Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İsmail Hakkı Güler
Üye 19 Mayıs 2022 4 Cevap
4

Bilimi tek ve sağlam dayanak olarak alıp her şeyi insan aklının alabileceğini düşünmek ne kadar doğru?

Neden sorularına verilen Tanrı yarattı cevabı neden insanı durağanlığa yöneltsin. Bu ve bunun gibi düşünceler yaratancılık düşüncesini Hristiyan din adamları ve filozofları üzerinden değerlendirmenin bir sonucu. Evrim ideolojik bir bakış açısı ile ateizme yönlendiriliyor lakin Darwin tanrı yaratmadı demiyor.
592 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Fatih Aslan
Fatih Aslan
21K UP
Din Araştırmacısı 19 Mayıs 2022

"Neden" sorulara verilen "tanrı yarattı/yaptı" cevabının bilimsel hiç bir değeri yoktur. Çünkü yaptığı tek şey bir bilinmeyeni başka bir bilinmeyene (tanrı) atamaktır.

Birisi gelip sana "Kuşlar nasıl uçuyor?" diye sorduğunda cevabın "onları havada tanrı tutuyor" ise bu bir cevap değildir. Çünkü bunu cevap olarak kabul edersen, dünyadaki cevabı bilinmeyen tüm soruları oturduğun yerden hiç efor sarfetmeden, deney yapmadan, hesap yapmadan bunu kullanarak yanıtlayabilirsin. Cevap cümlesinde "tanrı" kelimesini çıkarıp yerine zeus, apollo,ra, x, y ne koyarsan koy aynı geçerlilikte bir cevap olucaktır.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Skeptik 19 Mayıs 2022

Bilim her şeyi çözebileceğini iddia etmiyor ama "Bizim aklımız almaz.", "Tanrı gizemli yollarla çalışır.", Kendini Tanrı'ya teslim et." deyip kestirip de atmıyor.

Doğada gördüğümüz etkenleri insanın kendini kandırmasına sebep olan etkenleri en aza indirerek ve tekrarlayarak, kendini eleştirerek çalışması, aklımız ne kadar alıyorsa onu denemesi, pes etmemesi, kendini, bizi, geliştirmek için çalışması bilimi diğer bilgi edinme yollarına kıyasla daha sağlam yapıyor.

Bugüne kadar kullanabildiğimiz ve anladığımız bütün ayrıntılı bilgiler bilim sayesinde. Gerçeğe en çok yaklaşabilen bilgi türü bilim.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer "Tanrı yarattı." cevabı sizin için yeterli ise bu gelişmeyi durdurur. Çünkü nihai açıklamaya ulaştınız zaten, bitti. Her şeyi kendinizce açıkladınız. Bu, bilim durdurucu düşüncedir. Daha fazla gelişmeye ihtiyacınız yoktur.

Eğer Tanrı yarattı cevabı sizin için yetersiz ise nihai açıklamaya ulaşmamışsınız demektir. Belki Tanrı'ya inanmıyorsunuz ama doğal olarak olayların nasıl işlediğini merak ediyorsunuz, belki de Tanrı'nın nasıl yarattığını, kutsal kitapların ötesinde anlamaya çalışıyorsunuz.

Kutsal kitaplar, ilhamlar ile bir şeyleri açıklamaya çalışabilirsiniz ama bilimin açıklayıcı gücünün yanına hiçbiri yaklaşamadığından bilimi diğer bilgi edinme yollarını güçlendirmek için kullanırsınız.

Öte yandan diğer bilgi edinme yolları bilimsel yöntemin dışına çıkmaktadır. Bilim Tanrısal açıklamaları reddeder çünkü bilimsel yöntem ile test edilememektedir. Ama bu ateizme yönlendirme değildir. Bilim diğer bilgi edinme yollarından bağımsız çalışır. Onları umursamaz. Onlar hakkında yorum yapmaz. Bu da herhangi bir ideolojik yönlendirmenin önüne geçer.

