Her seyden once boyle hayallerinin olmasina sevindim.
Bilim insani olmak icin;
Hangi konuyu merak edersen et o konunun tarihi bilgisine ulasmalisin. Ornek vermek gerekirse. Eger geometrik yaklasimlari kullanacagin bir arastirma icerisine girmek istiyorsan Tales ve Oklid'in eserlerini alip okumalisin. Direkt Riemann(1800"ler) geometrisine de giris yapsan bos zamanlarinda bilimsel tarih bilgisine zamanini vermelisin. Oklid'in tanim, aksiyom ve postulatlarini(gunumuzde aksiyom ve postulat ayni anlama kaymis gibidir) ve gunumuzden 2300 yil once kaleme aldigi problemleri gozden gecirmelisin.Hatta geometrinin, Nil nehrinin taskinlari sonucu tarlalarinin sinirlarini kaybeden koylulerin, tarlalari oraninda vergi verecekleri icin bu sinirlarin her taskindan sonra tekrar belirlenmesindeki kolaylastirma cabalari sonucu ciktigini dahi ogrenmelisi.
Bir diger husus. Bir konu belirlediginde o konuyla ilgili literaturu arastirirken dini gorusunu kenara koymalisin. Lakin kendin ayni konu ile ilgili yeni bir yaklasim sunacagin zaman da dini inanclarini da dikkate almalisin. Sebebi ise bilimde deneysel kisimlarda zaten inanc faktoru olmaz ama deney oncesi argumanlarini gelistirirken ki o ilk yaklasimlar senin inanc yapindan geliyor zaten. Bunu istemsiz bir sekilde yapacaksin zaten. Farkinda olman icin soyluyorum. Mesela Einstein"in "Tanri zar atmaz" sozu bilimin nasil yapildiginin bir ornegidir. Ayni sekilde yakin zamanda gun yuzune cikmaya baslayan Newton' un mektuplarinda da ayni yaklasimlari yazdigini gorebilirsin.Atesit olursan da ona gore argumanlar sunacaksin zaten. Dilerim Kuran da arastirma konularinin arasina girer ve kendin incelersin. Mesela ben kutuplarda surekli Gunes varken canlilarin neye gore uyuyup uyandiklarini kuranda gecen "Isareti kaldirilmis geceler" ayetini ogrenince cevap buldum Arapcada "gece" ayni zamanda gunesten bagimsiz soguyan havayla da ilgiliymis. Bu sayede farkettim ki Gunes aylarca batmasa da sicaklik farkindan dolayi uyku duzenlerini kuruyorlardi.
Bir baska konu da;
Aklina gelen bilimsel her seyi ama her seyi kaleme almalisin. Cok kalin buyuk bir defterin olmali. Bu belki de seni gercek bir bilim insani yapacak en onemli unsur. Lise yillarinda sordugun bir sorunun evabini 40 li yaslarinda cozme ihtimalin lise yillarina gore kat kat fazla. Ama not almadigin zaman ne soruyu ne de soru icin dusundugun argumanlari hatirlayacaksin. Istedigin kadar sacmalayabilirsin. Ornek veriyorum buzu yakabilir miyiz diye bir soru sordun. Ve 20 yil sonra Gliese 436 b gezegenini kesfiyle bir buz nasil yanabiliyormus sorusuna cevap bulmak icin cok yaklasacaksin.
183 görüntülenme