Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Lale Lemya Reyhani
Üye 4 gün önce 1 Cevap
4

Bilim insanları, evreni bir arada tutan gizemli kozmik ağ yapısının ilk görüntüsünü yakalamayı başardı mı?

Bir haber sitesinde kozmik ağın ilk görüntüsünün alınabildiğini okudum, araştırma nature dergisinde yayınlanmış. bu gerçek ise evrene ve varoluşumuza ait fikirlerinizi nasıl etkileyecektir, düşüncelerinizi merak ediyorum. Bu ağın beyin snapslerini andıran iplikçiklerden oluşması da fantastik yorumlara kapı aralıyor gibi.
208 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mustafa İğraç
Türkiye'de hayatta kalmaya çalışıyorum... 4 gün önce
Evrendeki gazın büyük ölçekli dağılımını tanımlayan bir süper bilgisayar simülasyonunda görüldüğü gibi, MUDF'de gözlemlenen kozmik filamentin bir ikizi. Kozmik ağ içinde akan ve filament kesişimlerinde galaksi oluşumunu besleyen gaz mor renkte gösterilmiştir. Kaynak: Davide Tornotti/Milano-Bicocca Üniversitesi/MPA
Evrendeki gazın büyük ölçekli dağılımını tanımlayan bir süper bilgisayar simülasyonunda görüldüğü gibi, MUDF'de gözlemlenen kozmik filamentin bir ikizi. Kozmik ağ içinde akan ve filament kesişimlerinde galaksi oluşumunu besleyen gaz mor renkte gösterilmiştir. Kaynak: Davide Tornotti/Milano-Bicocca Üniversitesi/MPA
SciTechDaily

Evet haklısın. Günümüzde bazı haber siteleri sırf okunmak için abartılı ve yanıltıcı başlıklar atılıyorlar ama bu haber tamamen gerçek. Kozmik ağın ilk doğrudan görüntüsü gerçekten de Nature Astronomy gibi saygın bir dergide yayınlandı ve bilim dünyasında büyük bir karşılık buldu. Yani bu sefer elimizde yalnızca bir simülasyon ya da görsel benzetme değil doğrudan gözleme dayalı bir veri var. Araştırmacılar çok uzak bir galaksi çiftini birbirine bağlayan yaklaşık 3 milyon ışık yılı uzunluğundaki bir filament yapı içerisindeki hidrojen gazının parlamasını tespit etmeyi başardılar. Bu kozmik ağın fiziksel varlığını ilk kez net bir şekilde ortaya koydu.

Ve evet bu yapıların beyin sinapslarına benzerliği gerçekten çok enteresan. İnsan evrenin yapısını gördükçe kendi zihniyle arasındaki bu garip benzerliği farj ediyor. Galaksileri birbirine bağlayan bu iplikçikler adeta sinir hücrelerimizi bağlayan aksonlar gibi görünüyor. Bu benzerlik elbette doğrudan “evren bir beyin midir?” gibi romantik ya da fantastik yorumlara çekiyor bizi ama bence mesele bundan daha derin. Bu yapılar evrenin rastlantısal değil örgüsel bir düzene sahip olduğunu gösteriyor. Karanlık madde galaksilerin etrafında boşlukta değil bir ağ gibi örülmüş bir sistemin içinde var oluyor. Bu da bize şunu düşündürüyor belki de evren gerçekten bir tür bilinç ya da en azından bilinci ortaya çıkarabilecek bir altyapı üzerinde kuruludur.

Varoluş açısından düşündüğümde ise bu yapı benim için şu anlamı taşıyor biz evrende yalnızca bir toz zerresi değiliz aynı zamanda bu devasa yapının işleyişini anlamaya çalışan onunla benzer desenler taşıyan bir bilinciz. Evrenin sinir ağları gibi olması belki de bilinçli varlıkların bu yapıyı anlamaya çalışmasının bir “geri dönüşüm” biçimi olduğunu düşündürüyor bana. Yani evren kendisini anlamaya çalışan bir varlığı bu ağ içinde yaratmış olabilir. Bu açıdan bakınca hem bilimsel hem de felsefi düzeyde bu keşif insanın evrendeki yerini yeniden konumlandırıyor. Artık sadece gözlemci değiliz evrenin kendi yapısını sezen onu zihninde yeniden kurabilen bir varlık olarak bu ağın farkında olan bir bağıyız. Veya sadece fazla kurgu yapıyoruz...

Tüm Reklamları Kapat

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close