Elbette tehlikeli bir durumdur . Kendiniz verirseniz beyninizin elektrotlarına zarar veriyor olabilirsiniz . Çünkü bi anda işlev kazandırmak sakıncalı olabilir .
Hemde bu konuda Güzel bir yazı buldum okuyabilirsiniz.
Neden evde kendi kendimize elektrik akımı vermemeliyiz?
Öncelikle uyarımlar, kullanıcının tahmin ettiğinden çok daha geniş bir alana etki ediyor. Elektrotlar, belli bir beyin işlevini hedefleyerek, belli beyin bölgelerine bağlanıyor ancak verilen akımın etkisi sadece bu alanlarla sınırlı değil. Kendi kendimize böyle bir uyarım gerçekleştirirken, hiç uyarmak istemediğimiz bir beyin bölgesini de harekete geçirebilir ve tahmin edemeyeceğimiz sonuçlarla karşılaşabiliriz.
Uyarımlar, hali hazırdaki beyin aktivitesi ile de etkileşime geçiyor. tDCS’nin aktif ve pasif olan nöronlar üzerinde farklı etkileri var. Bu sebeple uyarım esnasında yaptıklarımız beynimizin uyarımlardan farklı şekillerde etkilenmesine sebep olabiliyor. Hatta uyarım öncesi ve sonrasında yapılanların bile uyarımın etkisini değiştirebildiğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Özetle, farklı günlerde aynı etkiyi yakalayabilmek, tutarlılığı sağlayabilmek bile oldukça güç.
Bazı bilişsel beceriler, diğerlerinin zayıflatılması ya da kaybedilmesi pahasına destekleniyor olabilir. Örneğin 2015 yılında Seller ve arkadaşlarının araştırmasında, tDSC ile beynin frontal bölgesine yapılan uyarımlar, katılımcıların IQ’sunda (kalıcı olmayan) bir düşüşe sebep oluyor.
Beyin aktivitesine yapılan müdahaleler, hedeflenenden çok daha uzun süre devam edebilir. Uyarımdan 6 ay sonra bile etkilerinin devam edebileceğine işaret eden araştırmalar söz konusu. Her şeyin iyi gittiği durumda bu uzayan etki son derece umut verici ancak aksi durumlarda da bir o kadar tehlikeli.
BENİM DÜŞÜNCEM :
Önemli olan deneysel fiziği kullanmaktır hemde böyle bir prototip için iyibir kask gibi birşey olmalı Buda beyin sistemine zarar vermemeli bunun için Diyotlar kullanılabilir . Beyin kimyası noronlar için Formul kurulabilir Nörotransmitter için daha sonra Beyin kask gibi birşey tasarlanabilir Autodesk programından böylelikle güvenli bir zeka artırıcı birşey üretilmiş olur . Ama bu benim şahsi fikrimdir . DENEMEYİN
Kaynaklar
- Tuğay İlyasoglu, et al. Evde Beynimize Elektrik Akımı Vermek İyi Bir Fikir Mi?. (21 Ağustos 2017). Alındığı Tarih: 9 Ocak 2021. Alındığı Yer: BilimFili | Arşiv Bağlantısı