Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ogün Nâhid Karaca
Üye
5

Bilimsel makale nasıl yazılır?

Bir bilim makalesi yazmak için neler lazım, neyi kullanmak gerekiyor?
620 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Rauf Ercan
Rauf Ercan
87K UP
Yüksek Lisans Öğrencisi & Okur bir birey.

Bilimsel bir makale; başlık, özet, giriş, yöntem, bulgular, sonuç ve tartışma, kaynakça bölümlerinden oluşur. Bilimsel makale, özgün araştırma sonuçlarını tanımlayan, yazılmış ve basılmış rapordur[1].

Makale öncesinde, çalışma için iyi bir ön araştırma faydalı olacaktır. Daha iyi anlatmak gerekirse, olan bir konunun sürekli olarak tekrarlanması ya da belirli konular içerisinde sabit açıklamaları (kanun tebliğ veya mevzuat) yerine farklı bir bakış açısı ile yaklaşmak daha iyi gelmektedir. Literatür taraması ile konu ile ilgili araştırma yapılabilir, metodoloji kısmı ile beraber olarak. Makalelerin metodoloji kısmında çalışmanın ne kadar güvenilir olduğunu gösterir. Bu yüzden iki ana soruya cevap verir;

  • Verinin nasıl toplandığı
  • Verinin nasıl analiz edildiği[2].

Yazılan konu ile ilgili "sahte araştırma verisi oluşturmadan, araştırmayı manipüle etmeden ve intihale dikkat edilerek" araştırma konusu üzerinden literatürleri ve gözlemlerin açıklanması, son kısım sonuç bölümünde ise, araştırma konusu üzerinden "ne arıyordum?" sorusuna cevap olarak "ne buldum?" kısmının olduğu bölümdür. Çalışmada vurgalanmak istenen önemli çıkarımlar Sonuçlar’da (Conclusions) verilir. Çalışma ile ortaya çıkan sonuçların ne işe yaradığı yazılır. Bulguların ortaya çıkardığı sonuçlar verilir.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Sonuçlar bölümünden sonra kaynakça kısmı bulunmaktadır. Kaynakça bölümünde, farklı şekiller de atıf türleri vardır. Bunlar üniversitelerin, dergilerin yazım şekillerine göre farklılık gösterebilmektedir. Örnek vermem gerekirse, en çok kullanılanlar olarak "MLA, APA, Chicago" biçimlerinde şu şekilde atıfta bulunur. Örneğin, Prof. Dr. İ. Ortaylı'nın 1980 yılında "Anadolu'da XVI. Yüzyılda Evlilik İlişkileri Üzerine Bazı Gözlemler"[4] adlı makalesini üç farklı tarz ile göstereceğim.

"MLA; Ortaylı, İ. "Anadolu'da XVI. Yüzyılda Evlilik İlişkileri Üzerine Bazı Gözlemler" . Osmanlı Araştırmaları 01 (1980 ): 0-0

APA; Ortaylı, İ. (1980). Anadolu'da XVI. Yüzyılda Evlilik İlişkileri Üzerine Bazı Gözlemler . Osmanlı Araştırmaları , 01 (01) , 0-0 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/oa/issue/10976/131376

Chicago; Ortaylı, İ. "Anadolu'da XVI. Yüzyılda Evlilik İlişkileri Üzerine Bazı Gözlemler". Osmanlı Araştırmaları 01 (1980 ): 0-0" şeklindedir. Son olarak Türkçe basılı kaynak olarak önerebileceğim Prof. Dr. İ. Akif Kansu (Kansu, 1983)[5] tarafından yazılmış eser ve Robert. A. Day (Day, 2005)[1]'i önerebilirim.

198 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. A. Day; Çev.: Ç: G. A. Altay, et al. (2006). Bilimsel Makale Nasıl Yazılır, Nasıl Yayımlanır?. ISBN: 9789754031751. Yayınevi: Tübitak.
  2. Ayça Karaman. Akademik Makale Nasıl Yazılır? | Ayça Karaman Başarı. (4 Aralık 2020). Alındığı Yer: Ayça Karaman | Arşiv Bağlantısı
  3. O. TİRYAKİ. (2014). Bilimsel Yayın Hazırlama Teknikleri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, sf: 143-155. | Arşiv Bağlantısı
  4. İ. Ortaylı. (1980). Anadolu'da Xvi. Yüzyılda Evlilik İlişkileri Üzerine Bazı Gözlemler. Osmanlı Araştırmaları. | Arşiv Bağlantısı
  5. İ.A Kansu. (1983). Bilimsel Eser Yazma Ve Basıma Hazırlama Tekniği. Yayınevi: A. Ü. Adana Ziraat Fakültesi Yayınları.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close