Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yiğit Kulaoğlu
Üye 5 Haziran 2023
1

Bilimin atası din midir?

277 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Dinçer Arslan
Düşünür 6 Haziran 2023

İlk olarak;

Bilimin bir kökeni olacaksa bu daha büyük bir olasılıkla felsefedir. Size böyle gelmesine neden olabilecek şey de muhtemelen dinin de felsefik bir olgu olması.

Köken

Tüm Reklamları Kapat

Bilimsel düşüncenin temelleri, felsefe yoluyla antik yunanda filozoflar tarafından atılmaya başlandı. Doğa ve evrenle ilgili "teknolojinin" elverdiği düzeyde gözlem yapan filozofların akıllarında belirli sorular, bunlara verilen olası cevaplar ve bu cevapların yanlışlanabilirliği üzerinden ilerleyen bir süreç oluşmaya başladı. İşin pratik kısmında ise tarım büyük rol oynamıştır, örneğin mısırda arazilerin ölçümleri için matematik kullanılmıştır.

Kısaca Tarihi:

Bilimsel düşünce, tarihte bazı din alimlerinin de kullandığı bir sistem olmuştur ancak bu durum genellikle bireyler düzeyinde kalmış ve bütün bir dini akım bilim yönünde ilerleyememiştir. Dindar alimlerin, bilimi kullanarak dini öğretilerini kanıtlama yoluna da girdikleri olmuştur.

Açıklama

Tüm Reklamları Kapat

Bu iki olgu (bilim ve din), en nihayetinde benzer bir noktadan çıkmıştır.

İkisi de insan beyninin ürünleridir, ikisi de evreni açıklamanın farklı yollarıdır. Ancak çoğu durumda insanlar, birini diğerine tercih etmeye meyillidir. Tabii, iki düşünce yapısını aynı anda barındıran bilim insanları ve din alimleri olduğu gibi normal insanlar da oldu ve olacak.

Sonuç

Aslında, olaya daha çok perspektif olarak bakabiliriz, ne din bilimi köken alır, ne de bilim dini köken alır. İkisi, iki farklı yansımadır ve ikisine aynı anda sahip olunabilir de, olunmayabilir de. Din çoğu zaman, özünde bir "yaşam rehberi" niteliği taşımakta ve evrene dair gerçekleri nadiren açıklamakta.

Fakat işlevsel ve fayda anlamında kazanım sağlayana değer vermek daha yararlı olacaktır. Bu sayede hem etik, ahlak ve kültür anlamında verimli bir gelişim sağlanabilir ve yüzyıllar boyunca yerinde saymadan ilerleme gösterilebilir, hem de refah düzeyi yüksek medeniyetler inşaa edilebilir gibi görünüyor.

Etimoloji

Bilim kelimesi, köken olarak Kırgızcaya dayandırılmakta. Bilgi, malumat anlamlarına gelir ve kelime kökü bildir. Bu ise Orhun Yazıtlarına kadar uzanan bir kelimedir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close