Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
5

Bilgi sınırlı bir olgu mudur?

Eğer bilgi sınırlıysa, bilim günün birinde her şeyi keşfetmiş olmayacak mıdır? Yoksa bulacağımız her cevap yeni sorular doğuracağından bilginin sınırı yoktur diyebilir miyiz?
1,641 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Özgün Kabacaoğlu
Bilim İnsanı

Bilgi, kendisine ulaşım türlerine göre ayrılabilir. Bu ayrım, bilginin tanımını da değiştirebilir ve böylelikle sınırlı olup olmadığı tartışılabilir.

Buna göre, bilgi; akıl yolu ile, gözlem ile, keşif - rüya gibi metafizik yöntemler ile ve Jung deyimiyle, gelişmiş bir gözlemleme metodu olan sezgicilik ile elde edilir (Bu sezgicilik Jung'un sezgiciliğidir).

Tüm Reklamları Kapat

Gözlem ve Jung'un sezgiciliği, gözlemin yani evrenin sınırları ile koşut bir sınırlılığa sahiptir. Fakat akıl yolu için aynı şey söylenebilir mi? Bu tartışmalı bir konudur. KEşif - rüya türü metafiziksel bilgi ise bunu ortaya koyan kişinin özel deneyimleri ve hayal gücü ile sınırlı olacaktır.

453 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Nitelikli soru, bütün cevaplardan değerlidir. Bu soru da değerli bir soru.

Bilginin sınırının olup olmadığı üzerine konuşuyor olmamızın nedeni, bizim onu bütün olarak anlayamıyor olmamız. Biz niye belli konularda uzmanlaşmak ile yetiniyoruz da, her konuyu eşzamanlı olarak öğrenemiyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Çünkü bütün organizmalar, fiziksel uyaranları belli bir kısıtlılık ile deneyimler. Yani evreni olduğu gibi değil, sahip olunan kısıtlılığın izin verdiği haliyle deneyimleriz, bilebiliriz. Temel olan, yaşamda kalmaktır. Mutlu olmak, gizemleri çözmek, keşifler yapmak, deha olmak gibi şeyler değil. İşte bu kısıtlılık UMWELT olarak tanımlanmakta.İnsanın da sahip olduğu umwelt, onun bilgiye ulaşmada sahip olduğu kısıtlılığın da ifadesi aynı zamanda. Bilginin tamamına ulaşmak için önce ulaşılabilen parçaları analiz edip anlıyor, sonra bunları birleştiriyoruz. Birey olarak büyük oranda 1-2 konuda uzmanlaşabiliyoruz sadece. Holistik düşünce yapısı, belli bir alanda uzmanlaşmanın yaygınlaşması ve derinleşmesi sonucu, artık farklı alanlarda da kısa sürede ileri düzeyde bilgi edinebiliyor olmamızın bir sonucu.

Bir okyanusun sınırsız olup olmadığını anlamak isterken kullandığımız kabın, okyanustan aldığı miktar sınırlıysa, deney yaptığımız kap ile okyanusu tartamıyoruz demektir. İşte biz de bilginin sınırsız olup olmadığı konusunda umwelt kabıyla çok net konuşamayız gibi görünüyor. Teorik olarak parçalardan gittiğimiz her bütün, başka bir bütünün parçası olacağı için (bilgi bazında), sınırlı yapımızla bilginin ne kadar kısmına ulaşabilirsek ulaşalım, ufukta beliren flu alan ile ilgili yorum yapma olasılığımız kesin konuşmaya yetmeyecek bir sisli alan olarak kalacak şimdilik büyük ihtimalle. Şimdilik demek zorundayız, çünkü her dönemin İMKANSIZı, kendinden sonraki dönemin SIRADANı olmaya mahkum şekilde ilerliyoruz bilimsel teknolojik anlamda.

Kısaca, kapsamını bilmediğimiz, sınırlarını rölatif deneyimlediğimiz (umweltin izin verdiği miktara göre), her yeni bilgide de bize göre değişen yapıda gibi görünmekte bilgi.Bu açıdan bilginin nasıl olduğunu bilmesek de, bizim sınırlarımızın olduğu kesin. :)

456 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close