9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru 20 Mayıs 2022

Nedenlerin başlangıcına kadar uzanan bir sorgulama sürecinden bahsedebiliriz Tanrı kavramı veya yaratıcı kavramı açısından. Bugün biliyoruz ki evren içinde bulunduğumuz lokal yer açısından biz evrenin başka bir bölgesine göre onlardan ışıktan hızlı uzaklaşıyoruz. Yani zaman tutarlılığı olarak algıladığımız herşey aslında şuanda göreli zaman algısı nedeniyle anlamsız. Biz göreli bir gerçekliğin ve tutarlılığın içindeyken bazı kişilerin zamanı mutlak sanan bir anlayış içinde ele almalarının hiç bir geçerliliği yoktur. Tanrı varsa onun nezdinde zaman diye bir olgu olmayacaktır ve zaten şuanda biz zamanın göreliliğini net biliyoruz. Zaman olmaması demek veya zamana tabi olmamak demek herşeyin aslında çok kısa bir zamanda olduğunu veya tek bir an olduğunu dahi ortaya koyar. Evrendeki Bütün oluş ve iş için zaman tutarlılığı gerçekte yoksa (ki bizim için var ama mega evren için bu bitiyor) nedenlerin zaman tutarlılığı da kalmaz. Zamanı ve zamana bağlı nedenselligi mutlak olarak ele bu hata ile alıp da bir şeyin nasılını (örneğin aurodinamik kurallar vs ) izah ettiğini bununla da herşeyin bittiğini zannetmek aslında var olan hiçbir şeyin açıklaması değildir. Varlık ve varoluş bahsettiğim çerçevede göreli gerçeklik nedeniyle en büyük sorudur. Tanrı kavramını düşünürken de göreli durumları kesip atmak ve mutlak bir anlayışla düşünmek gerek. Aksi halde zamana tabi düşünmek büyük bir hata olacaktır. Çünkü zamanı mutlak zannedenler zamana bağlı düşüncelerle yaptıkları değerlendirmelerinin evren karşısında hiç bir anlamı olmadığını görmeden değerlendirme yapıyor ve yanılıyor olacaklardır. Bu açıdan bir çok kişi tanrı veya yaratıcı kavramını zamanı mutlak sanmaları (ve bu arada zamana bağlı nedenselligi) zannetmleri nedeniyle mantıksız bulabilirler. Evrende Nedenselligin başlangıcı olması da nedenselligin tanıdığımız şekliyle biçiminin de göreli olduğunu ve mutlak olmadığını ortaya koyar. Bu da yine nedenselligi de hiç bir şekilde bağlayıcı bir duruma getirmez demektir ki bu iki kavramla düşünen ve bunları mutlak zannedenler Tanrı kavramının neyi ifade edebileceğine dair yeterince bir sorgulama içinde değillerdir ve göreli düşüncelerle aslında değerlendirme yapmaktadırlar.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Abdullah Töre
Okur 22 Mayıs 2022

Her ne kadar "Tanrı öyle yaratmış" diyen insanlar boş ise "Tanrı'ya inanınca sorgulama kısmı durur" görüşünü savunanlar da hemen hemen aynı kefededir.Tanrıyı nedense birçok insan, ateist hep masallardaki gibi algılayıp anlam yüklemeye çalışıyor ve bazıları -ülkenin çoğunluğu- da bu profile teslim olup kendini bırakıyor diğer kısımda "Hayır olamaz bu çok zıt" deyip hemen yön değiştiriyor bana göre şuan ortalıkta maalesef "ateizm inancı" başgostermeye başladı.Yeni nesil ateistler İslam vb inanç sahiplerine aşırı gerici bir tutumla yaklaşıyor.

Ben bir müslümanım,Kur'an'ı okuduğum zaman anlamaya çalışırım,reddetmem yani neden böyle denildi acaba diye sorgularım onun pesıne düşerim.Zaten kendisi bütüncül olarak ele alınması gereken (ve doğru düzgün okuyarak mealden bahsetmiyorum)bir hayat kitabı yani kötülük emretmiyor yani ben şimdi bunu okuyorum, inanıyorum diye geri mi olacam?Hayır.Aksine ben eğer Allah'a inanıyorsanm

"Bunları neden yaratmış?" "Acaba burada nasıl bir mekanizma var?" Yani benim anladığım kadarıyla zaten bu kitap benden sorgulamamı istiyor.Neden kitapta "bunu anlayanlar için büyük bir nimet vardır." denir?

Tüm Reklamları Kapat

Anlamak zaten sorguladıktan sonra meydana gelir.Yani bu kitaba inanmak, Allah'a inanmak beni gerici yapmaz.Ben buna inanıyorsam mesela herkesin ağzında evrim var.Çok güzel bir mekanizma var evrimde bana göre Allah'ın işi ateiste göre bir müthiş doğa olayı.Yani bu kısımda bilim aslında çok önemli bir araç bunda inanıp inanmamak bağımsız herkes bilim yapabilir.Ateistler düzgün ateist olursa,İnananlar doğru inananlar olursa mutlu mesut yaşanır.Herkes bir suçlu arama peşinde,herkes İslam'ın Afganistan'ın uyguladığı İslam olduğunu düşünüyor örneğin veya çoğu insan ona bir vücut ve sıfat giydirmeye çalışıyor.Halbuki benim anladığım sorgulamam gerektiği ve bilim yapmanın da ne kadar önemli olduğu.Bu da herhangi bir suç değil inanmayanda inanmaz ama ikimizin vardığı sonuçlar her zaman aynı olur.İkimiz de 5 cm lik bir cismi 5cm ölçeriz.Bilimden başka da şuan pek bir yardımcı durum yok zaten bildiğimiz her şey bilimin içinde.Felsefe,fizik,kimya,biyoloji,tarih vs Bilim çok geniş,algılayabildigimiz ölçüde sorguluyoruz zaten.Yarın öbür gün bir başka boyutsal bir bilgi birikimi olsa orayada bilimle varacağız bize dışarıdan birisi seslenmedigi sürece bilim bizim direğimiz olacak.Ve oraya da inanan inanmayan aynı anda beraber varacağız.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close