Bilime yeni başlayan, ya da temel bilim okumak isteyen bir öğrenci bilimsel düşüncenin ne olduğunu öğrenmeli ondan sonra seçeciği alanı belirleyerek temel bilimler konusunda ilerlemelidir ( fizik , kimya, biyoloji ).
Ülkemizde ne yazık ki temel bilimler ilkokuldan başlayarak yanlış bir şekilde öğretilmektedir , bunun da en büyük nedeni öğretmenlerin bilimsel düşünce konusundaki eğitim eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Bilime yeni başlayan biri sürekli soru sormalı ve cevapları belli başlı kabullerden yola çıkarak bilimsel düşünce yöntemi ile bulmalıdır. Etrafımızda ilgi çeken bir sürü fenomen vardır örneğin dünya neden sürekli kendi etrafında dönüyor, gökyüzü neden mavidir, neden 5 parmağımız var, su neden +4 C de donmaya başlar, su neden hal değiştirirken genleşir , bir kavanoza su koyup donmaya bıraktığınızda kavanoz kırılır neden , göller neden üst tarafdan donmaya başlar, bulutlar neden beyaz görünür, ağaçlar neden yeşildir, pusula iğnesi neden sapar, güneş batarken neden kızıl görünür, ayna görüntüsü nasıl oluşur gibi meraklısına binlerce soru vardır ve genç öğrenciler bu sorulara çözüm bulurken öğrenmeye başlar.
Ülkemizde temel bilimin geri kalmış olmasından dolayı ne yazık ki uygulamalı bilimlerde gelişemiyor ve bir türlü bu bataktan kurtulamıyoruz.
Temel bilimde yol almak için de bu bilimi anlamak için gerekli olan doğanın dilini öğrenmek gerekir bu da matematik öğrenmekle olur. Matematiksiz bilim olmaz.
Fizik öğrenmek isteyen biri ileri düzeyde matematik öğrenmelidir( Analiz, diferansiyel denklemler, kompleks analiz, diferansiyel geometri gibi )