Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Beynimize sadece makine diyebilir miyiz? Determinizm hakkında sinirbilim ne görüşte?

Beynimiz hakkında "göz kırpmak,kan pompalanmak kadar basitçe açıklanabilen olguların bir araya gelip açıklanması güç komplike davranışlar sergileyen cihaz halini almasıdır" diyebilir miyiz?
911 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Helin Polat
Helin Polat
32K UP
MedStd

İnsan beynini bu noktada böyle basite indirmek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Tıp yönünde insana yaklaşım biyopsikososyal varlıktır. Biyolojik makine olarak bakıp sadece teknik işlemleri uygulayabilirsiniz. Psikolojik ve sosyal becerileri yok saymak türe haksızlıktır. Açıklanması güç komplike davranış sergileme gibi bir tasvir yetersizdir. Nörolojiyi, biyokimyasal, fizyolojik,anatomik ve embriyolohik olarak ele almak gerek. Biyolojik yön tamamlandıktan sonra psikososyal yaklaşımla entegre etmek gerek.

419 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hamza Bora Devecier
Öğrenci

Genlerimiz, kalp atma iznini veya kontrolünü beyne vermemiştir. Tehlikeli olabileceği gibi aynı zaman da gereksizdir de. Ama göz kırpma refleksini hem istediğimiz zaman(beynin kontrolün de) hem de herhangi bir olası tehlike durumunda (Fırtına, yüze gelebilecek darbeler, ani korku. vb.) yada gerekliliğinde(uyuma, göz kuruması) gibi bazen de refleks olarak bulunur.

Sistem deterministtir görüşü ilk başta mantıklı gelebilir. Örnek olarak mekanik bir aracın mesela araba, en küçük birimilerinden bir tanesi vida. Gayet basit diyebileceğimiz bir parçası. Belli koşullarda nasıl davranırsak nasıl karşılık vereceği bellidir. Ama beynin yapısındaki nöronlar ve davranış biçimleri, elektro-kimyasal tepkiler atomik boyutun kurallarına(Kuantum Mekaniği) göre davrandığından öngörülemez davranışlar gösterebilir.

Basit parçalı sistemin(mezo ölçekte) ne kadar karmaşık olursa olsun indeterminist bir davranış göstereceğini sanmıyorum. Karışık birimlere sahip olması sadece hesaplamayı zorlaştırır. İnsan organlarının davranışı göründüğü gibi basit değildir; Altında yatan genetik kodlar, beynin emrinde ve aynı zamanda refleksif işleyen durumlar gibi daha micro boyuta (atomik boyut) yakın olaylar Kuantum Mekaniği ile açıklanabildiğinden deterministik bir durumdan bahsedemeyiz. Tüm bunların yanı sıra insan davranışı için dış faktörlerde önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

*Yanlış ifade ettiğim veya teknik yanlışlıklar varsa özür dilerim ve düzeltmenizi rica ederim.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kuantum Bilinmezliği. (1 Mart 2020). Alındığı Tarih: 1 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close