Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
1

Big bang bir karadeliğin patlaması olabilir mi?

Ne kadar mantıklı bilmiyorum ancak big bang teorisine göre evrendeki herşey küçük bir noktanın patlamasıyla oluştu, bu küçük nokta büyük bir süre içerisinde tüm evreni yutan bir karadeliğin patlaması olabilir mi?
319 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ertuğrul Genç
Astronomi meraklısı

Genel olarak büyük patlama uzay-zaman halen tam olarak akıl sır ermeyen tekillik ilkesiyle anlaşılmaya çalışılıyor. Fakat tekillikler fizik kanunlarını alt üst edecek kadar tuhaf ve sınırlı. Bu bağlamda her şeyin mümkün olabileceği düşünülüyor. Fakat araştırmanın yazarları evrenin belki de daha tahmin edilebilir, tekillikten uzak olabileceğini düşünüyorlar. Yapılan önerme ise; bizim evrenimiz dört boyutlu bir kara deliğin olay ufkunu saran üç boyutlu bir yapı olabilir. Bu senaryoda; evren dört boyutlu bir evrendeki bir yıldızın çökerek kara deliği dönüşmesiyle, büyük patlamaya dolayısıyla evrenin oluşumuna neden oluyor.

Bizim üç boyutlu evrenimizde kara delikler iki boyutlu olay ufuklarına sahipler ve iki boyutlu geri dönüşü olmayan noktayla çiziliyorlar. Fakat dört boyutlu evrende kara deliği üç boyutlu olay ufku oluyor. Amaçlanan senaryoda evrenimiz asla tekillik içinde olamıyor, olay ufkunun dışında tutulduğundan tekillikten korunuyor. Genişletilmiş bir dört boyutlu yıldızdan doğan kalıntılar aslında. Araştırmacılar bu fikir ne kadar absürd gelse de uzay-zamanı en iyi tarif eden modern matematik ilkelerine sıkıca bağlı. Özellikler holografinin ilkeleri kullanarak büyük patlama kozmik bir illüzyona döndü. Ayrıca bu model uzun soluklu kozmik bulmacalar adres göstererek, kritik bir biçimde test edilebilir. Bununla beraber bizim önsezilerimiz dört boyutlu bir kara deliğin olay ufkundan yola çıkıyor. Bununla ne dört boyutlu bir evrene dair konseptimiz ya da dört boyutlu bir evrenin nasıl olabileceğini bilmiyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close