Genlerimiz, kalp atma iznini veya kontrolünü beyne vermemiştir. Tehlikeli olabileceği gibi aynı zaman da gereksizdir de. Ama göz kırpma refleksini hem istediğimiz zaman(beynin kontrolün de) hem de herhangi bir olası tehlike durumunda (Fırtına, yüze gelebilecek darbeler, ani korku. vb.) yada gerekliliğinde(uyuma, göz kuruması) gibi bazen de refleks olarak bulunur.
Sistem deterministtir görüşü ilk başta mantıklı gelebilir. Örnek olarak mekanik bir aracın mesela araba, en küçük birimilerinden bir tanesi vida. Gayet basit diyebileceğimiz bir parçası. Belli koşullarda nasıl davranırsak nasıl karşılık vereceği bellidir. Ama beynin yapısındaki nöronlar ve davranış biçimleri, elektro-kimyasal tepkiler atomik boyutun kurallarına(Kuantum Mekaniği) göre davrandığından öngörülemez davranışlar gösterebilir.
Basit parçalı sistemin(mezo ölçekte) ne kadar karmaşık olursa olsun indeterminist bir davranış göstereceğini sanmıyorum. Karışık birimlere sahip olması sadece hesaplamayı zorlaştırır. İnsan organlarının davranışı göründüğü gibi basit değildir; Altında yatan genetik kodlar, beynin emrinde ve aynı zamanda refleksif işleyen durumlar gibi daha micro boyuta (atomik boyut) yakın olaylar Kuantum Mekaniği ile açıklanabildiğinden deterministik bir durumdan bahsedemeyiz. Tüm bunların yanı sıra insan davranışı için dış faktörlerde önemlidir.
*Yanlış ifade ettiğim veya teknik yanlışlıklar varsa özür dilerim ve düzeltmenizi rica ederim.
Kaynaklar
-
Yazar Yok. Kuantum Bilinmezliği. (1 Mart 2020). Alındığı Tarih: 1 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı
| Arşiv Bağlantısı