Merhaba,
Bir kaynağın güvenilirliği son derece kritik bir konudur.
Kaynağın türü (kitap, makale vb.) fark etmeksizin yapabileceğiniz en kolay doğrulama yöntemi, kaynağın yazarını araştırmaktır. Yazarın eğitiminin sağladığı bilgiyle aynı alanda olması gerekir. Bu durumda elinizdeki kaynak büyük olasılıkla güvenilirdir.
İkinci olarak bakabileceğiniz şey, elinizdeki bilgi kaynağının bir kaynakçasının olup olmadığıdır. Kaynakçanın varlığı, kaynağın güvenilirliğini arttırır ama tabi ki kesinleştirmez. Kaynakçada belirtilen materyalleri inceleyip elinizdeki kaynaktaki bilgilerle örtüşüp örtüşmediğine bakmalısınız.
Eğer bir kaynak (bu büyük ihtimalle bir makale olacaktır), saygın bir bilim dergisinde peer-reviewed (akran değerlendirmeli) bir şekilde yayınlanmış ve üzerinden de yıl bazında belli bir süre geçmişse o kaynak hayli güvenilirdir diyebiliriz.
Burada bilimsel metodun işleyişini hatırlatmadan geçmek olmaz tabi. Şu an okuduğunuz bir şey bilim camiası tarafından kabul görüyorken, yarın %100 doğru olmaya devam etmeyebilir. Çünkü yeni bilimsel bilgiler eksik ve yanlış bilinen bilgileri yıkarak yerine geçer. Bu yüzden ilgi duyduğunuz konularda yapılan yayınları takip edip, bilgilerinizi taze tutmanızı öneririm.