Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ilker Avdanlı
Üye 7 Şubat 2021
0

Big Bang'in kanıtı eğer gök cisimlerinin birbirinden uzaklaşması ise, Dünya neden uzaklaşmak yerine aksine Güneş'e yaklaşıyor?

cahilce bir soru ise kusura bakmayın ben bilimci falan değilim sadece merak ettiğim için sormak istedim :)
527 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Levent Melik
Bilimsever 10 Şubat 2021

Sayın İlker Avdanlı

Öncelikle sorunuz cahilce değil yerinde ve mantıklıdır. Henüz bilmiyorum ancak merak ediyorum demek , yani merak etmek ve soru sormak , bilimin motivasyon kaynağıdır ve bilimsel düşünce disiplini içinde söylediğinizin aksine erdem olarak görülür. Kötü olan ise sormamak ve merak da etmemektir. Merak ve soru meşakkatlidir, çünkü cevabı bulmak her zaman kolay değildir . Cevabın, hiç çaba sarf etmeden, kolayca kendisine verildiğini düşünmenin, hiç merak etmeyip , soru sormaya da ihtiyaç duymamanın, rahat ve konforlu görünen aldatıcı cazibesi ise esasen bir yanılsamadan başka bir şey değildir.

Dünyanın güneşe yaklaşmasından , günberiye doğru olan yörüngesel hareketini kast ediyorsanız , dünyanın aynı şekilde günöte noktasına doğru uzaklaştığını da görebilirsiniz. Bu durum dünyanın, güneş çevresindeki hafif eliptik yörüngesinden kaynaklanır ve bir iki milyon km mesafeyi geçmez. Örneğin 3 ocakta güneşe en yakın olduğumuz günberi noktasına gelmiştik , şimdi ise yavaş yavaş tekrar uzaklaşıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Bilime merak duyan ancak sizin tabirinizle bilimci olmayan bir çoğumuz, popüler bilim belgesellerinden yada internette bulunan özet yazılardan bilgi sahibi olmaya çalışırız. Bu durum, kötü bir şey olmasa da bir takım yan etkilere yol açabilir . Bazen anlatım kolaylığı olması amacıyla , bazen de çeviri hataları nedeni ile oluşan hatalı bilgiler yaygın hale gelebilir. (Bu tip yan etkiler olsa da, her halükarda popüler bilim belgesellerinin faydası çok daha fazladır )

Big bang'in kanıtı gök cisimlerinin ya da galaksilerin birbirinden uzaklaşması değil , galaksi kümelerinin birbirinden uzaklaşmasıdır.

Gök cisimleri ve galaksilerin arasındaki mesafe fazla da olsa, birbirleri ile olan kütle çekimsel etkiyi ortadan kaldırmaz. Oysa ki galaksi kümelerinin arasındaki mesafe, diğerlerine nazaran çok daha fazladır. Bu nedenle Big Bang'in kanıtı galaksilerin değil galaksi kümelerinin bir birinden uzaklaşmasıdır.

Eğer bir şey sürekli şişip genişliyorsa , geçmiş zaman içinde bir yerlerde sıfıra yakın bir hacimde olmalıdır. Galaksi kümelerinin birbirinden uzaklaşma hızını hesaplarsak, evrenin genişleme hızını bulabiliriz . Evrenin genişleme hızını baz alıp geriye doğru bir hesap yaparsak da evrenin yaklaşık olarak 13 milyar 820 milyon yıl önce sıfıra yakın bir hacimden bu seviyeye gelmiş olabileceğini değerlendirebiliriz .

110 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Zafer Emecan. Galaksiler Birbirinden Gerçekten Uzaklaşıyor Mu. (23 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 10 Şubat 2021. Alındığı Yer: Kozmik Anafor | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 10 Şubat 2021

Dünya'nın Güneş'e yaklaştığı hakkındaki bilgiyi nereden edindiniz bilemiyorum ama bu bilgi doğru değil. Yada bu çok ama çok küçük bir ölçekte. Konumuz bağlamında önemli değil.

Sorunuzun esas cevabı ve önem sunan tarafı şu: Evrenin genişleme katsayısı ve genişleme enerjisi sabittir. Yani evrenin genişlemesi ile Dünya'nın ve Güneş'in birbirinden uzaklaşma enerjisi, onları birbirine bağlayan kütleçekiminden çok daha küçük. Şöyle bir benzetme yapayım: Siz kendinizi, 1 tonluk gerginliğe dayanabilecek bir iple bir yere bağlasanız, ben sizi istediğim kadar oradan uzaklaştırmaya çalışayım bunu yapamam. Çünkü sizi oraya bağlayan ip benden çok daha güçlü. İşte Dünya-Güneş ve evrenin genişlemesi böyle...

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. wikipedia. Astronomik Birim. (10 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 10 Şubat 2021. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close