Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Bilimde "Sezgi"nin açıklaması nedir?

541 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Bütündeki ayrıntıyı, ayrıntıdaki özü görebilme…

“Sezgi kavramı daha çok felsefi bir kavram olup oradan bilime uyarlanan bir kavram. İngilizcede untuition, Latincede untuitio olarak bilinen ve yakın coğrafyalarda aşağı yukarı aynı şekilde söylenen bir kavramdır.

Dilimizde kelime kökeni sezme olup; en genel anlamıyla gerçekliği dolaysız olarak içten ya da içeriden kavrayabilme, tanıyıp bilme yetisi olarak tanımlanır.

Tüm Reklamları Kapat

Adım adım ilerleyen gidimli düşünmenin ya da bir takım uğraklardan geçerek yol alan usavurmanın tersine, bir şeyi doğrudan doğruya algılayıp kavrama; bilinçli bir düşünme ve yargıya varma süreci olmaksızın doğrudan, aracısız gerçekleşen anlama ya da bilme şeklinde de tanımlanabilmektedir.

Bana göre hangi şekilde tanımlanırsa tanımlansın ortak varış gerçekliğin kendisi olduğundan hiçbir zaman ve özellikle bilimde öyle kendinden menkul doğaüstü bir vasıf içermez.

Önemlidir. Çünkü aynı anda bir şeye birçok açıdan bakabilme, kıyas yapabilme ve disiplinler arası ( ilk bakışta aralarında sanki hiçbir bağ yokmuş gibi görünüp aslında tek yumurta ikizi kadar iç içe olan, matematik ve müzik, biyoloji ve estetik vb.) bağ kurabilme yetisine dayanır.

Bu yeti her ne kadar genetik yatkınlık içerse de bunu disipline edebilmenin yolu pratikten geçer. Gözlemden, araştırmadan, deneyden ve tüm bunları harmalayıp çıktıya evirebilecek mantıktan geçer.

Tüm Reklamları Kapat

Sezgi biraz da yürünen yolda arada bir geriye bakıp sağlama yapmak gibidir. Yolda giderken kaybolmamak ve yanlış bir yere sapmamak için yürüdüğümüz yol dışında çevredeki her bir ayrıntıyı da hafızaya kodlayabilmenin ürünüdür.

Bu olduğu zaman, yürüdüğümüz yolda başta hafızaya gereksizmiş gibi kodladığımız her şey başka bir zaman yürüdüğümüz benzer başka bir yolda hızlı yol almamızı sağlar. Sezgi dediğimiz şey de aslında daha önce kodladığımız birçok parça sayesinde bütünü kuş bakışı görebilme yetisidir ve emekle var edilir.

İnanıyorum ki bilim insanlarının ilham kaynağı olan sezgi bu tür bir sezgidir. Çünkü bazen bütüne uzun süre baktığımızda aslında özün gizli olduğu ayrıntı kaçırılabilir. Ayrıntıları da önemseyip baktığı şeyi bir bütün olarak görebilen insan bazen ayrıntıda gizli olan özü asla kaçırmaz. Bunu yapabilene de dahi denir.

Einstein bunlardan biridir. En bunaldığı dönemde keman çalması bir kaçış değil ulaşmak istediği şeye aynı evrensel ilkelere tabi başka bir yoldan ulaşma çabasından başka bir şey değildir. Matematikten bunalınca müzikle devam etmek misali. Ha 1 sayısı ha do notası… Her ikisinin tabi olduğu evrensel yasalar aynı…

Kaynaklar

  1. Abdülbaki Güçlü, et al. (2002). Felsefe Sözlügü. Yayınevi: Bilim ve Sanat Yayınları. sf: 1728.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close