Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 6 Haziran 2023
6

Bilgisayar Göz Bozar mı?

Ebeveynlerin sürekli söylediği gibi Bilgisayar/Telefon göz bozar mı? Evrim Ağacı bu konu hakkında Shorts yapmış ve sonuç göz bozmadığı ve göz yorgunluğu kuruluğu gibi şeylere sebep açtığını miyop ilerlemesi olmadığını anlattı. Maalesef ki anneme inandırıcı gelmedi , bu konu hakkında detaylı anlatım ve kaynak paylaşırsanız sevinirim.
3,810 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
Araştırmacı 6 Haziran 2023

Bilgisayar/Telefon göz bozar mı sorunuza göre, bilgisayar ekranına sürekli bakmak kalıcı bir göz bozukluğuna neden olmaz. Kornea ve göz lensi ışığı algılar ve zararlı ışıkları filtreler. Fakat ekrana bakarken göz kırpma sayımız azalır ve göz hareketliliği yavaşlarsa göz kuruması ve yakına bakmaya bağlı göz yorgunluğu gibi problemler ortaya çıkabilir.

Bu problemleri önlemek için bazı tedbirler alınabilir. Örneğin, aklımıza geldikçe gözümüzü açıp kapamak, her yirmi dakikada bir 20-30 saniye gözümüzü kapatıp ıslanmasına izin vermek, ortam nemini artırmak, gerektiğinde suni göz yaşı damlalar kullanmak, bilgisayar ekranın üst kenarının göz seviyesinde olmasını sağlamak, arada bir uzaklara bakmak gibi yöntemler faydalı olabilir.

Bilgisayar kullanırken gözleri korumak için özel bir gözlük gerekmez. Reklamı yapılan bilgisayar gözlüğü, bilgisayar göz koruyucu gözlük, bilgisayar mavi filtreli gözlük gibi gözlüklerin hiçbir bilimsel faydası yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

Biraz da yabancı kaynaklardan sana makale önereyim;

Makale isimleri şunlardır:

-Prevalence of computer vision syndrome: a systematic review and meta-analysis

-Computer vision syndrome and its determinants: A systematic review and meta-analysis

-Digital eye strain: prevalence, measurement and amelioration

464 görüntülenme

Kaynaklar

  1. P. D. A. Akman. Bilgisayarlar Ve Göz Sağlığı - Prof. Dr. Ahmet Akman. (23 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 6 Haziran 2023. Alındığı Yer: Göz Doktoru Ankara - Prof. Dr. Ahmet Akman | Arşiv Bağlantısı
  2. Güncel Oku. Bilgisayar Gözü Bozar Mı? - Güncel Oku. Alındığı Tarih: 6 Haziran 2023. Alındığı Yer: Güncel Oku | Arşiv Bağlantısı
  3. dunyagoz. Dünyagöz Hastanesi | 444 4 469 | Gözün Tüm Branşlarında Tedavi. Alındığı Tarih: 6 Haziran 2023. Alındığı Yer: dunyagoz | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Kaynak belirtilmemiş.
0
Ömer D
Tıp fakültesi öğrencisi 10 Haziran 2023

Çocukluk çağında kitap okuma, ekrana bakma gibi aktiviteleri uzun süreli yapma miyop olma olasılığını artırır. Bu konuda yapılan çalışmalar yakına uzun süreli bakmanın miyop olma olasılığını artırdığını gösteriyor. Hatta yüksek eğitim seviyesi ve yüksek zeka testi puanları ile miyop olma oranı koreledir. Ama burada dikkat edilmesi gereken husus, özellikle ekrana bakmak değil uzun süreli yakına bakmaktır. Yani ekrana bakmak ekran yakında olduğu için ve göz sürekli olarak ışığı odaklamak için kırıcılığını artırır ve sonuçta miyop gelişme riski artar.

320 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close