Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Bilimi mükemmelliği karşısında neden kendimi bu kadar kötü hissediyorum?

Merhaba, bu Evrim Ağacı'na paylaştığım ilk soru. Bilimi ve uzayı araştıran ve sorgulayan biriyim, öğrendiğim her yeni bilgi karşısında muazzam zevk alıyorum. Lakin bu son birkaç haftadır bilmediğim, öğrenemeyeceğim şeyler içimi çok karartıyor evrende öğrenmeyi bekleyen binlerce şey varken sadece çok küçük bir kısmına hakimiz. Bu kötü hissettiriyor
339 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Endı Sıkul
Endı Sıkul
7K UP
İstanbulda yaşıyorum.

Not: Öncelikle belirtmeliyim ki bu soruya yazdığım cevapta, psikoloji alanı ile ilgili herhangi bir kesin kaynaklı veya sosyal bilimlere dayalı bilgiye sahip değilim. Ancak, genel olarak bilgi ve görüşlerimi paylaşabilirim.

Bilimin mükemmelliği karşısında kendini kötü hissetmen ve bilimin eksik yanlarının bu kadar fazla olmasına üzülmen oldukça normal bir konudur.

Şuanda bilim konusunda çok az bilgiye sahip olduğumuz konusu aşikar, ancak bundan 60 yıl öncesi ile şimdiyi karşılaştırdığımızda bilimin ne kadar büyüleyici olabileceğini ve hızlı geliştiğini göreceksiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin 1960'lar bilgisayar teknolojisinin gelişmekte olduğu bir dönemdi. Ancak bilgisayarlar günümüzdeki kadar küçük, hızlı ve güçlü değildi. Genetik bilimi, moleküler biyoloji ve nükleer fizik gibi alanlarda önemli ilerlemeler kaydedilmiş olsa da genetik mühendislik ve biyoteknoloji gibi şu anda kullanılan pek çok teknik henüz geliştirilmemişti. Uzay keşfi konusunda da önemli adımlar atılmıştı. 1961 de Yuri Gagarinin uzaya gitmesi ve 1969 da Apollo 11 ile Aya yapılan ilk insalı iniş gibi olaylar uzay araştırmalarında önemli gelişmelerdi.

Ancak tıp, malzeme bilimi, bilgisayar blimi, ve çevre bilimi gibi birçok alanda günümüzdeki kadar ileri teknoloji ve bilgi düzeyine ulaşılamamıştı. Bilim ve teknoloji sürekli olarak ilerlediği için günümüzdeki bilim düzeyi o döneme göre çok daha gelişmiş durumda.

Aynı zamanda 20 yıl öncesini de düşünmenizi istiyorum. O dönemlerde internet ve mobil teknoloji günümüzde ki kadar yaygın değildi. Bilgisayarlar daha yavaş ve taşınabilirlikleri daha kısıtlıydı. Dijital fotoğraf makineleri kullanılıyordu ancak günümüz kameraları kadar gelişmiş değildi. Sosyal medya daha az yaygındı. Tıp teknolojisinde ilerlemeler olmuş ancak günümüzdeki seviyeye ulaşılmamıştı.

Bence bundan 20 yıl sonrasında bilime dair daha fazla konuda bilgi sahibi olacağız ve insanlık daha çok gelişecek. Sonuçta bundan 500 600 yıl öncesini ve o yıllardan daha da öncesini ele aldığımızda şuanda sahip olduğumuz bilgi düzeyi son derece fazladır. Evren bilinmezliklerle dolu ve araştıracak, kafa yoracak çok konu var. Bence bu bakış açısı hayatına birşeyler katabilir. Umarım yardımcı olabilmişimdir, iyi günler dilerim.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alperen Delibaşı
Liseli ileri düzey fizikle ilgilenen bir gencim

Sokrates'inde dediği gibi '' Tek bildiğim şey hiçbir şey bilmediğimdir.''. Bilgiyi öğrenirsin ama hayatta geçirmedikten sonra beynindeki kalabalıktan başka bir şey değildir. Önemli olan bilgiyi kullanmaktır. Tüm bilgileri öğrendin diyelim amacın ne olacak? Ben tüm bilgileri demek ise amacın yok dünyada. Ayrıca çok bilgi bilmekte az bilmek kadar da kötüdür. Düşünsene macera için, eğlenmek için yamaçtan atlayacaksın ama aklına direk bütün fizik kuralları, havanın durumu, ölüm yüzdeleri hepsi aklına gelecek ve eğlenceyi alamayacaksın. Ama bir konuda yeteri kadar bilgi sahibi olmadığını düşünüyorsan yeteri kadar belki de biraz daha fazlasını gerekli teknikler ile öğrenirsen gayet için rahat durup huzur ile işini yapabilirsin.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close