Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ahmet Akif Gökçe
Üye
5

Bilime göre her şey görünenden mi ibaret?

Bizim görebildiğimiz bir frekans var ve bu frekansdan ötesini göremediğimiz için yok kabul ediliyor. Ama bu zamana kadar yaşanan bunca "paranormal" olaylar bilime farklı varlıkların olduğunu kanıtlamaz mı? Bunlara açıklamanız var mı yoksa yine hikaye mi diyeceksiniz?
747 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ufuk Derin
Skeptik

Tam tersi. Zaten gerçeği tek bir görüşte bilebilseydik bilime ihtiyacımız kalmazdı. Bizim görebildiğimiz dalga boyunun dışında kalan şeyleri de bilim sayesinde bilebiliyoruz. İş bu noktadayken nasıl "Görmüyoruz diye yok deniliyor." diyebilirsiniz? Bu tamamen hatalı. Evet, bilimin sınırı dışında kalan sorunlar olabilir. Bunlar, "bilinemediği" için önemsenmez. Bilim, bu konular hakkında "Var." veya "Yok." gibi bir yorum yapmaz, bunlarla ilgilenmez.

Ancak paranormal sandığınız olaylar bilimsel olarak tespit edilebilir noktada kalıyor. Paranormal olaylar varsa, bu paranormal aktivitelerin nasıl çalıştığını belki bilimle anlayamayabiliriz ancak ortada bir paranormallik olduğunu tespit edebiliriz. Farklı varlıkların olduğunu kanıtlayan hiçbir paranormal olay tespit edemedik şu ana kadar. Paranormal olarak gördüğünüz olaylar, insanların olay kandırılabilir yanlarını kullanan sihirbazlık numaralarından ibaret. Nasıl ki bir illüzyonistin gösterisine gittiğinizde o kişinin gerçekten paranormal bir şeyler yapmadığını biliyorsunuz veya bilebiliyorsunuz, paranormal sandığınız olaylarda bu durum böyle. Kendinizi çok kolay kandırabilirsiniz, bilim ise kendini kandırma yollarını keserek sizi korur.

Paranormal olduğunu iddia eden kişilere bunu göstermeleri için milyon dolar ödüller teklif edildi. O kadar kişi geldi, geçti. Bunu gösterebilen tek bir kişi olmadı. Hepsi kendini ve başkalarını kandırıyordu, bilerek ya da bilmeyerek. O yüzden siz siz olun, uyku felcini üzerine yaratık oturması sanabilen bir kültürde, paranormal bir şey gördüğünüzü, yaşadığınızı düşünüyorsanız kendinizi kandırmak yerine bilimin tespit etmesi için "paranormal" kişileri teşvik edin.

Tüm Reklamları Kapat

Yeri gelmişken şundan da bahsedelim. Her anormal gözüken ve anlamadığınız şeyi paranormal olarak saymamalısınız. Uranüs'ün yörüngesindeki sapma, anormal gözüküyordu. Buna paranormal deyip geçerseniz kendinizi kandırırdınız ve Neptün'ü keşfedemezdiniz. Merkür'ün yörüngesindeki anormalliklere takılıp kalsaydınız Genel Görelilik ile onu daha iyi anlayamazdınız. Bir şeyi bilmiyorsunuz veya anlamadınız diye, işi doğrudan paranormal varlıklara yıkmak, kendinizi kandırmak olur. Anlamadığınızı kabul edip, makul olasılıkları tarayıp, eleyip, test edip sorgulamalısınız. Olağanüstü iddialar için önce olağanları eleyip olağanüstü kanıtlar toplayın.

15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Bahsettiğiniz frekans, bizim göremediğimiz ışığın frekansı ise, şu şekilde cevap verebiliriz: Işığın frekansı; bir ortamda (veya vakumda) bir noktadan saniyede geçen dalgaların sayısı olarak tanımlanabilir ve hertz birimiyle ölçülür ve algıladığımız frekanslar arasındaki farkları biz renk olarak algılarız. Dediğiniz gibi belli frekansın üstünde ve altında olanları göremeyiz. Ancak bu frekansları çıplak gözümüzle göremesek de sahip olduğumuz teknolojiler yardımıyla gözlemleyip ölçebiliyoruz. Işınım tipine göre; radyo dalgaları, mikro dalgalar, kızılötesi ışık, görünür ışık, morötesi ışık, x ışını, gama ışını şeklinde sıralayabiliriz.

[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. anonim. Elektromanyetik Spektrum: Ne Olduğu, Kullanımları, Renkleri, Frekansları. Alındığı Tarih: 16 Nisan 2023. Alındığı Yer: forma-slova | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Soruyla Alakasız Cevap 1 moderatör tarafından eklendi
Soru başlığına cevap bulunmamaktadır, soru açıklamasına yorum yapılmıştır.
2
Lu Ca
Lu Ca
31K UP
Konuyla ilgili

İzin verirseniz açık bir dille cevap vermek istiyorum.

Bilimin, görmediği şeyleri yok sayacak kadar sığ bir yöntem olduğunu ima edebilmek için "Paranormal Aktivite" gibi bir tane bile kanıtın olmadığı bir konuya başvurarak "Bu zamana kadar yaşanan bunca "paranormal" olaylar.." diyebilmeniz ve bunların safsata olduğunu bildiğini bildiğiniz insanlara sanki bir şeyler gizlemeye çalışıyorlarmış gibi "Yine hikaye mi diyeceksiniz?" diyebilmeniz, bilimin yöntemini araştırmaya tenezzül etmediğinizi, dolayısıyla da bir bilim karşıtı olma yolunda ilerlediğinizi gösteriyor. Bilim karşıtlığını garipsemiyorum ama bunu yazdığınız zaman buradaki insanların "Bir dakika! Aklımıza gelmeyen bir şey dedi galiba!" diyeceğini zannediyor olmanızı garipsiyorum.

"Yine" diyerek sanki kanıtlar göz ardı ediliyormuş gibi bir hava yaratmaya çalışıyorsunuz. Yine, buradaki insanların "Bir dakika! Acaba öyle mi yapıyoruz?" diyeceğini zannetmeniz garip. Birileri kanıtları görmezden mi geliyor, yoksa birileri inanmak istediği şeyi dikte etmek için "Kanıtın yokluğu yokluğun kanıtı değildir." argümanının arkasına mı sığınıyor bir durup düşünmek lazım. Hem de etraflıca düşünmek lazım.

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
M. Özer
M. Özer
12K UP
Okuyucu arastirmaci vb

Bildigim kadariyla görünen ve teorik olarak görünebilme ihtimali olan.mesela birzamanlar higs bozonu gibi ve ya suanda karanlik madde ve enerji gibi.multiverse gibi.teorik olarak anlasilabilen seyler.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close