Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Bilim insanı olmak için ne okumalıyım ve nasıl olabilirim?

Ben 12. sınıf sayısal öğrencisiyim ve kafam bi hayli karışık. Araştırmayı denemeyi ve görmeyi çok seviyorum. Fakat üniversitede ne okuyacağım hakkında hala bi fikrim yok. Yurtdışında okuyup öğrenip Türkiyede öğrendiklerimi uygulamak istiyorum. Soruma gelelim; bilim insanı olmak ne demektir nasıl olunur? Bildiklerinizi ve önerilerinizi esirgemeyin.
947 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ali Yilmaz
Ali Yilmaz
3,048 UP
Ogrenci

Her seyden once boyle hayallerinin olmasina sevindim.

Bilim insani olmak icin;

Hangi konuyu merak edersen et o konunun tarihi bilgisine ulasmalisin. Ornek vermek gerekirse. Eger geometrik yaklasimlari kullanacagin bir arastirma icerisine girmek istiyorsan Tales ve Oklid'in eserlerini alip okumalisin. Direkt Riemann(1800"ler) geometrisine de giris yapsan bos zamanlarinda bilimsel tarih bilgisine zamanini vermelisin. Oklid'in tanim, aksiyom ve postulatlarini(gunumuzde aksiyom ve postulat ayni anlama kaymis gibidir) ve gunumuzden 2300 yil once kaleme aldigi problemleri gozden gecirmelisin.Hatta geometrinin, Nil nehrinin taskinlari sonucu tarlalarinin sinirlarini kaybeden koylulerin, tarlalari oraninda vergi verecekleri icin bu sinirlarin her taskindan sonra tekrar belirlenmesindeki kolaylastirma cabalari sonucu ciktigini dahi ogrenmelisi.

Tüm Reklamları Kapat

Bir diger husus. Bir konu belirlediginde o konuyla ilgili literaturu arastirirken dini gorusunu kenara koymalisin. Lakin kendin ayni konu ile ilgili yeni bir yaklasim sunacagin zaman da dini inanclarini da dikkate almalisin. Sebebi ise bilimde deneysel kisimlarda zaten inanc faktoru olmaz ama deney oncesi argumanlarini gelistirirken ki o ilk yaklasimlar senin inanc yapindan geliyor zaten. Bunu istemsiz bir sekilde yapacaksin zaten. Farkinda olman icin soyluyorum. Mesela Einstein"in "Tanri zar atmaz" sozu bilimin nasil yapildiginin bir ornegidir. Ayni sekilde yakin zamanda gun yuzune cikmaya baslayan Newton' un mektuplarinda da ayni yaklasimlari yazdigini gorebilirsin.Atesit olursan da ona gore argumanlar sunacaksin zaten. Dilerim Kuran da arastirma konularinin arasina girer ve kendin incelersin. Mesela ben kutuplarda surekli Gunes varken canlilarin neye gore uyuyup uyandiklarini kuranda gecen "Isareti kaldirilmis geceler" ayetini ogrenince cevap buldum Arapcada "gece" ayni zamanda gunesten bagimsiz soguyan havayla da ilgiliymis. Bu sayede farkettim ki Gunes aylarca batmasa da sicaklik farkindan dolayi uyku duzenlerini kuruyorlardi.

Bir baska konu da;

Aklina gelen bilimsel her seyi ama her seyi kaleme almalisin. Cok kalin buyuk bir defterin olmali. Bu belki de seni gercek bir bilim insani yapacak en onemli unsur. Lise yillarinda sordugun bir sorunun evabini 40 li yaslarinda cozme ihtimalin lise yillarina gore kat kat fazla. Ama not almadigin zaman ne soruyu ne de soru icin dusundugun argumanlari hatirlayacaksin. Istedigin kadar sacmalayabilirsin. Ornek veriyorum buzu yakabilir miyiz diye bir soru sordun. Ve 20 yil sonra Gliese 436 b gezegenini kesfiyle bir buz nasil yanabiliyormus sorusuna cevap bulmak icin cok yaklasacaksin.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Nisa :)
Nisa :)
2,433 UP
lise son sınıf öğrencisiyim

Merhaba, ben de senin gibi lise son sınıf sayısal öğrencisiyim. araştırmaya, temel bilimlere ve felsefeye ilgiliyim, özellikle geçen yüzyılın bilim insanlarına hayranım. şahsen ben de bir bilim insanı olarak anılmak ve özgün sorular sorarak araştırmalar yapmak istiyorum. bunu da fen edebiyat fakültesinde temel bilimler bölümlerinden tercih yaparak gerçekleştireceğim. eğer yks'yi iyi atlatırsam odtü biyoloji bölümünü tercih edeceğim. şahsen meslek adamı olmadığım için de akademisyenlik yolunda ilerlemeyi planlıyorum. uzun lafın kısası neredeyse seninle aynı durumdayım ve hedefime iyi bir üniversitede temel bilimler eğitimi alarak ulaşmayı umuyorum. sen de üniversite eğitimi açısından temel bilimler okumayı düşünebilirsin. bakalım belki seneye odtü'de görüşürüz :)

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close