Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Gülhicret Sever
Gülhicret Sever
1,851 UP
Üye
2

Bilim açısından tatmin edici bir bilgiye sahip olabilmek için kesinlikle okunması gereken kitaplar hangileridir?

Özellikle yeni başlayanlar için
293 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Bilim, kapsamı çok geniş bir disiplin. Eğer bu soruyu, genel olarak bilim olarak sorarsanız size belirli bir kaynak vermek zor.

Ama şunu söyleyebilirim ki bilimin kendisini öğrenmek başka bir şey, herhangi bir bilim dalını öğrenmek bambaşka bir şey.

Tüm Reklamları Kapat

Herhangi bir bilim dalını bilmek demek onun kabaca tarihine hâkim olmak, temellerini, ana kuramlarını bilmek, sorunlarını eksiklerini ve ulaştığı noktayı bilmek demektir. Ama bilimin kendisini bilmek bilimin tanımını, kapsamını, dinamiklerini, kaçınılmazlarını hatta felsefesini ve bilimsel bakışın ne olduğunu bilmektir. Bu ikisi bambaşka şeyler.

Eğer bilim öğrenmeye yeni yeni başlıyor iseniz genel olarak bilimin ne olup ne olmadığı üzerine okumak, bilimin nasıl bir disiplin olduğunu anlamak, bilimsel bakışın ne olduğunu görmek yapacağınız en doğru tercih olur. Bunun için de ilk aşama bence Karl Popper'dır ki kendisi bir bilim insanı değildir, bir filozoftur. Popper dışında da bilim tarihini okumanız kaçınılmaz bir gereklilik. Bunun üzerine birçok kitap var. Kapsamına, ayrıntı derecesine göre seçim yapabilirsiniz, hepsi fayda sağlayacaktır. Ama ülkemizden çıkmış en değerli isimlerden Fuat Sezgin'e mutlaka uğrayın.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle önce bilimin kendisini öğrenin. Bu en önemli nokta.

Bilimin ne olduğunu, çağlar boyu nasıl bir değişim geçirdiğini anlayın ki hangi bilim dalına ilgi duyacağınıza bu süreçte karar verin. Dal olaraksa benim önerim, kozmoloji. Son yıllarda inanılmaz ilerledi, çok heyecan verici ve başka birçok bilim dalını da bünyesinde barındırıyor. Bu alanda da malum Stephen Hawking ilk öneri. Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar, Zamanın Kısa Tarihi gibi kitapları gerçekten gayet kolay okunan ama dopdolu çalışmalar. Muhteşemler gerçekten.

Bunlar ek olarak okumak kadar izlemek de gayet verimli, hızlı ve kolay bir bilgi edinme biçimi, Youtube sağolsun. Fatih Altaylı'nın Celal Şengör, İlber Ortaylı ve özellikle Ahmet Arslan ile yaptığı bilim, tarih ve felsefe programları gerçekten çok ama çok dolu, fayda sağlayacak yayınlar. Yani tek bir programda, 10 kitaplık bilgi edinebilirsiniz. Özellikle Ahmet Hoca felsefe ve bilim tarihi üzerine muhteşem konuşmalar yapıp çok değerli özetler çıkarmış bir araştırmacı. Ayrıca Carl Sagan ve Neil deGrasse Tyson'ın bilimsel programları da çok bilgilendirici ve besleyici. Mutlaka izleyin. Okuma ve izlemeyi paralel götürürseniz, gayet kısa sürede bilimin temellerini anlayıp daha spesifik alanlara geçebilirsiniz.

Keyifli çalışmalar...

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close