Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Bildiğimiz dünyayı oluşturan parçacıklarla hiç etkileşime girmeyen ancak kendi aralarında etkileşime giren atomaltı parçacıklar olabilir mi?

Şu anda keşfedilen pek çok atomaltı parçacık var ve bunlar çeşitli kuvvetler aracılığıyla etkileşiyor. Peki bu parçacıklardan bizim bildiklerimizle hiç etkileşime geçmeyenler var olamaz mı? Bunların bazılarının kendi arasında bilmediğimiz kuvvetler ile etkileşmesiyle aynı evren içinde birbirinden bağımsız pek çok gerçeklik olabilir mi?
309 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emir Taha Sezer
Bilim için Yaşayan bir Primat

Bahçenizde perilerin yaşadığını düşünün, o varlıkların gerçekten orada olup olmadığı hakkında kesin bir yargıya varabilir misiniz?

Bu türden parçacıkların varlıkları da tam olarak o periler gibidir. Orada olduklarına dair hiçbir veri elde edemeyeceğimizden bu parçacıkların varlığı ya da yokluğu hakkında kesin bir cevap vermenin imkanı yok.

Aslında evrende hiçbir şeyin kesin olduğunu da söyleyemeyiz, doğası gereği kanıtlanamayan sonsuz bir ihtimaller kümesi var ve bu küme evrendeki belirsizliği oluşturuyor. Bu ihtimaller aklınıza gelebilecek her şey olabilir; bir simülasyonda yaşıyor olabilir miyiz, öldükten sonra bir hayat olabilir mi ya da "bizimle hiç etkileşime girmeyen atom altı parçacıklar olabilir mi" gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Kanıtlanması mümkün olmayan olguların durumlarını Bertand Russell'ın meşhur "Kozmik Çaydanlık" örneği ile ele alalım:

Eğer ki Dünya ve Mars arasında eliptik bir yörüngede Güneş'in etrafında dönen porselen bir çaydanlık olduğunu öne sürecek olsaydık ve bu çaydanlığın en güçlü teleskoplarımızla bile tespit edilemeyecek kadar küçük olduğunu ekleseydik kimse bu görüşümüzün tersini kanıtlayamazdı (Burada bir şeyleri kanıtlaması gereken birileri olsaydı o biz olurduk). Bu çaydanlığın varlığı hakkında tartışmanın bize pek bir fayda saglamayacağına hemfikiriz aynı zamanda bu çaydanlığın varlığını bir gerçek olarak kabul etmek zorunda da değiliz.

Russell bu örneğini esasen Tanrı argümanları için üretmiş olsa da kanıtlanması mümkün olmayan her şey de bu porselen çaydanlığa benzer.

139 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Bertand Russell. Is There A God?. Alındığı Yer: www.cfpf.org.uk | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close