Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mahsun Yaşar
Mahsun Yaşar
3,187 UP
Üye
1

Bilim insanları bulgularını gizliyor olabilir mi? Her bilimsel bulgu kamuoyuna açıklanır mı?

Devletlerin silah departmanları veya şirketler bir buluş yaptıklarında bunu çoğu zaman paylaşmıyorlar, belkide dünyada var olan bilgi paylaşılmayan bilgiden azdır. Buna rağmen bilimle uğraşmak anlamsız geliyor.
291 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Hayır, bilimsel her bulgu (yani "gerçek" olduğunu bildiğimiz her şey) Dünya ile paylaşılmıyor. "Gizli" olarak kategorilendirilen çok sayıda araştırma ve geliştirme var.

Ancak iddianızın aksine, bunların sayısı, bildiklerimiz yanında bir hiç.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun da çok basit bir nedeni var: Dünya üzerinde hiçbir askeri birim veya devlet yok ki, Dünya'nın kolektif bilgi birikiminden daha hızlı bir şekilde bilgi biriktirebilsin. Hatta daha da ileri gidip, Dünya'daki bütün askeri birlik ve devletlerin gizli birimlerinin toplamının bile halka açık akademik literatür yanında pratik olarak sıfır kalacağı söylenebilir.

Bilgiye ulaşmak, gerçeklere erişmek, bunlar üzerine teoriler inşa etmek, yol boyunca hipotezleri sınamak, deneyler yapmak, bunların her basamakta çıkacak binlerce sorunuyla boğuşmak gibi şeyler, çok sayıda ve farklı beyin gücünün bir arada çalışabilmesini gerektiriyor. Hatta çoğu durumda bazı sorunlar, onlarca yıl sonra Dünya'nın diğer bir köşesindeki atılımlar sayesinde çözülüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Çok güçlü ve zengin bir devlet, kaynaklarını ayırarak var olan bilimin binde veya milyonda biri kadar ötesine geçebilir muhtemelen, evet. Bir radardan kaçınma teknolojisi, bir içten yanmalı motor teknolojisi, bir iletişim protokolü halka ulaştırılmadan önce bu devletlerce veya birimlerce geliştirilebilir, evet. Ancak bunların birikimli olarak ilerlemesi, eğer kamuya arz edilmezse, imkansıza yakın olacaktır; çünkü elinizde 1000 değil, 10.000 veya 100.000 bilim insanı bile olsa (ki neredeyse hiçbir zaman bu kadar geniş bir "gizli birim" olmamıştır), bunların, sayısı yüz milyonlarla ifade edilebilecek diğer akademik camia yanında erişimi, bilgi birikimi, perspektifleri, katkıları, "işin ucundan tutma becerisi" kıyaslanamayacak kadar az olacaktır.

Bu nedenle belki 10 yıl, belki 20 yıl, belki 50 yıl bir teknolojik atılım belli bir ülkenin ordusuna (hatta ordusunun belli bir birimciğine) özgü kalabilir. Ancak bunun üzerine 500 yıllık daha da gelişmiş bir teknolojik atılım inşa etmek, aynı zamanda "gizli" kalarak mümkün değildir. Akademik literatür, yani insanların "gerçek" olduğuna en çok emin olduğu bilgi birikimi hiçbir tekil zümreye veya gruba ait olamaz. Hele günümüzde hiç olamaz; çünkü bilim o kadar gelişti ve granüler hale geldi ki, "ıncık cıncık" sayılabilecek trilyonlarca saha doğdu ve bunların hepsine "uç düzeyde" hâkim olan ama "gizli" statüsünde olup sadece birkaç yüz araştırmacıyı bünyesinde barındıran bir kurumu uzun süre sürdürmek imkansız.

Yapılan ne? Kamuya açık bilimin 1 adım ötesinde olmak, kamunun erişebileceği maddi kaynaklardan fazla maddi kaynakla, o akademik literatür içerisindeki bilgileri daha hızlı, daha verimli, daha etkili bir şekilde birleştirerek diğer ülkelerden veya birimlerden bir adım önde olabilmek. O 1 adımı 1000 adım yapmak pratik olarak imkansız; ancak 1-2 adım bile önde olabilmek, günümüzdeki askeri, politik, diplomatik ve reel ilişkilerde "her şey" demek olabiliyor. Bu da birçok ülke için zaten yeterli.

199 görüntülenme
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close