Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Beynin sol tarafını kullananların matematiksel, sağ tarafını kullananların duygusal düşündüğü doğru mu?

470 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çınar Civan
Bilim Araştırmacısıyım

Hayır, böyle bir durumdan bahsetmek kesinlikle yanlıştır. Araştırmalar bizlere beynin sol tarafı veya sağ tarafının sayısal zeka veya sözel zeka ile hiçbir alakası olmadığını hatta bir noktada sayısal ve sözel zekadan bahsetmenin bile anlamsız olduğunu gösteriyor. Beynimizin sadece bir yarım küresinde özelleşmiş işlevler olabilir ama bu beynimizin sadece bir yarım küresini daha baskın kullandığımızı bizlere kanıtlamaz. Hatta bu iddia halk arasında bu kadar yaygın olsa bile, okullarda bile anlatılsa nörobilimciler arasında bu iddia komik bir iddia, saçmalık olarak anlatılır. Bu konu hakkında Utah Üniversitesi sinir bilim uzmanlarının yaptığı bir çalışma var ve bu çalışma hakkında Türkçe bir bilim haberciliği yazısı Evrim Ağacı platformunda yayımlandı. Hatta Evrim Ağacı YouTube platformu üzerinde bu konu hakkında bir video yayınladı. Aşağıya bu kaynakların bağlantılarını ekliyorum ve konuya devam ediyorum.

Çağrı Mert Bakırcı'nın dediği gibi "Bu durum aslında insanları geleneksel olmayan biçimlerde kategorilere bölme çabası ve sinirbilimi bayağılaştırma çabasıdır."

Peki neden böyle bir durumdan bahsediliyor? Bu durumun kaynağı ne?

Tüm Reklamları Kapat

Kişisel gelişim satar.[1] Böyle bir ayrımın yapılmasındaki en temel sebep insanları kategorilere bölerek insanların sorunlarına bu alanlardan çözümler aramasına yönlendirmek. Çoğu zaman ise bu çaba maddi çıkarlar için yapılıyor. Bu sahtebilimin (sözdebilim) neden bu kadar yaygın olduğunun en temel sebeplerinden biridir.

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. Sağ Beyinli Misiniz, Sol Beyinli Mi? Yoksa.... (27 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 23 Eylül 2022. Alındığı Yer: www.youtube.com | Arşiv Bağlantısı
  2. J. A. Nielsen, et al. (2013). An Evaluation Of The Left-Brain Vs. Right-Brain Hypothesis With Resting State Functional Connectivity Magnetic Resonance Imaging. PLOS ONE, sf: e71275. doi: 10.1371/journal.pone.0071275. | Arşiv Bağlantısı
  3. C. Jarrett. Why The Left-Brain Right-Brain Myth Will Probably Never Die. (5 Temmuz 2012). Alındığı Tarih: 23 Eylül 2022. Alındığı Yer: Gizmodo | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close