Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Bilim insanları kendi canlısını yapmaya çalıştılar mı?

Şunu merak ediyorum bir insanın derisini, bir insanın midesini, başka bir insanın beynini, başkasının akciğerini, başkasının kaslarını... Kullanarak kendi canlılarını yapmaya çalıştılar mı? (İlla insan olmak zorunda değil) böyle bir çalışma yapıldıysa ne sonuca varıldı.
348 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı

Sorunuzun içeriği, konu üzerine önemli ölçekte bir ön bilgi eksiğiniz olduğunu hissettiriyor.

Bir "canlı yapmak" ne demek? Bunu muhtemelen hiç kimse tanımlayamaz. Bunun üzerine filozoflar, bilim insanları, sanatçılar fikir yürütmeli ki yürütüyorlar zaten. Sizin verdiğiniz canlı yapma örneği, yaklaşık 200 yıl önce yazılmış bir romandan, Mary Shelley'nin yazdığı Frankenstein'dan kalma. Artık böyle bir fikir yürütme, böyle bir yöntem, böyle bir bakış açısı, böyle bir çaba yok zaten. Ki bilimsel olarak da hiç olmadı. Öncelikle konuyu, sizin için bir mahsuru yoksa biraz daha bugüne taşımaya çalışsak olmaz mı?

Sizin "Canlı yapmak" olarak adlandırdığınız girişim, bir amaç değil. Kimsenin böyle bir niyeti yok ve buna gerek de yok. Canlılık dediğimiz şeyin yapıtaşı dna dediğimiz molekül dizisi. Dna'yı çözdüğünüzde yapamayacağınız canlı zaten yok. Yıllardır da bunun üzerine çalışılıyor ve çok yol kat edildi ama önümüzde daha çoook yol var. Yapay hayvanlar, yani dnası üzerinde değişiklikler yapılarak üretilmiş hayvanlar zaten yıllar önce yapıldı. Bu anlamda, sizin söyleminizle biliminsanları kendi canlılarını zaten yıllar önce yaptılar ve başarılı da oldular. Hatta muhtemelen, sizin yediğiniz mısır, pirinç, tavuk, biliminsanlarının yaptıkları canlılar. GDO dediğimiz olay da bu zaten. Genetiği değiştirilmiş organizma.

Tüm Reklamları Kapat

Konu çok uzun ve sizin konuya yaklaşımınız da çok naifçe olduğu için konuyu uzun uzun anlatıp çok detaylı cevaplar vermemiz gerekli. Bunun yerine size önerim, genetik teknolojisinin günümüzde ulaştığı nokta üzerine okumalar yapanız. Ama edebiyattan değil, genetik biliminden beslenmeniz. Eğer edebiyata ilginiz varsa da, her ne kadar Frankenstein bir bilimkurgu başyapıtı olsa da daha güncel eserlere de bir göz atmanızı öneririm. Çünkü artık canlılık dediğimiz olgu, dijital aleme taşmış durumda. Canlı-makine-yazılım birliktelikleri, bambaşka yaşam formlarının varlığını düşünmemizi gerektiriyor. Yani sandığınız gibi biliminsanları kendi canlılarını, farklı canlıların organlarını bir araya getirerek değil, sıfırları ve birleri bir araya getirerek yapabilirler. Takdir edersiniz ki 200 yılda çok şey değişti. Önümüzdeki 200 yılda neler değişir öngörmemiz olanaksız.

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Sağlıcakla...

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close