İlk olarak;
Bilimin bir kökeni olacaksa bu daha büyük bir olasılıkla felsefedir. Size böyle gelmesine neden olabilecek şey de muhtemelen dinin de felsefik bir olgu olması.
Köken
Bilimsel düşüncenin temelleri, felsefe yoluyla antik yunanda filozoflar tarafından atılmaya başlandı. Doğa ve evrenle ilgili "teknolojinin" elverdiği düzeyde gözlem yapan filozofların akıllarında belirli sorular, bunlara verilen olası cevaplar ve bu cevapların yanlışlanabilirliği üzerinden ilerleyen bir süreç oluşmaya başladı. İşin pratik kısmında ise tarım büyük rol oynamıştır, örneğin mısırda arazilerin ölçümleri için matematik kullanılmıştır.
Kısaca Tarihi:
Bilimsel düşünce, tarihte bazı din alimlerinin de kullandığı bir sistem olmuştur ancak bu durum genellikle bireyler düzeyinde kalmış ve bütün bir dini akım bilim yönünde ilerleyememiştir. Dindar alimlerin, bilimi kullanarak dini öğretilerini kanıtlama yoluna da girdikleri olmuştur.
Açıklama
Bu iki olgu (bilim ve din), en nihayetinde benzer bir noktadan çıkmıştır.
İkisi de insan beyninin ürünleridir, ikisi de evreni açıklamanın farklı yollarıdır. Ancak çoğu durumda insanlar, birini diğerine tercih etmeye meyillidir. Tabii, iki düşünce yapısını aynı anda barındıran bilim insanları ve din alimleri olduğu gibi normal insanlar da oldu ve olacak.
Sonuç
Aslında, olaya daha çok perspektif olarak bakabiliriz, ne din bilimi köken alır, ne de bilim dini köken alır. İkisi, iki farklı yansımadır ve ikisine aynı anda sahip olunabilir de, olunmayabilir de. Din çoğu zaman, özünde bir "yaşam rehberi" niteliği taşımakta ve evrene dair gerçekleri nadiren açıklamakta.
Fakat işlevsel ve fayda anlamında kazanım sağlayana değer vermek daha yararlı olacaktır. Bu sayede hem etik, ahlak ve kültür anlamında verimli bir gelişim sağlanabilir ve yüzyıllar boyunca yerinde saymadan ilerleme gösterilebilir, hem de refah düzeyi yüksek medeniyetler inşaa edilebilir gibi görünüyor.
Etimoloji
Bilim kelimesi, köken olarak Kırgızcaya dayandırılmakta. Bilgi, malumat anlamlarına gelir ve kelime kökü bildir. Bu ise Orhun Yazıtlarına kadar uzanan bir kelimedir.