Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Üye 12 Mart 2021
2

Bilimi ve tarihi öğrenirken doğru bilgiye nasıl ulaşırız ve doğru bilgiye ulaştığımızdan nasıl emin oluruz?

Bilimi ve tarihi ogrenirken dogru bilgiye nasil ulasiriz ve dogru bilgiye ulastigimizdan nasil emin oluruz? bazen 2 tane unlu bilim adamlarinin dedikleride celisiyor. her okudumuz kitabta dogru bilge olmaya biliyor. kendimiz evde oturup bilimi ve tarihi nasil ogreniriz? bilimsel kaynak nedir nasil olmali nasil kontrol edip emin oluruz?
469 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Zühtü Mete Dinler
Su Ürünleri Yüksek Mühendisi (Doktora Öğrencisi) 13 Mart 2021

Bilimi ve tarihi ogrenirken dogru bilgiye nasil ulasiriz ve dogru bilgiye ulastigimizdan nasil emin oluruz?

Genel olarak birbirine bağlı olmayan karşı düşüncelerin, söylemlerin tez ve antitezlerin karşılaştırmalı okumalı, kaynakça takibi yapmalı ve hep aynı kaynakların etrafında dolanmamalısın. ama hep aynı kaynakların etrafında dolanmayacağım diye göz önünde duran gerçeği inkar edip de inkarcı veya körlemesine itaatkar da olmayacaksın. bu ğün okuduklarından öğrendiklerin senin akıl ve mantıık süzgecinden geçtikten sonra bir anlam kazanıyorsa sana göre doğrudur.

Bazen insanoğlu son kurşununa kadar bir düşünceye inanır. Her bilgi kırıntısı o inandığın durumu, açıkça inkar ettiği halde, eğer sen armutun sapı üzümün çöpünü meyve tabağında araştırır gibi, kendi inancına destek ararsan bu yolda yürümemelisin.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim açıkça kanıtlar ve tekrarlanabilir gözlemlere dayanır. Tarih ilmi de keza aynı tartışmayı yapar. Neyin doğru olduğu genel hatlarıyla okulda, bilimsel şekilde yazılmış kitaplarda bellidir. Ancak karşılaştırmalı okursan doğruya ulaşırsın. Örneğin 300 spartalı bir dağın geçidini 7 gün tuttu der homeros. Ayrıca 1 milyon pers askeri olduğunu da söyler. Genelde doğru basit, yalın ve göz önünde insan mantığına, eşyanın tabiatına uygun olur.

Homeros amcanın dediği gibi olsa 1 milyon persli 300 kişiyi tükrüğünde boğar. 1 bilemedin 1 gece daha tutsunlar o geçidi. Ama yıllar içinde spartalıların köleleri adamdan saymadığını öğrendim. omeros bu olayı yazarken kenar kösede birde 300 spartalı makedon efendiye, helen kuvvetin varlığıda bilinmektedir. Ayrıca 300 spartalı efendi askerin köleleri olduğunu da sayarsak direniş kuvvetler oldukça kuvvetlidir. Ama bir sorun daha var persler o devirde 1 milyon insanı gerçekten toplamışmıydı. Günümüzde dünya nüfusunun Termopylae savaşının olduğu milattan önce 480 yılında astekler ve mayalar gibi o günlerde bilinmeyen kıtalardakileri dahi sayınca o kadar asker toplayacak bir dünya olmadığını ispatlıyor. Muhtemelen 70 ila 100 bin pers askeri geldi.

Fakat terfofil savaşı'nın değeri düşmüş mü oldu. hayır yine kendinden misli büyük bir kuvvete karşı vatanını koruyan kahramanların destansı bir savaşı gerçekleşti. Ve gerçekten 7 gün o geçidi tuttular ve hep beraber öldüler.

Gerçek basit olandır. mantıklı sorgular da mantıklı cevaplar verebilir çözümleri olmalıdır.

Gemel olarak üniversite kütüpdanelerinin açık erişimli kaynaklarına ulaşabilirsin. tabi diğer ücretli kaynaklara da ulaşabilirsin.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close