Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Xaqani X
Xaqani X
22K UP
Üye
1

Big Bang nasıl oluştu? Madde olmayan zamansızlıkta nasıl patlama oldu?

Big bang teorisine göre evrenden önce hiç bir şey yoktu.Zaman mekan boşluk karanlık hiç bir şey yoktu.Hiçlikte nasıl patlama oluşuyor?.Benim sorum şu ki hiç bir tepkime reaksiyon olmadan maddesizlikte nasıl planc uzunluğunda bir ateş topu oluştu?.Böyle sıcak bir oluşum hiçlikten nasıl yarandı aklım almıyor.Cevaplarsanız sevinirim🙂
133 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Sorunuzun açıklamasından, konu ile ilgili bir çok yanlış bilgilendirme ile dolmuş olduğunuz anlaşılıyor. Onları belirtirsek sorunuzun "var olmayan" cevabı ortaya çıkacak.

Birincisi, "big bang teorisine göre evrenden önce hiç bir şey yoktu" söylemi yanlış. Hem big bang teorisinde, "evrenden önce hiç bir şey yoktu" diye bir iddia yok. Hem de evrenden önce bir şeyin olup olmadığı üzerine elimizde hiç bir bilgi yok. Hiç bir teori bunun üzerine bir şey söyleyemiyor, bugün için söyleyemez zaten. Tüm bu konu üzerine üretilen tüm teoriler, tüm fikirler şunu diyor: "Big bang'ten önce bir şey var mıydı yok muydu bilmiyoruz. Eğer var ise de o zaman ya da yapıdan big bang sonrasında herhangi bir bilginin ulaşmış olması olanaksız. Bu nedenle de öncesi bizim için anlamsız"

İkincisi, "Hiç bir tepkime ve reaksiyon olmadan" söylemi de doğru değil. Çünkü bunu da bilmiyoruz. İlk seçeneği bilmiyor isek bunu da bilmemize olanak yok zaten.

Tüm Reklamları Kapat

"Hiçlikte patlama nasıl oluşuyor" söyleminiz de bu bilgiler ışığında anlamsızlaşıyor. Hİçlik miydi orası? Bilmiyoruz. Ve şunu da düzeltelim: Big bang dediğimiz şey aslında bir patlama değil. Biz bang kelimesini öyle çevirmişiz ama aslında İngilizce'de patlama, explosion. Bag bang teorisinde ya da kozmoloji literatüründe bu kelime kullanılmıyor.

Devam edelim: Bebek evrene bir ateş topu demek ne kadar doğru? Sonsuz basınç ve sonsuz sıcaklık ortamı var burada, bu doğru ama o sıcaklığın bir ateşten oluştuğunu söylemek doğru mudur emin değiliz. Bizler sıcaklığı ateşle bağdaştırıyor olabiliriz ama evrenin başlangıcındaki anda orası nasıl bir ortamdı bilemiyoruz ki onu bir şeylerle betimleyelim. Sıcaktı ve basınç sonsuzdu, o kadar.

Öyle sıcak bir oluşum, hiçlikten oluştu söylemini aklınızın almaması normal çünkü bilmediğimiz ve hakkında hiç bir detaya sahip olmadığımız bir şey, aklınızla ve düşünerek çözemezsiniz. Hiç birimizi çözemeyiz. O nedenle bunu düşünerek çözmeye çalışmak boşa çaba. Gereken şey veri. Güvenilir veri. Kavramlar üzerine düşünmeyi bir kenara bırakıp veriler üzerine düşünmeye başlarsak bir anda akla yatkın ve ikna edici fikirlerim zihnimizde yeşerdiğini göreceğiz.

İşte size, bu konuya bakış açınızı kökten değiştirebilecek bir veri: Evrenin toplam enerjisi sıfır. Bu ne demek biliyor musunuz? Sorunuzdaki çok sayıdaki yanlış ön kabulü zaten bu bilgi düzeltiyor. Çünkü siz ve başka bir çok arkadaşımız, evreni, yoktan var olmuş gibi algılıyorsunuz ki aslında burada biz bilimseverlerin bir kabahati yok, bize bunu anlatan bilimadamları kabahatli. Anlatamıyorlar çünkü. Bize evrenin oluşumunu öyle bir anlattılar ki hepimiz, evreni yoktan patlamış ve ortaya çıkmış sanıyoruz. Öyle değil. Gerçeği şu:

Tüm Reklamları Kapat

Evren, yoktan var olmadı. Yani sıfırdan bir olmadı. Evren sıfırdan eksi bir ve artı bir oldu. 0 => 1 değil. 0 => (+1) + (-1). Evrenin toplam enerjisi sıfır gerçeğinin işaret ettiği şey bu zaten. Evren yoktan ikiye bölündü gibi bir şey. Ve yoktan var olmadığının yeterli ve ikna edici kanıtı. Çünkü gerçekten 0 =>1 anlaması zor. Ama 0 => (+1) + (-1) anlaşılır ve mantıklı. Ha, bunu tetikleyen şey neydi, bunu bilmiyoruz. Ama aslında ortada yoktan var olan bir sıcaklık, enerji ya da kütle yok. Evrendeki tüm kütle ve enerjiyi, karmaşık kesirli bir işlemi, üyelerini götüre götüre sadeleştirdiğimiz gibi sadeleştirsek elimizde sıfır kalıyor. Bu gerçek de evrenin kapalı, dışarıdan hiç bir enerji almamış, kendine yeterli bir sistem ve ortam olduğunu gösteriyor.

Ve olan biteni anlamak için, tüm bunlardan daha önemli iki gerçek var: 1- Bilmediğimiz bir şeye yok dememe gerekliliği.

2- Bilimin düşünerek değil veriyle ilerlediği gerçeğini unutmamak.

Düşünerek ilerlenen disiplinin adı felsefe. Bilimde ilerlemek istiyor isek veri elde etmemiz gerekli. Bir gerçeği gözlemleyip üzerine hipotez oluşturduğumuzda uğramak zorunda olduğumuz durak veri elde etme. Edemediğimizde de o hipotezin doğruluğu hakkında yorum yapmamak.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sağlıcakla...

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close