Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Principia M
Principia M
50K UP
Üye
3

Bilim insanları her zaman dahi mi olmalı?

Bilim tarihinde ismi geçen herkesten dahi olarak söz edilir. Einstein, Newton, Galilei hep dahi olarak bahsedildiler. Peki sıradan bir zekaya sahip insanlar çok büyük bilimsel buluşlara imza atamazlar mı?
440 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İrem Erdemoğlu
Bilim severim.

Bilimin kümülatif doğası, farklı yeteneklerde ve uzmanlık alanlarında çalışan birçok insanın katkılarını gerektirir. Bazı bilim insanları, yeni teoriler geliştirirken, diğerleri bu teorileri test eder veya uygular. Kimi zaman, ‘sıradan’ olarak görülebilecek bir bilim insanının küçük bir gözlemi veya deneyi, daha büyük bir buluşun kapısını açabilir.

Bilim, genellikle birçok insanın küçük katkıları ve buluşları üzerine inşa edilir. Tüm bilim insanlarının dahi olması gerekmez; aslında, bilimin ilerlemesi için çeşitlilik ve farklı bakış açıları gereklidir. Dahilik, bilimde önemli bir rol oynayabilir, ama her büyük keşif veya ilerleme mutlaka bir dahi tarafından yapılacak diye bir kural yok.

Dolayısıyla, bilimde başarı sadece bireysel zeka veya dahilikle sınırlı değildir; işbirliği, sabır, yaratıcılık ve sürekli öğrenme arzusu da büyük rol oynar. Tüm bilim insanlarının ortak yönü dehaları değildir, hepsinin ortak yönü bir alana sınırsız bir merak duymaları ve öğrenmekten vazgeçmemeleridir.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alperen Delibaşı
Liseli ileri düzey fizikle ilgilenen bir gencim

Fizikle ilginleniyorum ve cidden neredeyse tüm bilim insanları dahi. Bir örnek üzerine gidersek Rıchard Feynman yere düşen bir tabak ile bir yasayı açıklığa kavuşturdu. Hepsinin üstün zekası var mıdır çoğunluğunun vardır ancak saf zeka buluşlar için yeterli değil. Birazda bakış açısı, azimlilik ve çalışmada zeka kadar bilim insanlarını etkiliyor.

“Sorgulanmayan cevaplardansa cevaplanmayan soruları tercih ederi”

Feynman.

Tüm Reklamları Kapat

Mesela bu bir bakış açısı örneği. Aynı zamanda Feynman’nın çalışma stilide var ve bu adam cidden zeki birisi. Ve bu saydığım şeyleri kullanarak 20. yy en büyük bilim insanlarından oldu..

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close