Bilim her şeyi çözebileceğini iddia etmiyor ama "Bizim aklımız almaz.", "Tanrı gizemli yollarla çalışır.", Kendini Tanrı'ya teslim et." deyip kestirip de atmıyor.
Doğada gördüğümüz etkenleri insanın kendini kandırmasına sebep olan etkenleri en aza indirerek ve tekrarlayarak, kendini eleştirerek çalışması, aklımız ne kadar alıyorsa onu denemesi, pes etmemesi, kendini, bizi, geliştirmek için çalışması bilimi diğer bilgi edinme yollarına kıyasla daha sağlam yapıyor.
Bugüne kadar kullanabildiğimiz ve anladığımız bütün ayrıntılı bilgiler bilim sayesinde. Gerçeğe en çok yaklaşabilen bilgi türü bilim.
Eğer "Tanrı yarattı." cevabı sizin için yeterli ise bu gelişmeyi durdurur. Çünkü nihai açıklamaya ulaştınız zaten, bitti. Her şeyi kendinizce açıkladınız. Bu, bilim durdurucu düşüncedir. Daha fazla gelişmeye ihtiyacınız yoktur.
Eğer Tanrı yarattı cevabı sizin için yetersiz ise nihai açıklamaya ulaşmamışsınız demektir. Belki Tanrı'ya inanmıyorsunuz ama doğal olarak olayların nasıl işlediğini merak ediyorsunuz, belki de Tanrı'nın nasıl yarattığını, kutsal kitapların ötesinde anlamaya çalışıyorsunuz.
Kutsal kitaplar, ilhamlar ile bir şeyleri açıklamaya çalışabilirsiniz ama bilimin açıklayıcı gücünün yanına hiçbiri yaklaşamadığından bilimi diğer bilgi edinme yollarını güçlendirmek için kullanırsınız.
Öte yandan diğer bilgi edinme yolları bilimsel yöntemin dışına çıkmaktadır. Bilim Tanrısal açıklamaları reddeder çünkü bilimsel yöntem ile test edilememektedir. Ama bu ateizme yönlendirme değildir. Bilim diğer bilgi edinme yollarından bağımsız çalışır. Onları umursamaz. Onlar hakkında yorum yapmaz. Bu da herhangi bir ideolojik yönlendirmenin önüne geçer.