Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Fırat Günay
Fırat Günay
21K UP
Üye
3

Big Bangden önce bir şey bir olay olmuş olabilir mi ?

mesela yıllar gibi big bang olmadan önce başka ya da aynı evren kendine içine çökmüş aynı yılların m.ö 200'ü gibi mesela sonra içine çöke çöke bir noktaya dönüşüp(yıllardan 0 gibi ) aynı yine yıllar gibi artıp yani genişlemiş olması, mantıklı veya böyle bişi olabilr mi ?
254 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi

Evet kozmolojide böyle modeller var. Açıkçası bunlar, evrenin genişlediğinin keşfinden önce eğer yanlış hatırlamıyorsam daha popülerdi. Çünkü kapalı modellerde bunu sağlamanın bir kolaylığı var. Lakin şu anda evren düz bir geometriye sahip, bundan oldukça eminiz. Fakat hala bu tür düşünceler kozmoloji camiasında tartışılıyor, ara ara popülerleşiyor. Üstelik bunlar arasında oldukça büyük fizikçiler de yer alıyor. Fakat bunlar pek kabul görmüyor, çünkü gözlemsel olarak buna işaret edebilecek net bir olguya sahip değiliz.

Bu tür bir model, osilasyon modeli (ya da cyclic model olarak da geçer), aslında bizim algılarımızla oldukça örtüşen bir yapıya sahip. Bu tür şişip büzülen yıldızlar var, örneğin Cepheid yıldızları, biz bunlara zonklayan yıldızlar diyoruz. İçlerinde bir mekanizma şişmelerine neden oluyor, fakat şiştikçe de soğuyor ve geri çökmeye başlıyor, çökmenin etkisiyle bu süreç tekrar tetikleniyor ve böyle bir döngü içerisinde ilerliyor.

Lakin bu tür metaforlardan etkilenip evrende de böyle olacaktır demek çok tehlikeli ve hatalı. Birçok okurdan böyle fikirler işitiyorum. Bir yerde böyle bir olgu görülmesi, tamamen başka bir mekanizmayla sürülen başka bir yerde aynısını olmasını kesinlikle gerektirmiyor. Elbette bilim dünyası da zaten bunu değil, başka açıklamaları temel alıyor. Özetle bu tür metaforlar, genelde işin romantizmi.

Tüm Reklamları Kapat

Kozmolojiyle ilgili bu tür konuların bazılarını, özellikle ilişkili olan geometrisini, ele aldığımız kapsamlı bir yazı dizimiz var. Faydalı olabileceğini düşünerek referansa bağlantı bırakıyorum.

Kaynaklar

  1. Ö. Kayalı. Kozmoloji Yazı Dizi. (31 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 31 Aralık 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close