyecektir.

Bağlamını bilmeden ezberlediğin terimleri ve anlamlarını kolayca unutursun. Hem her bilim dalı veya disiplinin terminolojisi bir birinden farklı olabilir. Özellikle çocuk yaşta çok gereksiz.

Bir kaç öneride bulunabilirim. ChatGBT bilimsel terimlerin anlamları gibi basit sorular için google'dan daha kullanışlıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Örnek;

Takson nedir?

ChatGPT

Takson, biyolojide organizmaların sınıflandırılmasında kullanılan bir terimdir. Biyolojide, canlı organizmaların sınıflandırılması ve adlandırılması için taksonomi adı verilen bir bilim dalı bulunmaktadır. Taksonomi, organizmaları belirli kriterlere göre gruplandırmak ve bu gruplara isimler vermekle ilgilenir.

Tüm Reklamları Kapat

Taksonlar, organizmaların birbirlerine olan benzerliklerine dayanarak oluşturulur. Organizmalar, taksonomik hiyerarşi adı verilen bir yapı içinde sınıflandırılır. Bu hiyerarşide, en üst seviyede geniş kapsamlı gruplar bulunurken, alt seviyelerde daha özelleşmiş gruplar yer alır.

Taksonlar genellikle şu şekilde sıralanır:

Alan (Domain)

Üst Alem (Superkingdom)

Alem (Kingdom)

Şube (Phylum)

Sınıf (Class)

Takım (Order)

Familya (Family)

Cins (Genus)

Tüm Reklamları Kapat

Tür (Species)

Her takson altında bir veya daha fazla takson bulunabilir. Örneğin, cinsin altında bir veya daha fazla tür bulunur. Bu şekilde, organizmaların sınıflandırılması basamak basamak yapılır ve her taksona özel bir isim verilir.

Taksonomi, biyolojide organizmaların tanımlanması, adlandırılması ve sınıflandırılması için önemli bir araçtır ve bilimsel araştırmalarda kullanılan önemli bir yöntemdir.

Tüm Reklamları Kapat

Vikipedi makaleleri okurken bir kaç değerlendirme kriteri bulunur. Örneğin https://tr.wikipedia.org/wiki/Evrim Evrim maddesinin sağ üst köşesindeki sarı yıldız bu makalenin düzgün yazıldığını gösterir. Makalelerin giriş kısımlarında makalenin iyi kaynakçalandırılmadığına dair uyarılar olabilir. Ancak genellikle pozitif bilimler gibi pek tartışmalı olmayan konularda Türkçe Vikipedi bile iyi iş çıkarmaktadır. Dil bilgine göre Britanica gibi yabancı ansiklopedilere de erişebilirsin. İslam, İslam tarihi gibi konularda da İsam(İslam Ansiklopedisi) işlevseldir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close