Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Bilimsel olarak geldiğimiz yaş en fazla ne oluyor? kaç yıl yaşarız en fazla? sapiensin ömrünün belli bir geldiği sınır var mıdır? ve neden?

Bir biyolojik varlık olarak en son noktaya kadar yaşayabilir miyiz? bunu merak ettim az önce yaşanabilecek en fazla ömür veya süre nedir, veya var mıdır?.
217 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Genetik anlamda homosapiens in doğumla kendisine verilmiş ömür 140 - 150 yıl. (Hücre döngüleri üzerinden çıkarılan ortalama bir sonuç) Ancak yaşam süresi, deneyime bağlı değiştiği için (zararlı alışkanlıklar, duygudurumun yönetilememesi gibi olumsuz durumlar telomer kısalmasına neden olur, akdeniz diyeti, meditasyon - ibadet, doğru nefes gibi olumlu yaşam şekilleri telomer kısalmasını engeller) genetik yapı tamamen aynı bile olsa, yaşam süresi bireysel olur. Mitoz bölünmenin bir sınırı vardır ve bu sınırı belirleyen telomer denilen, her mitozda eksilen yapılardır. Bu hücre düzeyindeki mitozun yaşama etkisi. Diğer taraftan besinlerin enerjiye dönüşme şeklinin de hücre bölünmesine dolaylı - direkt etkisi söz konusu. Elektron transport zinciri denilen - mitekondride besinin geldiği son nokta olan enerji üretim santralleri, kendilerine uygun besin gruplarını daha az metabolik atık çıkararak enerjiye dönüştürürler. Isıl işlem görmüş (siyah çay gibi), kızarmış, yanmış, işlenmiş vs doğallığından uzaklaşmış besinler (basit karbonhidratlar da) çok az enerji üretip oldukça fazla proton kaçağına neden olurlar. (ETZincirinde moleküllerin elektronları zarın bir tarafında kaldığı için aradaki yük farkı ATP olarak kullanılır. Sorunlu besin grupları daha fazla proton yüküyle geldikleri için metabolik atık artar) Metabolik atıkların vücuttan atılma mekanizmaları sınırlıdır. Özellikle yapay - basit şekerin vücuttan atılma mekanizması YOKTUR. Bu nedenle proton yüklü atıklar vücutta yağ kitlelerine depolanır - kan a karışmaması için en güvenli alana-. İşte bu proton kaçakları daha fazla mitoz demektir. Mitekondriler kısa bir süre bu kaçaklara dayanır, ancak her proton yükü, mitekondri ve hücre zarlarından elektron çalmak zorunda oldukları için, mitekondriler hücre ölümünü başlatacaklardır. (Kontrollü hücre ölümü) Bu da daha hızlı hücre ölümü ve daha fazla mitoz demektir. Eğer mitekondriler kontrollü ölüm emrini veremeyecek kadar hasarlanırlarsa, kanser dediğimiz kontrolsüz hücre çoğalması başlar.

Bazı otörlere göre Elektron transport zinciri ideal hale getirilirse, ömür süresinin ne kadar olabileceği bilinmemektedir. (Düşündüğümüzün ötesine geçebilir.)

Sadece yaşamı, olayları algılama bile yaşam süresini etkiler. Tehdit ve tehdit algısı farklı olduğu için, kişini gereksiz korku - tedirginlikleri bile parasempatik sistem aktivasyonuna neden olabilir. Uzun dönemli stres, inflamasyon a neden olabilir, nefes derinliğini olumsuz etkiler.

Tüm Reklamları Kapat

Kişinin kendi ömrü üzerinde etkisi tam bir kader yazmak gibidir. Her deneyim hem ömrümüzü etkiler, hem de konnektomu (beyin plastisitesini değiştirir) Bu değişimlerin olumlu olması da olumsuz olması da dolaylı olarak diğer döngüleri çalıştırır. Sonuçta hayatımızda yapacağımız ufak da olsa olumlu değişimler, dev bir döngüyü başlatacağı için kümülatif olarak büyük ve olumlu sonuçlara neden olacaktır.

Epigenetik yolla kitlesel ömür artışı sağlanabilir. Ancak bunun için yaşayan her bireyin yaşam şeklini günümüzde bilimsel olarak netleşmiş -biyolojiyle uyumlu- yaşam şekline çevirmeli. Şimdilik bu imkansız gibi görünmekte. Ancak ömür uzatma ise konu, genetik bir okyanusu değiştirmek gerekeceği için, sirkadiyen ritm, doğru besin gruplarının doğru beslenme saatlerinde alınması, uyku düzeninin tamamen sirkadiyen olması, günlük en az 1 saat meditasyon - ibadet yapılması gibi değişmez bir temeli gerekli kılmakta.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close