Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Zeynep Karakaya
Zeynep Karakaya
1,398 UP
Üye
4

Beynin zamanı algılaması nasıl oluyor?

Hepimizin kendi zamanı var, zaman göreli bir şeydir. Fakat beyinlerimizin bir zaman algısı da var. Hareketli geçen bir gün, daha hızlı geçmiş gibi hissederiz, daha hareketsiz geçen bir günde dakikaları sayarız bazen. Zamanı akıp giden bir nehir gibi algılarız. Akış hızı hep aynı değil, zaman da aynı değil. Buna kim karar veriyor.. beyin mi, fizik yasaları mı? Ya da ikisi de?
596 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Samuray Skinoski
Samuray

Nöronal saatimiz aslında zamanı kodlamak yerine doğduğumuz andan itibaren yaşadığımız olayları bir sıraya dizer ve bunları yaşadığımız tecrübeler ve hormonlar aracılığıyla daha uzunmuş ya da kısaymış gibi hissederiz. Örnek olarak, tehlike anında zamanın tehlikeyi yaşayan kişi için çok yavaş akıyormuş gibi hissetmesi aslında zaman yavaşlamıyor ama onun beyninde salgılanan hormonlar onun algı hızını arttırıyor ve ona zamanın yavaşladığının hissiyatını veriyor ki bu sayede daha hızlı ve doğru kararlar alabilsin ayrıca benim fikrimce insan olarak gerçeklik dediğimiz olguda tamıyla hatalı bir olgu aslında bizler bir nevi kuantum durumu içerisinde yaşıyoruz lakin etrafı gözlemlememiz ve verdiğimiz anlık kararlar sebebiyle farklı gerçeklikler meydana geliyor ve bu gerçeklikten başka bir gerçekliğin var olmayacağını düşünüyoruz çünkü hayatta kalmak için bu kadar komplike bir düşünce şekline gerek yok sadece neden-sonuç ilişkisi kurabilelim yeter, son olarak fizikte kullanılan zaman olgusu da aslında bizim gerçekleşecek ya da gerçekleşmiş bir olayı sadece kronolojik olarak sıralayıp incelediğimiz şeyin daha kolay kavranılmasını sağlar en azından ben böyle düşünüyorum çünkü zaman parametresini kullanmadan fiziğe ilgi duyan benim için kanunların ve teorilerin her biri anlamsızlaşıyor :D

306 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close