Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Bilimi öğrenmek için neler yapmalıyım?

Merhaba adım Gökhan 12 yaşım var. Bilimi öğrenmek istiyorum. Nasıl öğrenebilirim?
637 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkemli Mareşal
Araştırmacı

Öncelikle kendine bir konu ve amaç bul. Neyi niçin öğrenmek istiyorsun? Evrim Ağacı Akademi bölümünde yer alan konularından birini seçebilir ve o alanda uzmanlaşabilirsin. Sonrasında güvenilir kaynakları bilmen lazım, bunlar şunlardır; Ulusal Tez Merkezi (anasayfada yer alan tarama seçeneğine dokun ardından gelişmiş taramaya tıkla ve anahtar sözcüğü gir, indirilmesine izin verilen ve onaylanmış tezleri oku), Dergipark, Google Akademik, Ankara Üni. Dergi veritabanı, Tübitak, Tübitak Ulakbim ve diğer yabancı kaynaklar. Tamamlayıcı eğitim olarak Evrim Ağacı akademi oku (kaynaklarıda oku).

Bilime ilgini arttırmak için her gün Vikipedi'den bir yazı okuyabilirsin (kaynaklarıda oku). Ayrıca bir günlüğün olsun. Bu günlüğe her gün okuduğun bir akademik makalenin 1 sayfalık özetini yaz. Mutlaka belgesel izle. Ders kitaplarından yararlan, okulda öğrendiğin konular üzerine makale oku, bu sayede okul başarın artacaktır. Yoğun bir programın olmasın, dinlen arada sırada. Ve son olarak; İstekli ol, gereksiz şeylerle uğraşma. Başarılar dilerim.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Onur Zengin
Onur Zengin
63K UP
Lise mezunu-Uzun süredir evren üzerine sorgulama

Merhaba Gökhan,öncelikle 12 yaşında bilime gönül vermeni tüm içtenliğimle tebrik ediyor ve kutluyorum,bu yolda gerçeklere bir adım daha yaklaşacagın ıcın sevınıyorum,öncelıkle bilimin ne oldugunu anlamamız lazım.

Bilim, nedensellik, merak ve amaç besleyen, olguları ve iddiaları deney, gözlem ve düşünce aracılığıyla sistematik bir şekilde inceleyen entelektüel ve pratik disiplinler bütünüdür.[1] Bir parantez açmak gerekirse bu tanımın "ilim" için geçerli olmadığının altını çizmek gerekir. Zira bilim somut, dünyevî ve evrensel olayları kendine konu edinmişken ilim manevî olaylarla da ilgilenebilir fakat somut kanıt sunmaz. Bilimi sınıflandıran bilim felsefecileri bilimi formal, sosyal ve fennî bilimler olmak üzere üçe ayırır.[2] Bilimin diğer tüm disiplinlerden en farklı karakteristiği, savunmalarını somut kanıtlarla sunmasıdır. Ve bu da bilimi en güvenilir disiplin olarak günümüze kadar birçok alt dala bölmüş, insanların daha iyi yaşam koşullarına kavuşmasına, bilinmeyen olguları bulmamıza ve yeni şeyler öğrenmemize önayak olmuştur. Tüm bilim dalları evrenin bir bölümünü kendine konu olarak seçer, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışır.[3] Einstein bilimi, her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası,[4] Bertrand Russell ise gözlem ve gözleme dayalı akıl yürütme yoluyla dünyaya ilişkin olguları birbirine bağlayan yasaları bulma çabası[5] olarak tanımlar.

Şİimdi, bilimi anlayabıldıgımıze göre az çok,bundan sonra ben ne istiyorum? bilimle hedefım ne ?diye kendıne sorman lazım,sonuçta şöyle birşey var,sen dunyanın en ıyı bılım insanı da olsan ,çevrene bunu anlatsan anlamak ıstemeyen,duymak ıstemeyen ınsanlar olucaktır,sorgulamak,düşünmek de bır bılımdır,senin için şunu dilerim, bilim alanında uzlaşman ve sorgulaman,olmazsa da bilimden uzaklaşmış degilsin,her daim bilimle kal arkadaşım ve kendını her ne olursa olsun gerçeklere bir adım yaklaştırmak için çabala,herşey için,kendine iyi bak.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Evrenin Veya Olayların Bir Bölümünü Konu Olarak Seçen, Deneye Dayanan Yöntemler Ve Gerçeklikten Yararlanarak Sonuç Çıkarmaya Çalışan Bilgi Türü. (20 Mart 2004). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close