Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Bilgisayarlarda bilgi iletimi nasıl sağlanır?

Ör: Bir siteye kayıt olunduğunda kayıdın veri tabanına iletimi.
450 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Okan Kaylan
Okan Kaylan
1,344 UP
Elektrik-elektronik mühendisi

Bu aslında çok geniş bir konu, isterseniz dijital haberleşmenin en temelinden başlayalım.

Öncelikle dijital ortamda verinin 1 ve 0'lardan oluştuğunu ve bu şekilde saklandığını biliyoruz. Bunu temelde elektronik ortamda gerilim olan (1) ve gerilim olmayan (0) şeklinde düşünebiliriz. Şimdi en ilkel haberleşmeyi düşünelim. Bir gönderici ve bir alıcı kabloyla (bakır tel olarak bile düşünebiliriz) birbirlerine bağlı olsun. Veriyi gönderecek olan taraf 1 göndereceği zaman bu kabloya gerilim verip, 0 göndereceği zaman bu gerilimi kesiyor. Alıcı tarafında ise bu durum sürekli olarak izleniyor, gerilim varken ilgili hafıza yerine 1 yazılıp gerilim olmadığında 0 yazarak çözümleniyor. Bu tabi çok hızlı bir şekilde yapılıyor ve iki taraf da bunun hangi hızla yapıldığını (baud rate) önceden biliyor. Bu sayede tek yönlü de olsa bir iletişim kurulmuş oluyor.

Tabi bu çok kontrolsüz, güvensiz, hassas bir haberleşme oldu. Bu şekilde gönderici tarafının alıcıdan hiç bir haberi yok; sadece veriyi gönderdi, gönderilen veri doğru mu gitti yerine mi gitti nereye gitti gitti mi gitmedi mi haberi yok. Ancak veriyi bir paket halinde gönderdiğimizi düşünelim ve bu pakette gönderilen verinin başında ve sonunda ayırt edici özellikler olsun, boyutu ve içeriğindeki 1'lerin sayısı (checksum) gibi kontrol mekanizmaları olsun. İstediğiniz herşey olabilir. Alıcı tarafı da bu bilgilerin paketteki yerini biliyor olsun. Bu sayede aldığı verinin başlayıp bittiğini anlayıp boyutunun gerçekten boyut verisiyle, 1'lerin sayısının da checksum ile tuttuğunu kontrol edip haberleşmenin başarılı olduğunu anlayabilir. Bir haberleşme protokolü oluşturmuş olduk. Şimdide bu protokolün fiziksel yapısını biraz daha elverişli hale getirelim.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin bu sistemin üzerine iki tarafın da hem alıcı hem verici olarak görev alabildiğini düşünelim. Buna da çift yönlü haberleşme denilmekte. Bu sayede karşılıklı haberleşme tam anlamıyla sağlanmış oluyor. Ayrıca handshake denilen selamlaşmalar ve veri iletiminde kullanılacak kurallar belirtilip karşılaştırılabilir hale gelmiş oluyor.

Şuanda kullandığımız bütün veri iletimleri aslında geliştirilip standart haline getirilmiş, özünde bu şekilde olan ama tabiki çok daha geliştirilmiş çeşitli haberleşme protokolleri ve altyapılarını kullanarak gerçekleştirilmektedir.

Aynı zamanda haberleşmede sinyal üzerinden işimizi kolaylaştıran pek çok modülasyon tekniği kullanılmaktadır. Radyolarda gördüğümüz am/fm ya da pwm gibi modülasyonlar en bilinenleridir. Bunların sinyalin daha uzağa gidebilmesinden anten boyutunun küçülmesine ya da analog çıkış olmadan duty cycle kontrol edebilme gibi kullanım avantajları bulunmaktadır.

151 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close